Liever lui dan moe. Dat moet de gedachte zijn geweest een van de slimste jagers van Afrika: de zwarte reiger (Egretta ardesiaca). De vogel spant zich het liefst zo min mogelijk in om aan een maaltijd te komen, met succes.
Hoe vangt de zwarte reiger zijn prooi?
De zwarte reiger, die in Afrika voorkomt ten zuiden van de Sahara, leeft voornamelijk van vissen, kikkers en slangen. Maar anders dan veel andere dieren, gaat hij niet actief op jacht wanneer zijn maag begint te knorren. In plaats daarvan gaat hij stokstil in ondiep water staan en spreidt hij zijn vleugels tot een perfect ronde parasol – in het Duits wordt het dier niet voor niets Glockenreiher (‘klokkenreiger’) genoemd.
In het doorgaans warme klimaat rond de evenaar schuilen vissen maar wat graag onder deze verkoelende beschutting, niet wetende dat ze daarmee hun eigen lot bezegelen. Zodra een vis door het koudere water rond de poten van een wachtende reiger zwemt, slaag deze vliegensvlug toe. Met zijn eveneens zwarte snavel weet hij zijn prooi in een beweging uit het water te vissen en door te slikken.
Waarom laten vissen zich zo in de luren leggen?
Door de schaduw kunnen de vissen de vogel vanuit het water waarschijnlijk minder goed zien, of verwarren ze hem met het blad van een waterplant. Daarnaast doet de reiger goed zijn best om niet op te vallen. Zo trekt hij zijn nek in om onder zijn eigen verendek te loeren. Zo kunnen prooidieren de vogel minder goed herkennen en kan de reiger zijn toekomstige maaltje juist extra goed in het vizier houden.
Met eigen ogen zien hoe een zwarte reiger een prooi vangt? Bekijk het filmpje bovenaan.
Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.