Het verhaal achter deze spookachtige foto van een zeldzame diersoort

Fotograaf Thomas P. Peschak bezocht het atol Aldabra, waar een grote populatie van kokoskrabben voorkomt.woensdag 14 maart 2018

Door Becky Harlan
Foto's Van Thomas P. Peschak
Op Aldabra leeft een van de laatste, nog gezonde populaties van kokoskrabben in de westelijke Indische Oceaan. Overal elders is deze heremietkreeft – ’s werelds grootste geleedpotige op land, met een spanwijdte van negentig centimeter – vanwege zijn smakelijke vlees tot het randje van uitsterven gebracht.
Op Aldabra leeft een van de laatste, nog gezonde populaties van kokoskrabben in de westelijke Indische Oceaan. Overal elders is deze heremietkreeft – ’s werelds grootste geleedpotige op land, met een spanwijdte van negentig centimeter – vanwege zijn smakelijke vlees tot het randje van uitsterven gebracht.
fotograaf

Terwijl fotograaf Thomas P. Peschak bezig was aan een verhaal over de verbluffende biodiversiteit van de Seychellen, een archipel in de Indische Oceaan, deed hij zijn best om een zo griezelig mogelijke foto van een kokoskrab te maken.

Waarom? Het atol Aldabra in de Seychellen is een van de weinige plekken in de westelijke Indische Oceaan die nog kan bogen op een gezonde populatie van deze heremietkreeft, de grootste geleedpotige op land. Er wordt veel op ze gejaagd omdat de dieren volgens Peschak “groot, voorspelbaar en traag zijn en ongelooflijk lekker smaken.” Dus als een populatie van kokoskrabben ergens goed gedijt, dan gebeurt dat waarschijnlijk op een plek waar weinig mensen komen.

Peschak noemt de dieren “de ware monsters van het kreeftenuniversum” en hij wilde dat hun buitenaards ogende contouren goed overkwamen. Hoe kwam hij op het idee om een tafereel als uit een Hitchcock-film te ensceneren? Het antwoord volgt hieronder.

Crabzilla: hoe je een kokosnootkrab portretteert
Crabzilla: hoe je een kokosnootkrab portretteert

Bekijk ook beelden van het adembenemend mooie atol Aldabra, dat je zelf waarschijnlijk nooit kunt bezichtigen. (Vanwege zijn grote biodiversiteit en “uitzonderlijke natuurlijke schoonheid” is het atol een strikt bewaakt natuurgebied en moet je een speciale vergunning aanvragen om het te kunnen bezoeken.)

Ontdek meer over de Seychellen in het artikel ‘Op de Seychellen wordt het tuig van de natuur aangepakt’, in de tijdschrifteditie van National Geographic (maart 2016).

Bekijk hoe Peschak zijn foto-uitrusting voor zijn reis naar Aldabra inpakt, in ‘Alles wat je nodig hebt voor een afgelegen atol.’

Lees meer