5x Redenen voor een citytrip naar Thessaloniki

Het kleine zusje van Athene is een relaxte, gezellige stad met een bewogen geschiedenis.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Athanasios Gioumpasis / Getty Images

De tweede grote stad van Griekenland staat misschien niet bovenaan je lijstje voor een stedentrip. Toch is deze jonge stad, waar de bijzondere geschiedenis gewoon op straat ligt, zeker een bezoek waard. Er zijn prachtig bewaarde kerken torens en stadsmuren, de boulevard is relaxed en het eten is goddelijk. Dit alles omlijst met de zoete geur van citrusbomen en een verkoelende zeebries.

1. De geschiedenis is groots en meeslepend

Thessaloniki werd gevestigd in 315 voor Christus. De stad maakte deel uit van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk. Ook zijn er joodse invloeden, meer dan 20.000 joden uit het katholieke Spanje vestigden zich hier in de 15e eeuw. Begin je route langs de bewogen geschiedenis helemaal bovenin, in de oude wijk Ano Poli, bij de indrukwekkende Byzantijnse muren. Wandel langs orthodoxe kerkjes, Ottomaanse badhuizen en de resten van het paleis van keizer Galerius, die ook de prachtige Rotunda en Boog van Galerius liet bouwen. Wat deze stad zo bijzonder maakt is dat deze plekken zo makkelijk toegankelijk zijn. Hier heb je geen lange rijen of hoge entreeprijzen. Veel plekken zijn gratis te bezoeken en liggen middenin de drukte van de stad. Zo staat de boog van Galerius middenin een hectisch kruispunt. 

Een kijkje in de bakkerij van de beroemde banketbakker Konstantinidis.
Foto door Lenneke Hoope

2. Het eten is goddelijk 

Die volle geschiedenis zorgt natuurlijk voor een keuken rijk aan invloeden en smaken. Er is ontzettend veel te ondekken en er openen constant nieuwe restaurants. Begin je dag met een frappé, een Griekse ijskoffie. De lekkerste drink je bij het gezellige To Palio Hamam. Bij de beroemde bakker Konstantinidis eet je de heerlijkste bougatsas, een lekkernij van filodeeg gevuld met zoetigheid. Wil je genieten van traditionele Griekse kost met een verrassende twist? Gan dan naar de Tuin van Thermaikos, een nostalgisch ingericht tentje waar je de lekkerste inktvis gevuld met verse pesto eet, of een frisse salade bestrooid met lavendel.

3. Je kunt er heerlijk flaneren

Het water dat kabbelt tegen de kade, het geluid van meeuwen en de vrachtschepen die in de verte voorbij varen. Thessaloniki heeft die laidback sfeer van een havenstad en de perfecte boulevard – van maar liefst 6 kilometer lang - om daarvan te genieten. Fietsers, moeders met kinderwagens, en studenten - Thessaloniki heeft meer dan 100,000 studerende inwoners - struinen graag langs de waterkant. Begin bij de Witte Toren, die je ook kunt beklimmen, en wandel langs de cafe's en bars aan de kade. Maak een stop bij Join the Juice Company het of het stijlvol ingerichte Gin Fish, waar je de lekkerste sushi, uiteraard met super verse vis, kunt eten. 

Bijkletsen en mensen kijken bij Join the Juice Company, pal aan de boulevard.
Foto door Lenneke Hoope

4. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een dagtrip 

Vanaf Thessaloniki, gelegen in de baai van Thermaikos, rij je in een kleine twee uur naar de streek Chalkidiki. Daar kun je een boottrip maken langs de heilige berg Athos, de monikkenrepubliek waar vrouwen op afstand moeten blijven. Of neem de veerboot naar Ammouliani, een gemoedelijk eiland met een paar prachtige stranden, op slechts tien minuten varen van havenstad Tripiti. Op anderhalf uur van Thessaloniki bezoek je de watervallen van Edessa en op 100 kilometer van de stad ligt de berg Olympus, waar je prachtig kunt wandelen.

5. Je kunt er overnachten in dit kleurrijke boetiekhotel

Een van de leukste adressen om te overnachten is hotel Colors, centraal gelegen in de gezellige wijk Ladadika. Er zijn 15 stijlvol ingerichte kamers, waaronder een familiekamer en een penthouse suite. Met tweepersoonskamers vanaf 45 euro is dit hotel ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. 

Foto door Colors Hotel, Facebook
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Noord-Ierland
Belfast: van bloederige geschiedenis naar culinaire kunststad
Griekenland
Zeildromen in de Méditerranée
Griekenland
Trouwen op Kreta
Griekenland
Reizen naar Griekenland: 5 praktische vragen
Griekenland
8x Highlights in Griekenland om niet te missen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.