Skip to Content

Fossiel van kuikentje dat naast dinosauriërs leefde gevonden

Het kuiken behoorde tot een oeroude groep van getande vogels genaamd Enantiornithes die samen met de dinosaurirs uitstierf Deze reconstructie illustreert de houding waarin het kuiken in het barnsteen is geconserveerdpinterest icon
Illustration by Chung-Tat Cheung
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Het barnsteenspecimen HPG151 Hupoge Amber Museum China is vrij groot  ongeveer negen centimeter lang  terwijl het kuiken klein is zon zes centimeter van snavel tot staart Bewaard zijn het kopje de ruggenwervels de vleugels en de pootjes van dit exemplaar uit de groep Enantiornithes naast een aanzienlijke hoeveelheid zachte en hardere weefsels Ondanks zijn kleine omvang is het pas ontdekte specimen het meest volledige fossiel van zijn soort dat tot nu toe in Birmees barnsteen is gevondenPaleontologists have lovingly nicknamed the specimen Belone a local term in Myanmar for an amber colored bird the Oriental skylark Alauda gulgula Once a resident of the humid tropical environment in north Myanmar Belone fell into or was enveloped by resin from a conifer such as cypress or araucaria eventually becoming a piece of amber which has survived to this day This amber was discovered in one of the worlds most famous amber localities in the Hukawng Valley Kachin State northern Myanmar This deposit dates back to the midCretaceous approximately 99 million years ago
Ming Bai, Chinese Academy of Sciences
Het barnsteenspecimen HPG-15-1 (Hupoge Amber Museum, China) is vrij groot – ongeveer negen centimeter lang – terwijl het kuiken klein is: zo’n zes centimeter van snavel tot staart. Bewaard zijn het kopje, de ruggenwervels, de vleugels en de pootjes van dit exemplaar uit de groep Enantiornithes, naast een aanzienlijke hoeveelheid zachte en hardere weefsels. Ondanks zijn kleine omvang is het pas ontdekte specimen het meest volledige fossiel van zijn soort dat tot nu toe in Birmees barnsteen is gevonden. Paleontologists have lovingly nicknamed the specimen ‘Belone’, a local term in Myanmar for an amber colored bird, the Oriental skylark (Alauda gulgula). Once a resident of the humid, tropical environment in north Myanmar, ‘Belone’ fell into or was enveloped by resin from a conifer, such as cypress or araucaria, eventually becoming a piece of amber which has survived to this day. This amber was discovered in one of the world’s most famous amber localities, in the Hukawng Valley, Kachin State, northern Myanmar. This deposit dates back to the mid-Cretaceous, approximately 99 million years ago.
2
De barnsteendelvers die het specimen ontdekten dachten dat ze een vreemde hagedissenklauw hadden gevonden totdat onderzoekers beseften dat het om het pootje van een vogel uit het tijdperk van de dinosaurirs ging
Ming Bai, Chinese Academy of Sciences
De barnsteendelvers die het specimen ontdekten, dachten dat ze een “vreemde” hagedissenklauw hadden gevonden, totdat onderzoekers beseften dat het om het pootje van een vogel uit het tijdperk van de dinosauriërs ging.
3
Uit de bewaard gebleven veren blijkt dat het kuiken tijdens zijn eerste ruiperiode is doodgegaan wat erop wijst dat het diertje in de eerste dagen of weken van zijn leven in hars werd gehuld
Ming Bai, Chinese Academy of Sciences
Uit de bewaard gebleven veren blijkt dat het kuiken tijdens zijn eerste ruiperiode is doodgegaan, wat erop wijst dat het diertje in de eerste dagen of weken van zijn leven in hars werd gehuld.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De botten huid en zachte weefsels van het kuiken zijn allemaal in de barnsteen ingesloten wat wetenschappers unieke informatie oplevert over een uitgestorven groep oeroude vogels
Ming Bai, Chinese Academy of Sciences
De botten, huid en zachte weefsels van het kuiken zijn allemaal in de barnsteen ingesloten, wat wetenschappers unieke informatie oplevert over een uitgestorven groep oeroude vogels.
5
Veren op de vleugels van het babyvogeltje tonen aan dat het meteen kon vliegen nadat het uit het ei was gekropen in tegenstelling tot de meeste moderne vogels
Ming Bai, Chinese Academy of Sciences
Veren op de vleugels van het babyvogeltje tonen aan dat het meteen kon vliegen nadat het uit het ei was gekropen, in tegenstelling tot de meeste moderne vogels.
Watch Next
 
preview for Dieren

Dieren

een kat op cat island in japan

Katten maken de dienst uit op Cat Island in Japan

This is an image

Pandagekte: een korte geschiedenis

uitsnede van links een wolf en rechts een hond

Zo komt je hond aan zijn onweerstaanbare puppyogen

spin gefotografeerd door javier aznar in de ecuadoriaanse jungle

Bang voor spinnen? Deze zijn eerder schattig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder