
Borneose orang-oetans die geen ouders meer hebben, spelen in het gras op het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre op het Maleisische gedeelte van Borneo. In het in 1964 opgerichte centrum leven nu zestig tot tachtig orang-oetans, waaronder 25 weesjes die speciale zorg krijgen.
Foto door Frans Lanting, National Geographic CreativeEen gezin Borneose orang-oetans hangt aan een boom in Camp Leakey in het Nationale Park van Tanjoeng Poetin, op het Indonesische deel van Borneo. In het kamp, met een oppervlakte van 49 vierkante kilometer, wordt al ruim veertig jaar onderzoek naar orang-oetans gedaan.
Foto door Ralph Lee Hopkins, National Geographic CreativeDe 38-jarige orang-oetan Azy werd geboren in de National Zoo van het Smithsonian Institution in Washington DC. Hij heeft een rol gespeeld in onderzoek naar cognitie en communicatie met behulp van symbolen.
Foto door Ian Nichols, National GeographicNa een regenbui klampt een Borneose orang-oetan zich in Camp Leakey vast aan een boom.
Foto door Ralph Lee Hopkins, National Geographic CreativeOp een voederplatform in Camp Leakey draagt een multitasking Borneose orang-oetan haar baby en een mondvol lekkers.
Foto door Ralph Lee Hopkins, National Geographic CreativeIn een veenmoeras in het Indonesische Borneo Orangutan Rescue Center verkennen twee orang-oetans de omgeving. Het centrum verzorgt momenteel rond de zeshonderd orang-oetans, met het doel sommige van deze dieren weer in het wild uit te zetten.
Foto door Mattias Klum, National Geographic CreativeIn een bos op het Maleisische deel van Borneo gebruiken twee orang-oetans lianen om van de ene boom naar de andere te klimmen. Als de grootste zoogdieren die in bomen leven zijn orang-oetans volledig afhankelijk van gezonde boshabitats.
Foto door Konrad Wothe, Minden Pictures, National GeographicEen pasgeboren orang-oetan zit op een tak in Camp Leakey. Orang-oetanjongen worden tot hun zesde levensjaar verzorgd, en de vrouwtjes blijven vaak tot in hun tienerjaren bij hun moeder om het moederschap te leren.
Foto door Thomas Marent, Minden Pictures, National GeographicOrang-oetans gebruiken een grote variëteit aan geluiden, zoals hier is te zien aan een moeder en haar baby in Camp Leakey. Ze kunnen tientallen klanken produceren om ongenoegen, seksuele lust of hun geografische locatie aan te geven.
Foto door Thomas Marent, Minden Pictures, National GeographicAls onderdeel van zijn project Photo Ark maakte fotograaf Joel Sartore dit portret van een mannetje van de Sumatraanse orang-oetan, in de Rolling Hills Zoo van Salina, Kansas. De wangplaten van het mannetje, ook wel ‘flenzen’ genoemd, zijn het resultaat van hogere testosteronspiegels en lijken vrouwtjes aan te trekken.
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo ArkEen Borneose orang-oetan overziet haar omgeving in Camp Leakey. Hoewel tijgers en pythons soms op orang-oetans jagen, is de mens de grootste bedreiging voor het dier.
Foto door Ralph Lee Hopkins, National Geographic CreativeEen orang-oetan rust uit in een boom in het Borneo Orangutan Rescue Center. De IUCN voorspelt dat orang-oetans in 2050 de helft van hun resterende habitat zullen zijn kwijtgeraakt als de ontbossing in het huidige tempo wordt voortgezet.
Foto door Mattias Klum, National Geographic CreativeIn Camp Leakey houdt een moeder haar baby in haar armen. Orang-oetans zijn uiterst intelligente dieren, en bijna 97 procent van hun DNA is hetzelfde als dat van de mens.
Foto door Thomas Marent, Minden Pictures, National Geographic