Betrapt! Deze wilde dieren werden gesnapt op camera
Met een cameraval krijgen we nieuwe inzichten in het verborgen leven van wilde dieren.
Gepubliceerd 8 aug. 2019 14:18 CEST

NOORDELIJKE GEVLEKTE BOSUIL
Een noordelijke gevlekte bosuil (Strix occidentalis caurina) vliegt door een bos van redwood-bomen in noordelijk Californië. De ernstig met uitsterving bedreigde soort is inheems in de nevelwouden van de Canadese provincie British Columbia en in noordelijke Amerikaanse staten als Washington en Oregon.
Foto door Michael Nichols, Nat Geo Image Collection
WOLF
Deze wolf (Canis lupus) werd met behulp van een cameraval betrapt bij het eten van het karkas van een verdronken bizon in het Yellowstone National Park. Als gevolg van de intensieve jacht werd de wolf in de hele VS behalve Alaska vrijwel uitgeroeid. Dankzij een herintroductieprogramma in de jaren negentig hebben sommige populaties zich sindsdien weer enigszins hersteld.
Foto door Ronan Donovan, Nat Geo Image Collection
MUILDIERHERT
Een muildierhert (Odocoileus hemionus) loopt in de buurt van het Grand Teton National Park over de pittoreske wildwandelroute boven de Buffalo Fork River. De soort is inheems in het westen van Noord-Amerika en is vernoemd naar zijn lange oren, die doen denken aan die van het muildier.
Foto door Charlie Hamilton James, Nat Geo Image Collection
GRIZZLYBEER
Deze grizzlybeer (Ursus arctos horribilis) werd in Wyoming gefotografeerd. Grizzly’s leefden ooit in grote delen van westelijk Noord-Amerika en zwierven zelfs over de Great Plains.
Foto door Joe Riis, Nat Geo Image Collection
GRIZZLYBEER
Deze grizzlybeer werd op heterdaad betrapt in het Yellowstone National Park Wyoming toen hij probeerde appels van een boompje te trekken. Ondanks het feit dat dit zoogdier een van de meest vervaarlijke roofdieren ter wereld is, voedt het zich deels met noten, bessen en ander fruit.
Foto door Michael Nichols
CHIMPANSEE
Een chimpansee (Pan troglodyte) stapt op een tak die boven de Sakoto-poel in Senegal hangt. Chimpansees kunnen zeer goed op vier poten lopen, maar ze houden er ook van om zich van tak tot tak te slingeren en brengen veel van hun eet- en slaaptijden in bomen door.
Foto door Frans Lanting, Nat Geo Image Collection
GIEREN
Rüppells gieren (Gyps rueppellii) en witruggieren (Gyps africanus) verorberen een karkas in het Serengeti National Park in Tanzania. De gieren spelen een belangrijke rol in het schoonhouden van ecosystemen in sub-Saharaans en het recyclen van dode dieren. Ze worden ernstig met uitsterving bedreigd door stroperij, vergiftiging en stadsuitbreiding.
Foto door Charlie Hamilton James, Nat Geo Image Collection
EMINHAMSTERRAT
Een eminhamsterrat (Cricetomys emini) is op het eiland Bioko in Equatoriaal-Guinea op de gevoelige plaat vastgelegd. De knaagdieren hebben een uitzonderlijk scherpe reukzin, waardoor ze goed zijn in het opsporen van TNT in achtergelaten landmijnen.
Foto door Christian Ziegler
AARDVARKEN
Dit aardvarken (Orycteropus afer), dat werd gefotografeerd toen het uit zijn hol in de Luangwa Valley in Zambia kroop, is een puur nachtdier. Dankzij zijn fysieke kenmerken, waaronder een lange snuit en schepvormige klauwen, is het dier zeer goed in het uitgraven en verorberen van termieten.
Foto door Frans Lanting, Nat Geo Image Collection
KNOBBELZWIJN
Een close-up van een knobbelzwijn (Phacochoerus africanus) in de Luangwa Valley in Zambia toont het kenmerkende uiterlijk van deze soort: de scherpe slagtanden, de afgeplatte schedel en bijna geen haren. Knobbelzwijnen kunnen zich goed aanpassen en worden vaak gespot terwijl ze in de modder rondwentelen om te ontsnappen aan de hitte en insecten.
Foto door Frans Lanting, Nat Geo Image Collection
AFRIKAANSE BOSOLIFANT
De Afrikaanse bosolifant (Loxodonta africana), het grootste landdier op aarde, neemt een bad in het Nationale Park van Loango in Gabon. Olifanten brengen graag tijd door in het water om zich te weren tegen de hitte. Met hun slurf spuiten ze water en een beschermend laagje stof over hun lijf.
Foto door Michael Nichols, Nat Geo Image Collection
GOODFELLOW-BOOMKANGOEROE
De goodfellow-boomkangoeroe (Dendrolagus goodfellowi) is een van de zeldzaamste soorten uit het geslacht van de boomkangoeroes. Dit exemplaar werd gefotografeerd in een boom in Het Foja-gebergte op Nieuw-Guinea. Als gevolg van habitatverlies balanceert de soort op het randje van uitsterven.
Foto door Tim Lamán, Nat Geo Image Collection
INDISCHE NEUSHOORN
Een cameraval legde deze foto van een bebloede Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) vast in het Nationale Park Kaziranga in India. Het reusachtige dier is verrassend wendbaar en kan vliegensvlug zijn: als ze aanvallen, kunnen ze een snelheid van bijna vijftig kilometer per uur bereiken.
Foto door Steve Winter, Nat Geo Image Collection
TIJGERWELPEN
Foto door Steve Winter, Nat Geo Image Collection
MANENWOLF
De manenwolf (Chrysocyon brachyurus) heeft zich tijdens zijn evolutie aangepast aan de jacht in hoog gras. Het dier, hier gefotografeerd in de Pantanal in Brazilië, heeft indrukwekkend lange poten, jaagt alleen en gebruikt zijn sterk riekende urine om zijn territorium af te bakenen.
Foto door Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
AFRIKAANSE LINSANG
Op jacht op het eiland Bioko in Equatoriaal-Guinea, sluipt een Afrikaanse linsang (Poiana richardsonii) door de nacht. Deze katachtige vleeseters wegen doorgaans minder dan een kilo.
Foto door Christian Ziegler, Nat Geo Image Collection
MUILDIERHERT
Een jong muildierhert (Odocoileus hemionus) wandelt rustig door het gebied rond Eagle Peak, in het zuidoostelijk deel van het Yellowstone National Park in Wyoming.
Foto door Joe Riis, Nat Geo Image Collection
WEST-AFRIKAANSE KROKODIL
Met behulp van een cameraval is nog net de staart van een West-Afrikaanse krokodil (Crocodylus suchus) vastgelegd terwijl het reptiel de modderige rivier de Salamat in duikt, in het Nationale Park Zakouma in Tsjaad. In de met krokodillen gevulde rivier leeft ook de grotere Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus).
Foto door Micahel Nichols, Nat Geo Image Collection