De Afrikaanse leeuw Panthera leo is de enige wilde kat die in grote familiegroepen leeft Tweeduizend jaar gelden zwierven er meer dan een miljoen leeuwen over de aarde maar tegenwoordig zijn er minder dan 30000 exemplaren over van de Afrikaanse en Aziatische leeuw bij elkaar geteld

Februari is Big Cat Month op National Geographic Wild! Daarom is de zender de hele maand gratis te ontvangen, lees hier meer >

Mensen zijn al jaren gefascineerd door grote katten, de acht grootste van de 37 soorten wilde katten op aarde. “Van alle grote dieren zijn zij wellicht het magnifiekst, meest iconisch en fabelachtig”, zegt natuurbeschermer en wetenschapper Luke Dollar, een Emerging Explorer van National Geographic. Hun afmetingen en hun kracht maken van de grote katten de toproofdieren en ze helpen het evenwicht te bewaren door prooidierpopulaties in de hand te houden, zegt Dollar.

Maar de roofdierkwaliteiten en hun grote afmetingen maakt van de grote katten ook een makkelijk slachtoffer. Alle grote katten raken hun leefgebied kwijt, veel ervan wordt opgegeten door de wildgroei van de mens. Velen worden gedood door herders die wraak nemen voor het doden van hun vee. En stropers knabbelen gestaag aan hun aantallen en doden soorten als de tijger voor hun vacht en andere jachttrofeeën. Met andere woorden, zegt Dollar, kan het gevaar voor katten worden samengevat in één woord: “mensen.”

Maar mensen kunnen ook een deel van de oplossing vormen. Dollar en andere natuurbeschermers zijn hoopvol dat de doelgerichte, kosteneffectieve ingrepen - zoals het verstevigen van de hekken rondom gebieden waar vee graast - de soorten kunnen behouden voor toekomstige generaties. Uiteindelijk is de inzet heel hoog. Zoals veldbioloog George B. Schaller schreef voor het National Geographic tijdschrift, “De grote katten vertegenwoordigende ultieme test of wij bereid zijn om onze planeet te delen met andere soorten.” Deze diaserie laat de favoriete foto's van National Geographic zien van grote katten die Vincent J. Musi maakte in dierentuinen in Virginia en Texas.