Het begon met een plastic flesje op de Atlantische Oceaan. Thomas van Thiel, van jongs af aan fervent zeiler en liefhebber van oceanen, besloot drie jaar geleden zijn grote droom waar te maken: zeilend de Atlantische Oceaan oversteken. Na tien dagen op open zee, met nog minstens elf dagen te gaan voor hij weer land zou zien, zag hij een plastic flesje langs de boot drijven. Dit kwam hard aan, zo ver van de continenten vandaan. Een door mensen gemaakt product, hoe kon dat daar, midden in zijn geliefde oceaan, ronddrijven?

Kleine stukjes plastic

Zijn ogen waren geopend. Hij zag steeds meer plastic vervuiling, waar hij ook kwam. Van de Cariben tot zijn eigen buurt in Nederland. Hij ondervond dat de zeeën verzadigd raken met hele kleine stukjes plastic. Zijn natuurhart deed pijn en Thomas besloot dan ook dat hij actie wilde ondernemen. Hij zou mensen meenemen de zee op, naar 'zijn’ flesje, om hen diezelfde intense ervaring te bieden. Op die manier hoopte hij het brede publiek in beweging te krijgen, hen ambassadeur te maken voor plasticvrije oceanen. Samen met wetenschappers, filmmakers en impactmakers. By the Ocean we Unite was geboren.

De zee op

Door geïnteresseerden mee te nemen de zee op en tegelijkertijd wetenschappelijk onderzoek te doen brengt By the Ocean we Unite de vervuiling in kaart en spoort op die manier betrokken mensen en organisaties aan om anders om te gaan met plastic. Het team van By the Ocean we Unite bestaat uit professionals met uiteenlopende achtergronden, verbonden door een liefde voor water en natuurbescherming. Wil je met eigen ogen zien wat er met plastic in onze wateren gebeurt en leren wat we daar collectief aan kunnen doen? Vaar dan een keer mee!