Pandagekte: een korte geschiedenis

Reuzenpanda’s zijn vandaag de dag over de hele wereld bekend en geliefd. Dat was niet altijd zo. In oude Chinese teksten komen ze maar zelden voor.

Door Jennifer S. Holland
Foto door National Geographic

Westerlingen namen in 1869 voor het eerst kennis van hun bestaan, toen de Franse missionaris Armand David in China een opvallende zwart-witte vacht onder ogen kreeg, waarna hij een complete, dode panda kocht van Chinese jagers. Een Parijse zoöloog gaf de reuzenpanda zijn wetenschappelijke naam: Ailuropoda melanoleuca: ‘kattenvoet, zwart en wit’. 

Foto door Ami Vitale, Robin Cox

In 1929 kon het Chicago Field Museum twee opgezette panda’s exposeren dankzij inspanningen van de broers Theodore Jr. en Kermit Roosevelt, zoons van de 26ste Amerikaanse president. Zijn liefde voor jagen leidde uiteindelijk tot een nieuwe benadering van natuurbescherming. Met de hulp van inwoners van de provincie Sichuan brachten de broers de eerste door blanken neergeschoten panda mee naar huis voor de nieuwe Asian Hall in het museum. Andere musea organiseerden daarna vergelijkbare expedities. 

Foto door Ami Vitale

Later werd geprobeerd een levende panda uit China te halen. In december 1936 smokkelde Ruth Harkness, een societyfiguur uit San Francisco, het wilde pandajong Su-Lin uit Sjanghai; op de exportvergunning stond: ‘één hond, $20.00’. Uiteindelijk verkocht ze het dier aan de Brookfield Zoo in Chicago. Het liep er meteen storm: ruim 53.000 bezoekers bezochten de opening van de tentoonstelling. 

Foto door Ami Vitale

De pandagekte is sindsdien amper geluwd: zeker twintig dierentuinen buiten China hebben nu een reuzenpanda. (Een tijdlang deed China panda’s cadeau aan andere landen; nu verhuurt het pandapaartjes voor een miljoen dollar per jaar en blijft het eigenaar van de geboren jongen.) De geboorte of het overlijden van een panda is wereldnieuws. In juni bereikte de gekte een hoogtepunt in België: panda Hao Hao beviel van haar eerste jong in dierenpark Pairi Daiza. In Nederland was het in 2015 al groot nieuws dat het land eind dit jaar een eigen pandapaar krijgt van China. Intussen zijn de twee panda’s met veel tamtam aangekomen in Nederland.

Foto door Ami Vitale

Video: geboorterecord van maar liefst 42 panda's

Record: dit jaar 42 panda's geboren in fokprogramma
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Verzorgers verkleden zich als panda om jong te trainen
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol
Dieren
Droompaar moet Nederlandse harten veroveren
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Dieren
Nog nooit zagen we de kop van een tyrannosaurus zo goed

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.