5x Redenen voor een citytrip Bordeaux

Met de komst van nieuwe restaurants, hippe winkels en de opening van het prestigieuze wijnmuseum La Cité du Vin later dit jaar, maakt de Franse stad Bordeaux – op de lijst van UNESCO werelderfgoederen – een ware revival door.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Hotel Mama Shelter

Een aantal tips om alles uit een bezoek aan Bordeaux te halen! 

1. Bezoek het Guggenheim van de wijn

Een imposant bouwwerk rijst op aan de oevers van de Garonne. La Cité du Vin, dat in juni haar deuren zal openen, wordt ook wel het Guggenheim van de wijn genoemd. Een interactieve tentoonstelling leidt langs de geschiedenis van de wijnbouw van 85 wijnproducerende landen. Met speciale ‘verrekijkers’ tuur je over wijngaarden over de hele wereld 

De architecten van La Cité du Vin lieten zich inspireren door de vorm van wijn dat in een glas wordt gegoten.
Foto door Cité du Vin.

2. Ga eten in een toprestaurant

Bordeaux is de place to be voor topchefs. In september vorig jaar opende de Britse chef Gordon Ramsay Le Pressoir d’Argent in het Grand Hotel op het Place de la Comédie. En de legendarische Franse kok Joël Robuchon bestiert sinds 2014 het chique Le Grande Maison, waar je na je diner kunt overnachten in een van de weelderig ingerichte kamers. Een paradijs voor kaasliefhebbers is restaurant Baud et Millet, waar je kunt kiezen uit meer dan 200 soorten kaas. Voor verse vis ga je naar Le Petit Commerce, een favoriet van de locals.

In Chartrons is het fijn winkelen, terrasjes pakken en flaneren.
Foto door Jean Baptiste Roux, Flickr

3. Ga winkelen in de hippe wijk Chartrons

Bordeaux heeft natuurlijk een prachtig historisch centrum, maar het zijn vooral de charmante omliggende buurtjes waar je de beste aankopen doet. Chartrons is de wijk voor antiek en design en de meeste winkels vind je aan de Rue Notre Dame. Grafische prints en woonaccesoires koop je bij Le 101 en Ö is gespecialiseerd in Scandinavisch design. In het historische pand van Village Notre Dame zijn meerdere antiekzaken gevestigd.

4. Maak een fietstocht langs de Garonne

De afgelopen vijftien jaar hebben de oevers van de Garonne een makeover ondergaan. De gratis fietsen met knalgele wielen die je op verschillende plekken in de stad kunt pakken, zijn ontworpen door niemand minder dan Philippe Starck. Fiets langs de gerenoveerde pakhuizen en hangars, waar zich nu boetiekjes, cafe’s en bars bevinden.  Mis vooral Le Garage Moderne niet. Hier worden daadwerkelijk auto’s (vooral oldtimers) gerestaureerd, maar de grote industriële hal doet ook dienst als expositieruimte en feestlocatie.  

Slapen in weelderige luxe in Le Grande Maison.
Foto door Le Grande Maison

5. Logeer in een van de stijlvolle hotels

Bordeaux biedt genoeg opties voor een verblijf met Franse finesse. In een voormalig Gaz de France gebouw uit de jaren dertig bevindt zich nu het hippe en betaalbare Mama Shelter. Het kleurrijke funky interieur is verzorgd door Philippe Starck en heeft verrassende details, zoals de vrolijke rij zwembanden boven de bar. Designhotel Seeko’o is een soort futuritische ijsberg op een straathoek aan de kade van de Garonne.  De fijne chambre d'hotes Ecolodge des Chatrons is de perfecte plek om na een dag in de stad neer te ploffen bij de openhaard. Ook de airbnb-opties zijn stijvol, zoals dit appartement midden in het centrum. 

Hotel Mama Shelter is ingericht door Philippe Starck. 
Foto door Mama Shelter
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Frankrijk
10x Franse kaasroutes
Frankrijk
48 uur in Nice
Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.