Een deel van de sterfgevallen door zomerhitte in Europese steden kan worden voorkomen door meer groen in de stad aan te leggen, zo blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Door klimaatverandering worden de zomers in Europa steeds warmer, vooral in de stad. Gebouwen en wegen absorberen immers warmte, waardoor hitte-eilanden ontstaan. Bijgevolg kan de temperatuur in stedelijk gebied tot wel vier graden hoger zijn dan in de nabije omgeving, en vallen er in de stad door zomerhitte ruim vier procent meer doden dan erbuiten.
Ongeveer een derde van die oversterfte kan worden voorkomen door de temperatuur terug te dringen. Het onderzoeksteam van ISGlobal, dat werd geleid door de Nederlander Mark Nieuwenhuijsen, bekeek van 93 Europese steden hoever de temperatuur kan dalen wanneer dertig procent van het stadsoppervlak wordt gereserveerd voor bomen. Veel steden komen bij lange na niet aan dat percentage.
Vooral in Zuid-Europese steden als Bordeaux, Madrid en Barcelona kan meer groen een belangrijk verschil maken. Maar ook in Nederland en België is er een wereld te winnen. In Amsterdam, Utrecht, Brussel en Luik beslaat de groenvoorziening tussen de tien en vijftien procent van het stadsoppervlak, terwijl dat cijfer in steden als Oslo en Berlijn ruim twee keer zo hoog is.
Volgens Nieuwenhuijsen is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen. ‘Als je vandaag een boompje plant, heb je pas over vijftig jaar een volgroeid exemplaar,’ zegt Nieuwenhuijsen. ‘Daarnaast is het van belang dat er soorten worden neergezet die bestand zijn tegen hitte.’
Dit verhaal is ook te lezen in National Geographic Magazine (04-2023).