Skip to Content

Delen noordpoolgebied bevriezen niet meer – ook ‘s winters niet

Uit nieuwe gegevens van twee plekken in het noordpoolgebied blijkt dat sommige bodemlagen ook ’s winters niet langer bevriezen.
De Batagaikakrater in de stad Batagay Rusland staat bekend als de helkrater of de poort naar de onderwereld Bijna 100 meter diep en meer dan een kilometer lang is deze krater een van de grootste ter wereld Wetenschappers geloven dat het zich begon te vormen in de jaren zestig toen de permafrost onder het gebied begon te ontdooien nadat de nabijgelegen bossen waren geruimdpinterest icon
Katie Orlinsky, National Geographic
1
De Batagaikakrater in de stad Batagay Rusland staat bekend als de helkrater of de poort naar de onderwereld Bijna 100 meter diep en meer dan een kilometer lang is deze krater een van de grootste ter wereld Wetenschappers geloven dat het zich begon te vormen in de jaren zestig toen de permafrost onder het gebied begon te ontdooien nadat de nabijgelegen bossen waren geruimd
Katie Orlinsky, National Geographic
De Batagaika-krater in de stad Batagay, Rusland, staat bekend als de 'hel-krater' of de 'poort naar de onderwereld'. Bijna 100 meter diep en meer dan een kilometer lang, is deze krater een van de grootste ter wereld. Wetenschappers geloven dat het zich begon te vormen in de jaren zestig, toen de permafrost onder het gebied begon te ontdooien nadat de nabijgelegen bossen waren geruimd.
2
Vossenstaarten wilgenroosjes en katoenplanten groeien in de zomer uitbundig in het Russische Tsjerski een stadje dat geheel op permafrostbodem ligt De gebouwen hier worden op betonnen palen gebouwd en de leidingen boven de grond aangelegd om te voorkomen dat ze worden beschadigd door veranderingen in de bodem als gevolg van het langzaam ontdooien van de permafrost
Katie Orlinsky, National Geographic
Vossenstaarten, wilgenroosjes en katoenplanten groeien in de zomer uitbundig in het Russische Tsjerski, een stadje dat geheel op permafrostbodem ligt. De gebouwen hier worden op betonnen palen gebouwd en de leidingen boven de grond aangelegd om te voorkomen dat ze worden beschadigd door veranderingen in de bodem als gevolg van het langzaam ontdooien van de permafrost.
3
Permafrost is van dichtbij te zien aan de rand van de Batagaikakrater
Katie Orlinsky, National Geographic
Permafrost is van dichtbij te zien aan de rand van de Batagaika-krater.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Deze rechthoekige structuren in het landschap ontstaan door het jaarlijks bevriezen en ontdooien van ijsrichels die direct onder het aardoppervlak liggen Ze zijn hier vanuit de lucht te zien in de buurt van het Noordoostelijk Onderzoeksstation in het Russische Tsjerski
Katie Orlinsky, National Geographic
Deze rechthoekige structuren in het landschap ontstaan door het jaarlijks bevriezen en ontdooien van ijsrichels die direct onder het aardoppervlak liggen. Ze zijn hier vanuit de lucht te zien in de buurt van het Noordoostelijk Onderzoeksstation, in het Russische Tsjerski.
5
Toendragrassen vertonen smeltend water in de buurt waar de Kolymarivier de Noordelijke IJszee ontmoet
Katie Orlinsky, National Geographic
Toendra-grassen vertonen smeltend water in de buurt waar de Kolyma-rivier de Noordelijke IJszee ontmoet.
6
Wetenschapper Sergej Zimov kijkt uit over de Noordelijke IJszee in een onderzoeksstation 70 mijl ten noorden van zijn huis in Cherskiy Rusland Zimov gebruikt de metalen staaf in zijn hand om snel te kunnen meten tot welke diepte de grond bevroren is
Katie Orlinsky, National Geographic
Wetenschapper Sergej Zimov kijkt uit over de Noordelijke IJszee in een onderzoeksstation 70 mijl ten noorden van zijn huis in Cherskiy, Rusland. Zimov gebruikt de metalen staaf in zijn hand om snel te kunnen meten tot welke diepte de grond bevroren is.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Rijp langs de muren van een ijskelder in Cherskiy Rusland Bewoners hebben al duizenden jaren ijskelders vriezers in de permafrost gegraven Onlangs hebben sommige mensen waargenomen dat kelders overstromen als gevolg van permafrostdooi
Katie Orlinsky, National Geographic
Rijp langs de muren van een ijskelder in Cherskiy, Rusland. Bewoners hebben al duizenden jaren ijskelders, 'vriezers', in de permafrost gegraven. Onlangs hebben sommige mensen waargenomen dat kelders overstromen als gevolg van permafrost-dooi.
8
De meeste permafrost blijft bevroren Maar sommige permafrost in het noorden van Siberi en verschillende andere locaties in het noordpoolgebied dreigt veel sneller te ontdooien dan verwacht waardoor grote hoeveelheden kooldioxide en methaan dreigen vrij te komen
Katie Orlinsky, National Geographic
De meeste permafrost blijft bevroren. Maar sommige permafrost, in het noorden van Siberië en verschillende andere locaties in het noordpoolgebied, dreigt veel sneller te ontdooien dan verwacht, waardoor grote hoeveelheden kooldioxide en methaan dreigen vrij te komen.
9
De Batagaikakrater is een van de weinige plaatsen waar een muur van permafrost te zien is  en dus ook van dichtbij te zien is of deze dooit Wetenschappers bestuderen het gebied voor aanwijzingen over klimaatverandering in het noordpoolgebied en hoe dit de rest van de planeet kan benvloeden
Katie Orlinsky, National Geographic
De Batagaika-krater is een van de weinige plaatsen waar een muur van permafrost te zien is - en dus ook van dichtbij te zien is of deze dooit. Wetenschappers bestuderen het gebied voor aanwijzingen over klimaatverandering in het noordpoolgebied en hoe dit de rest van de planeet kan beïnvloeden.
Meer van
 
preview for Natuur

Natuur en leefomgeving

een vulkaanuitbarsting in ijsland

Hoe ontstaat een vulkaanuitbarsting?

waarom is het leven op madagaskar zo uniek

Wat maakt de fauna op Madagaskar zo uniek?

twee vrijduikers bewonderen maskerwimpelvissen en koraalvlinders op een rif in hawa

Zonnebrandcrème: hoe ‘goed’ smeer jij je in?

yellowstone national park in de verenigde staten

Wat gebeurt er als een supervulkaan uitbarst?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder