Proef, eet en geniet in culinair Vorarlberg

Een typisch gerecht uit de streekkeuken of een creatieve compositie? Vorarlberg verwent foodies in een unieke setting. Culinaire wandelingen, kookcursussen en het kaasmaken geven fijnproevers de kans om te leren over regionale specialiteiten.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto van Michael Gunz/Vorarlberg Tourismus

Oostenrijk heeft een lange traditie van verse regionale producten en kleine kaasmakerijen die ook in het buitenland een steeds grotere reputatie opbouwen. Authentieke eethuisjes in de bergen, maar ook luxe restaurants worden steeds vaker geroemd om het hoge kwaliteitsniveau. De nauwe samenwerking met lokale boerenbedrijven, het gebruik van seizoensproducten en de passie voor het vakmanschap zorgen voor prachtig pure gerechten. 

Vorarlberg is een van de regio's waar dit het duidelijkst te merken is. Initiatieven, zoals voedselfestivals en restaurants die een nadruk leggen op bewust eten, brengen kleur en smaak in de regio. Een aantal Vorarlberger brandewijnen behoren tot de beste van Oostenrijk, zoals de Subira die wordt gemaakt uit een kleine peer. De beste manier om de culinaire rijkdom van de regio te ontdekken is tijdens een culinaire wandeltocht (mét proeverij!), zoals de Wild & Rund-tour in Kleinwalsertal

Foto van Kleinwalsertal Tourismus

Permacultuur

Ook in Kleinwalsertal woont Andi Haller, een expert in permacultuur: de wetenschap die manieren ontwikkelt waarop mensen ecologisch en economisch duurzaam kunnen leven. Het gaat bijvoorbeeld om voedselvoorziening, bouwmateriaal, brandstof en watervoorziening. Dat klinkt misschien lastig te realiseren voor wie in de stad woont, maar met zijn ‘zelfverzorgingsproject’ toont Haller aan dat ook een modern leven in harmonie kan zijn met de natuur. Zijn openheid en enthousiasme laat zien hoe iedereen een gezonde levensstijl erop na kan houden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. 

Foto van Darco Todorovic/Vorarlberg Tourismus

Kies je kaas

Het bekendste regionale product uit Vorarlberg is een harde, kruidige bergkaas die wordt gemaakt in kleine kaasmakerijen, gedeeltelijk 's zomers op de bergweiden. Maar ook de mildere Alpenkaas, Emmentaler, romige camemberts en zachte jonge kazen van koe-, schapen- of geitenmelk behoren tot de specialiteiten. Om bezoekers kennis te laten maken met deze rijkdom aan regionale kazen, is de KäseStrasse Bregenzerwald in het leven geroepen. Deze wandeling leidt langs kaasmakerijen, melkboerderijen en winkeltjes om alle delen van het proces te ervaren. 

Foto van Dietmar Denger/Vorarlberg Tourismus

Ook zijn er verschillende cursussen en kooklessen die met kaas te maken hebben. Hoe je melk in kaas verandert, leer je in de Sennschule van Ingo Metzler in het Bregenzerwald, in het Käsehaus Montafon of in het Biosphärenpark Haus. Zelf Vorarlbergs koken? Een selectie van typische recepten – van kässpätzle, een traditioneel gerecht met pasta, kaas, uien en spek tot riebel, een soort maïspap – is te vinden op de website van Vorarlberg

Foto van Ludwig Berchtold/KäseStrasse Bregenzerwald
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.