De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Reizigers helpen met het herplanten van koraal

Tegenwoordig kun je als reiziger helpen bij het herstel van de riffen over de hele wereld. Dit is wat de programma’s doen en wat je moet weten voordat je meedoet.

Foto's Van Cristina G Mittermeier
Gepubliceerd 24 feb. 2020 16:13 CET
In Moorea in Frans-Polynesië worden afgebroken stukken koraal een maand lang op een kweektafel verzorgd door ...
In Moorea in Frans-Polynesië worden afgebroken stukken koraal een maand lang op een kweektafel verzorgd door de non-profitorganisatie Coral Gardeners voordat ze weer op het rif worden vastgezet. Reizigers kunnen hier een stuk koraal adopteren en de organisatie helpen bij het herplanten.

De prachtige, kwetsbare koraalriffen in tropische wateren worden wereldwijd bedreigd door klimaatverandering, grote stormen en verbleking. Tegenwoordig kunnen reizigers helpen bij het herstel van de riffen door mee te doen aan programma's voor het herplanten van koraal.

National Geographic Explorer Paola Rodríguez-Troncoso werkte de afgelopen zes jaar aan een Mexicaans programma waarbij op duurzame wijze meer dan zesduizend stukken koraal werden herplant. Het project houdt in dat duikers op de zeebodem stukken koraal verzamelen die door storm of golven werden weggeslagen. Ze laten de gezonde stukken vervolgens weer vastgroeien aan het ter plaatse of ergens in de buurt achtergebleven rif. Dat proces kan per locatie variëren. Zo worden de koraalfragmenten in gebieden waar er lagunes naast de riffen liggen, bijvoorbeeld in Frans-Polynesië, daar eerst weer opgekweekt voordat ze worden herplant.

Resorts en natuurbeschermingsorganisaties beginnen bezoekers voor te lichten en te betrekken bij dit soort projecten. Rodríguez-Troncoso drukt mensen op het hart om programma's die meer kwaad dan goed doen te mijden, en dus letterlijk niet in zee te gaan met projecten waarbij met opzet fragmenten worden afgebroken van gezond koraal, of die niet over de benodigde vergunningen beschikken. Hoewel de stukken die zijn herplant maar langzaam groeien, kan elk stukje bijdragen aan de honderden jaren die een rif kan bestaan. “Dat hele kleine zaadje helpt echt,” aldus Rodríguez-Troncoso.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

Milieu

Koraal van Great Barrier Reef herstelt niet snel genoeg

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.