Klassieke tempel in Egypte opgegraven
Gepubliceerd 9 apr. 2018 14:39 CEST
Met zijn rijk bewerkte façade van 45 meter hoogte verrijst het rotsklooster van Petra in het Jordaanse deel van de Nafoed-woestijn; vermoedelijk was 'Het Klooster' oorspronkelijk een tempel uit de 1e eeuw v.Chr.
Het Werelderfgoed van Lalibela in Ethiopië is beroemd om zijn verbazingwekkende rotskerken, die hier zo'n achthonderd jaar geleden in de bergen werden uitgehouwen.
In deze grillige rotsformaties, die aardpijlers worden genoemd, werden in de eerste eeuwen van onze jaartelling bij Göreme in Turkije talloze cellen voor monniken uitgehouwen.
De kolossale, 3200 jaar oude tempel van Ramses II werd op last van deze farao uit een rotswand gehouwen. De zittende figuren van Ramses II zijn ruim 21 meter hoog.
Steenhouwers hadden tientallen jaren nodig om de rijk bewerkte Kailasa-tempel van Ellora in India uit te houwen. De tempel uit de achtste eeuw n.Chr. behoort tot de grootste bouwwerken die ooit uit één stuk rots zijn gehouwen.
De rotstomben van Madain Saleh werden rond tweeduizend jaar geleden uit rotsen van zandsteen in de Arabische Woestijn gehouwen. Ze werden gebouwd door de Nabateeërs, een handelsvolk dat ook de verbluffende rotsmonumenten van Petra in Jordanië creëerde.
Bedoeld als rijk ingerichte woningen voor het hiernamaals, werden deze graftomben in de necropolis van Myra uitgehouwen door de Lyciërs, een oud volk dat duizenden jaren geleden onder invloed van zowel de oude Grieken als Midden-Oosterse culturen stond.
De monumenten van het Pancha Rathas-complex in zuidelijk India werden 1300 jaar geleden uit enorme granietplaten gehouwen. Deze bouwwerken - stenen uitvoeringen van eerdere houten tempels - werden nooit ingewijd.