Pablo Signoret waagt de oversteek boven de Cirque de Navacelles in Frankrijk Met 1662 meter was dit de langste highline ooit

‘Highlining’ is niet voor angsthazen. Elke stap voorwaarts vereist veel concentratie, ‘ruggengraat’ en wilskracht om hoog boven de grond balancerend de ene voet voor de andere te zetten.

De leden van het Franse team van slackliners Sangle Dessus-Dessous hebben die vaardigheden duidelijk onder de knie. Op 9 en 10 juni 2017 probeerden vier teamleden de langste highline-kabel ooit over te steken, en drie van hen wisten de overkant te bereiken.

Net als ‘gewone’ koorddansers lopen slackliners over een plat lint van geweven materiaal dat in de lucht is opgehangen, in plaats van over een eigenlijke kabel. Maar terwijl een ‘kabel’ normaliter zeer strak wordt gespannen, worden slacklines veel losser opgehangen, zodat ze kunnen uitrekken en doorbuigen. Bij highlining worden deze slappe koorden op zeer grote hoogte en in spectaculaire omgevingen opgehangen. De risico’s van de sport zijn de moeite waard voor highliners als Nathan Paulin, die zegt: “Als je op het koord loopt, zijn je gevoelens sterker: vrijheid, geluk, angst, liefde. Zelfs de pracht van de natuur is duidelijker zichtbaar.”

Om het gevaar te beperken, droegen de teamleden harnassen met een zekeringslijn en werkten samen met Highline Rescue Experience voor het uitwerken van een reddingsplan in het geval dat er iemand viel of er iets misging.

Slackliner Guillaume Barrande organiseerde het evenement en het aanbrengen van de 1662 meter lange kabel, die op een hoogte van 340 meter werd opgehangen boven de Cirque de Navacelles, een keteldal binnen het Werelderfgoed van de Causses en Cévennes in het Zuid-Franse Massif Central. In de eerste dagen van de voorbereiding kampten de sporters met stevige wind en problemen met de reservekabel, maar uiteindelijk konden vier teamleden de oversteek wagen.

Pablo Signoret stapt als eerste de kabel op, gevolgd door Paulin, die het oude record voor de langste voltooide highline-loop in zijn bezit had. De volgende dag probeerden ook Lucas Milliard en Antony Newton de oversteek. Milliard liep de afstand het snelst, in één uur en zes minuten, maar Newton viel op slechts 152 meter van het einde van de kabel.

Omdat ze de lange oversteek boven het dal van Navacelles hebben voltooid, delen Signoret, Paulin en Milliard nu het nieuwe wereldrecord.