Extreme regenbuien en hittegolven, een stijging van de zeespiegel en een aarde die alsmaar droger en droger wordt. Dit zijn allerlei gevolgen van het versterkte broeikaseffect. Dit versterkte broeikaseffect wordt veroorzaakt door een toename in het aantal broeikasgassen, waaronder CO2. Deze broeikasgassen bevinden zich in de dampkring en houden de warmte van de zon vast. Heel simplistisch gezegd - hoe meer broeikasgassen zich in de dampkring bevinden, hoe meer warmte er wordt vastgehouden en hoe hoger de gemiddelde temperatuur zal zijn. Oftewel, opwarming van de aarde. Gelukkig is er niet stilgezeten en heeft de VN actie ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De doelen die zijn gesteld en afspraken die zijn gemaakt zijn opgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs.
Het Klimaatakkoord van Parijs
Het Klimaatakkoord van Parijs is ontstaan tijdens de Conference of Parties in 2015 en is onderdeel van het Klimaatverdrag. Het doel van het akkoord is om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot ‘maar’ 1.5 a 2 graden Celsius. Nu klinkt dit misschien simpel, maar als je tegelijkertijd in gedachte houdt dat de toename in CO2-uitstoot ervoor heeft gezorgd dat al 140 jaar lang de temperatuur stijgt, snap je waarschijnlijk wel dat het noodzakelijk is dat hier duidelijke doelen en afspraken over worden gemaakt om deze beperkende opwarming te behalen.
Een snel akkoord
Om ervoor te zorgen dat het Klimaatakkoord van Parijs daadwerkelijk in werking zou worden gesteld, was het van belang dat meer dan 55 landen welke tezamen voor meer dan 55% van de mondiale uitstoot zorgen, goedkeuring zouden geven. Het doel was om het Klimaatakkoord van Parijs eigenlijk pas in 2020 in werking te stellen, maar doordat het Akkoord zo snel werd bereikt is deze uiteindelijk al op 4 november 2016 ingegaan. Maar liefst 195 landen ondertekenden uiteindelijk het akkoord, waar het meest bijzondere was dat er geen onderscheid meer werd gemaakt tussen rijke en arme landen en dat alle landen meededen, inclusief China en de VS.
Wat betekent het Klimaatakkoord van Parijs voor Nederland?
Nederland wilt ervoor zorgen dat er in 2030 49% minder CO2 wordt uitgestoten dan in 1990. Het Parijs Klimaatakkoord heeft dan ook geleid tot diverse maatregelen, onder andere:
- Nederlanders wordt gestimuleerd om gas in te ruilen voor elektriciteit, door de prijs van gas te verhogen en die van elektriciteit te verlagen. Daarnaast zullen huizenbezitters geld kunnen lenen bij de overheid voor bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp.
- Vanaf 2030 zullen er alleen nog maar elektrische auto’s verkocht worden waar je een subsidie voor zult ontvangen, om op deze manier de verkoop te stimuleren. De prijs van diesel zal stijgen en de komst van rekeningrijden is iets waar we rekening mee moeten houden.
- CO2 belasting zal door worden berekend aan de Nederlandse industrie, om zo niet enkel en alleen de burgers te belasten maar ook de industrie op scherp te zetten.
- Snorfietsen op benzine zullen vanaf 2025 niet meer verkocht worden en reizen per trein en fiets wordt gestimuleerd.
De status
Ondertussen is er al een hoop gebeurd. Zo is de VS, een van de grootste vervuilers van de wereld, onder bewind van Donald Trump op 1 juni 2017 uit het Klimaatakkoord gestapt. Dit omdat Trump vond dat het Akkoord niet eerlijk was. Echter is met de komst van Joe Biden de VS weer teruggekeerd in het Klimaatakkoord van Parijs, ondanks dat het voor hem misschien nog een hele kluif gaat worden om zijn plannen uit te voeren. Toch kan dit gezien worden als een stap vooruit.
Daarnaast is er ook een hoop kritiek. Zo vindt Greenpeace de plannen niet genoeg effect hebben en ontbreken er plannen voor de scheepvaart- en luchtvaartsector. Ook is het zo dat alle landen zelf hun maatregelen hebben opgesteld, maar zijn deze vaak zo onduidelijk dat ze moeilijk te controleren of te toetsen zijn. Of een land dus op koers ligt, is lastig te zeggen.
De toekomst van het Klimaatakkoord
Ondanks dat de weg nog lang is, is het goed dat er afspraken zijn gemaakt en doelen zijn gesteld om de opwarming van de aarde te beperken. Het heeft mensen bewuster gemaakt van hoe ze leven, maar ook hoe ze een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. Alle kleine beetjes helpen.