De rode colobusaap van de Bouvier was tot nu toe nooit gefotografeerd.
De zeldzame primaat, die al lang geleden was uitgestorven, was sinds de jaren zeventig niet meer door wetenschappers waargenomen. Maar eind februari slaagden twee onafhankelijke onderzoekers, Lieven Devreese en Gaël Elie Gnondo Gobolo, erin om het op te sporen in het nationale park Ntokou-Pikounda van de Republiek Congo, een gebied van 1.765 vierkante mijl dat in 2013 werd opgericht met de hulp van de Wildlife Conservation Society.
Devreese's foto, waarop een vrouwtje met haar kroost te zien is, is de eerste die ooit is gemaakt en bevestigt het bestaan van de ongrijpbare soort voor de wetenschappelijke gemeenschap.
Hoewel voor het eerst beschreven in 1887, is er buitengewoon weinig bekend over Bouviers rode colobus (Piliocolobus bouvieri), die geclassificeerd is als ernstig bedreigd.
De lokale bevolking was zich daarentegen al terdege bewust van het bestaan van de aap, zei Devreese. Hij werkte samen met lokale gidsen om de beste plekken te vinden om ze te spotten.
"Natuurlijk voelde ik veel voldoening, en ik voelde me opgelucht", zei Devreese, die zelfs een geldinzamelingsactie opzette op de crowdfundingsite Indiegogo om de expeditie te helpen financieren.
"Vanaf het begin was het duidelijk dat de lokale bevolking de soort goed kende, dus ik wilde niet falen", zei hij.
"De soort is al tientallen jaren [niet] gezien door wetenschappers, maar dit is alleen omdat niemand ernaar heeft gezocht", hoewel sommige onderzoekers hadden aangedrongen op een zoektocht, zei hij.
Het lastige Congolese terrein, dat wemelt van moerassen en rivieren, heeft mogelijk bijgedragen aan het lange wachten op 's werelds eerste foto van de soort.
"Het gebied is moeilijk toegankelijk, alleen via de rivieren, en ik ken geen enkele ngo die in het gebied werkt", zei Devreese.
"Het is altijd bemoedigend om fotografisch bewijs te zien dat een soort waarvan wordt gedacht dat deze is uitgestorven, niet is", zegt Valerie Schoof, een postdoc op de afdeling antropologie aan de McGill University en een National Geographic-begunstigde.
Schoof zegt dat het moeilijke terrein dat de apen thuis noemen in zekere zin een tweesnijdend zwaard is, dat hen beschermt tegen menselijke bedreigingen, maar ook het vermogen van wetenschappers om ze te bestuderen beperkt.
"De rivier- en moerasgebieden waar deze apen de voorkeur aan geven, maken het moeilijk voor wetenschappers om in dit gebied te studeren, maar dit kunnen ook de habitatkenmerken zijn die de menselijke interesse / het vermogen om bosrijkdommen te winnen, zoals de jacht op bushmeat of houtkap, beperken. bomen, ”zei Schoof.
Schoof wees er ook op dat de expeditie waarschijnlijk slaagde dankzij de hulp van de lokale bevolking die bekend was met het gebied.
"De foto's benadrukken het belang van samenwerking met gemeenschappen, waar lokale kennis nuttig kan zijn om het voortbestaan van lokale populaties van ernstig bedreigde soorten te bevestigen", zei Schoof, die eraan toevoegde dat de omvang en levensvatbaarheid van de populatie nu moet worden bestudeerd.
Van zijn kant zegt Devreese dat hij hoopt dat de foto's het ondergefinancierde park dat de rode colobus van de Bouvier naar huis noemt, zullen helpen de ondersteuning te krijgen die het nodig heeft.
"We hopen dat onze ontdekking de aandacht zal vestigen op het park", zei hij, "zodat misschien een internationale ngo kan meedoen om samen te werken met het Congolese parkpersoneel."
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com