• Ga met ons mee
  • SCHRIJF JE IN
  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+
National Geographic
National Geographic
  • Coronavirus: achtergrond
  • Perpetual Planet
  • TV-GIDS
  • NatGeo Family

13 foto's die de verwondering en opwinding van archeologie perfect vastleggen

We graven naar foto's van archeologie in het archief van National Geographic.

Door Anna Lukacs
Foto's Van Sherry L. Brukbacher
Published 5 nov. 2020 07:31 CET
De man van La Venta
Op deze foto uit 1947, die verscheen in National Geographic Magazine, onderzoeken archeologen in La Venta, Mexico, een kolossaal stenen hoofd van de Olmeken. De Olmeekse beschaving, de oudste van Midden-Amerika, biedt waardevolle inzichten in de ontwikkeling van de rest van dit gebied.
Foto van Richard Hewitt Stewart, National Geographic
De Stones of Stenness zijn een neolithisch monument in Orkney, Schotland, en dateren uit circa 3000 v. Chr. Stenness, de Ring of Brodgar en de onlangs ontdekte Ness of Brodgar vormen het hart van de vindplaats ‘Neolithic Orkney’, die op de Werelderfgoedlijst staat.
Foto van Jim Richardson, National Geographic
Een duiker daalt af in een cenote of zinkgat in Mexico. Dankzij hun onderzoek van cenotes hebben archaeologen veel nieuwe inzichten in de Mayabeschaving gekregen.
Foto van Paul Nicklen, National Geographic
Een uit hout gesneden beeldje van een Nubische gevangene siert de knop van een wandelstok uit het graf van koning Toetanchamon. De keuze van een Nubische gevangene voor de koninklijke wandelstaf is kenmerkend voor de beeldtaal van het oude Egypte, waarin koningen vaak als veroveraars werden uitgebeeld. Lees meer over Nubiërs in het huidige Egypte.
Foto van Kenneth Garrett, National Geographic
Duizenden levensgrote soldaten en paarden van klei bewaken de tombe van keizer Qin Shi Huangdi nabij de stad Xi’an in China. Het ‘Terracottaleger’ werd in 1974 gevonden door een groepje boeren en behoort tot de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de moderne tijd.
Foto van O. Louis Mazzatenta, National Geographic Creative
In deze foto uit 1961 in National Geographic zoeken de befaamde paleoantropoloog Louis Leakey en zijn gezin in de Olduvaikloof in Tanzania naar resten van de eerste mensachtigen.
Foto van Robert Sisson, National Geographic Creative
Een man uit het voormalige koninkrijk Mustang, in het noorden van Nepal, draagt menselijke beenderen die zijn geborgen uit een grafcrypte.
Foto van Cory Richards, National Geographic Creative
Leden van een archeologische expeditie helpen bij het voorttrekken van een houten veerboot over een rivier in de Mongoolse Darchatvallei.
Foto van Gordon Wiltse, National Geographic Creative
Luchtfoto van Jarlshof, een archeologische vindplaats op de zuidpunt van de Shetlandeilanden. De plek staat bekend om zijn historische reikwijdte, met ruïnes uit vele tijdperken: van de bronstijd via de tijd van de Vikingen tot het begin van de zestiende eeuw.
Foto van Jim Richardson, National Geographic
Op deze foto bij een artikel uit 2011 in National Geographic Magazine verrichten neurochirurgen autopsie op een vijfduizend jaar oude neolithische mummie, om zijn genetische kenmerken en zijn doodsoorzaak te bepalen. Ötzi werd in 1991 op de grens tussen de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen gevonden.
Foto van Robert Clark, National Geographic Creative
Mensen bekijken de ruïnes van het Mayapaleis van Palenque in de Mexicaanse provincie Chiapas. Deze foto van Alfred P. Maudslay verscheen in het tijdschrift Biologia Centrali-Americana: Archaeology, dat van 1889 tot 1902 werd uitgegeven.
Foto van Alfred P. Maudslay, National Geographic Creative
Dit beeld van de moedergodin Cybele werd gevonden in Çatalhöyük in Turkije en wordt vaak aangehaald als bewijs voor een wijdverbreide cultus van een moeder-aardegodin tijdens het Europese neolithicum, vóór de opkomst van de patriarchale samenleving.
Foto van Vincent J. Musi, National Geographic Creative
Een luchtfoto van Leptis Magna in het westen van Libië, een van de grootste en best bewaarde Romeinse steden. De stad werd gebouwd onder de keizers Augustus en Tiberius en daarna onder Septimius Severus heringericht tot een belangrijk en levendig centrum, met theater, marktplein, baden en basilica.
Foto van George Steinmetz, National Geographic Creative
BEKIJK ANDERE MAANDEN
  • Wetenschap
Meld je aan voor de nieuwsbrief
SCHRIJF JE IN

Volg

facebooktwitterinstagramyoutube

GebruiksvoorwaardenPrivacybeleid (Bijgewerkt)Cookiebeleid