Gezichtsherkenningssystemen voor mensen worden op grote schaal gebruikt door veiligheidsdiensten en de politie – en nu is er ook een voor grizzly’s. De ‘BearID’ moet onderzoekers helpen bij het langdurig volgen van dieren in uitgestrekte gebieden.
Hoge nauwkeurigheid
Bijvoorbeeld in Canada. Inheemse gemeenschappen in British Columbia maken al gebruik van de applicatie om de bewegingen van beren te volgen over grenzen heen. Met deze technologie, die voortkomt uit een samenwerking tussen ecologen en computerexperts, zijn beren op cameravallen goed te herkennen.
Met een nauwkeurigheidsmarge van 83,9 procent gebruikt de software deep learning-algoritmen om de gezichtskenmerken van de beer te bestuderen en vast te leggen. Hoe meer dat systeem wordt gevoed met informatie, des te nauwkeuriger de resultaten worden. Inmiddels verschijnen Lenore, Toffee en Blonde Teddy, zoals een aantal van de gespotte beren in het westen van Canada zijn gedoopt, geregeld goed herkenbaar in beeld.
Wat is het nut ervan?
Het identificeren van individuele grizzly’s is vaak lastig, omdat ze geen duidelijk van elkaar te onderscheiden sporen achterlaten. Met hulp van de gezichtsherkenningssoftware is het nu toch mogelijk om individuen eruit te pikken, zonder de beren daarbij te storen of te voorzien van een zender. De ontwikkelaars van BearID hopen dat hun software in de toekomst ook voor andere dieren kan worden gebruikt, zoals boskariboes en ijsberen. Zo krijgen onderzoekers inzicht in het leven van deze dieren en kunnen ze beter worden beschermd.
Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.