• Ga met ons mee
  • SCHRIJF JE IN
  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+
National Geographic
National Geographic
  • Coronavirus: achtergrond
  • Perpetual Planet
  • TV-GIDS
  • NatGeo Family

10x spectaculaire foto’s van edelstenen

Published 21 jan. 2019 15:31 CET
Door zijn groene omlijsting komt de ongepolijste pracht van een robijn uit Tanzania des te beter ...
Door zijn groene omlijsting komt de ongepolijste pracht van een robijn uit Tanzania des te beter uit. De kostbare edelsteen robijn is de rode variant van het mineraal korund. De bekendste vindplaats van robijnen was altijd Myanmar (Birma), naar de productie daar is sterk afgenomen. Tegenwoordig worden robijnen ook op synthetische wijze in het lab gecreëerd.
Foto van bildagentur-online.com/th-foto/Alamy
In zijn omlijsting van het zwarte stollingsgesteente kimberliet komt een gele diamant uit Zuid-Afrika fraai uit. Het land staat bekend om zijn diamantmijnen. Een van de grootste diamanten ter wereld – de ‘Octaëder van Kimberley’ – is met zijn 616 karaat een gele diamant.
Foto van Eric Nathan/Alamy
Het rood van robijnen steekt af tegen zwart gesteente. Robijn, de gewone naam voor de rode variant van het mineraal korund, is een kostbare edelsteen. Als het mineraal een blauwe kleur heeft, staat het bekend als saffier. Korund bestaat uit aluminium en zuurstof, en kan ook geel, grijs of bruin zijn.
Foto van Natural History Museum/Alamy
Wanneer het mineraal beril een groene kleur heeft, kennen we het als smaragd. Het mineraal stond bij Meso-Amerikaanse culturen in hoog aanzien en enkele van de mooiste smaragden komen uit Colombia. Beril is een silicaat van beryllium en aluminium dat zijn kleur ontleent aan sporen van chroom.
Foto van Peter Arnold, Inc./Alamy
In de buurt van Ratnapura op Sri Lanka zeeft een juwelenzoeker steentjes uit een soep van water en gele klei. De plaatselijke industrie is afhankelijk van de edelstenen en halfedelstenen die hier in mijnschachten van soms wel twaalf meter diep worden gevonden.
Foto van John Keeble/Visual Gems/Alamy
Deze kostbare geslepen topaas toont zijn schitterende blauwe glans, maar dit mineraal wordt ook in een kleurloze, gele of groene variant gevonden. Een rode topaas is een zeldzaamheid. Topaas komt voor in het stollingsgesteente ryoliet.
Foto van Natural History Museum/Alamy
Een saffier, de gewone naam voor de blauwe variant van het mineraal korund, schittert in het licht. Wanneer saffieren in convexe vorm worden geslepen, zoals deze, vertonen ze in direct zonlicht een opvallende stervormige schittering. Saffieren worden op slechts weinig locaties in de wereld gevonden; dit soort ‘ster-saffieren’ komen vaak uit Sri Lanka.
Foto van Doug Steley/Alamy
Een gepolijste toermalijn uit India glanst in het licht. In concave vorm staat de edelsteen bekend als ‘cabochon’, en in zijn rode variant wordt hij ook wel rubelliet genoemd. Volgens een Egyptische legende komen toermalijnen in zoveel verschillende kleuren voor omdat ze op hun reis vanuit het centrum van de aarde een regenboog zijn gepasseerd. In werkelijkheid wordt de kleur van toermalijn bepaald door zijn chemische samenstelling.
Foto van Hemis/Alamy
Deze ambachtelijk vervaardigde diamantring van de firma De Beers getuigt van de toepassing van edelstenen in verfijnde sieraden. Diamant is het hardste materiaal in de natuur en staat voor velen voor het toppunt van schoonheid. Maar de edelsteen wordt ook in verband gebracht met uitbuiting en bloedvergieten in Afrika.
Foto van www.gerardbrown.co.uk/Alamy
De wereldberoemde Koh-i-Noor-diamant getuigt van de grandeur van de kroon van de Britse koningin-moeder Elizabeth. Toen de koningin-moeder in 2002 overleed, werd de kroon uit de Tower of London gehaald en vormde onderdeel van haar begrafenisstoet. Op de kroon van platina zijn nog andere zeldzame edelstenen gezet. De Koh-i-Noor wordt voor het eerst in Sanskriethandschriften vermeld.
Foto van Tim Graham/Alamy
BEKIJK ANDERE MAANDEN
Meld je aan voor de nieuwsbrief
SCHRIJF JE IN

Volg

facebooktwitterinstagramyoutube

GebruiksvoorwaardenPrivacybeleid (Bijgewerkt)Cookiebeleid