Naast het mooie groene landschap met de grijze granieten rotsen en de prachtig versierde huizen heeft Torajaland op Zuid-Sulawesi nog een andere bezienswaardigheid. Aan de rand van dorpen als Lemo en Loma kijken houten poppen uit over het dal. Deze Tau Tau zijn het evenbeeld van de doden die daar op speciale balkons zijn bijgezet en houden de wacht over hun stoffelijk overschot.

Het begrafenisritueel is heel belangrijk voor de Toraja en toeristen zijn van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Ook omdat zij bijdragen aan de kosten van de uitvaart. Soms kan er bij een begrafenisplechtigheid enorm worden uitgepakt en worden er meerdere waterbuffels en varkens ritueel geslacht.

De huizen van de Torajas zijn prachtig versierd
De huizen van de Toraja’s zijn prachtig versierd.
Bertrand Duperin, Flickr

Voor zo’n plechtigheid moeten families soms lang sparen en dat kan betekenen dat de overledene – die inmiddels al wel is gebalsemd – soms een paar jaar moet wachten voordat hij of zij naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Tot die tijd worden de overledenen slechts als ziek beschouwd. Van overheidswege schijnt er ook op aangedrongen te worden om de begrafenissen wat over het jaar te spreiden, zodat de toeristen niet voor niets de lange busreis vanuit Makassar hoeven te ondernemen.

Een voorbeeld van een boom waarin vroeger babys werden begraven
Een voorbeeld van een boom waarin vroeger baby’s werden begraven.
Matt Palsh, Flickr

Babyboom

Naast de Tau Tau zijn de zogenaamde Liang Pia een macabere bezienswaardigheid nabij de Toraja dorpen. Vroeger hadden de Toraja de gewoonte om overleden baby’s die nog geen tandjes hadden, te begraven in een verticale holte in bomen. Naar verloop van tijd groeide de boom om het lijkje heen. De gedachte hierachter was dat de boom de ziel van de kinderen zou beschermen tegen kwade geesten. In de buurt van Tampangallo staat een voorbeeld van zo’n eeuwenoude babyboom.

---
Zelf naar Zuid-Sulawesi? Bekijk deze 18-daagse groepsrondreis naar Sumatra, Sulawesi en Bali!
---