Als je op reis gaat kan het lastig zijn om voldoende vocht binnen te krijgen, vooral op plekken waar water uit de kraan onveilig of niet beschikbaar is. In plaats van gebruik te maken van een plastic wegwerpflesje en zo bij te dragen aan het wereldwijde probleem van plastic afval, vind je hier enkele slimme strategieën om tijdens je avonturen toch veilig te drinken.

Neem je eigen filterfles mee

Reizigers die naar aan alomvattende oplossing zoeken, kunnen overwegen hun eigen filter- en purificatiesysteem mee te nemen, in de vorm van een draagbare fles met een filter waarmee onderweg eenvoudig water gezuiverd en gedronken kan worden. LifeStraw gebruikt een holvezelmembraan (HFM) en een capsule met actieve kool om bacteriën, parasieten en microplastics uit het water te filteren en nare geurtjes en smaakjes te verwijderen. GRAYL gaat in het zorgdragen van veilig drinkwater nog een stapje verder door ook tegen virussen te beschermen.

Niet alle filterflessen zijn hetzelfde: sommige maken gebruik van zuigwerking, andere van hoge druk; sommige beschermen tegen meerdere ziekteverwekkers, andere niet. Ook de levensduur en verkrijgbaarheid van de filters kan zeer uiteenlopen, zodat je je eigen voorraadje mee zult moeten nemen. Lees de gebruiksaanwijzing altijd zorgvuldig door.

Tegen gevaarlijk DNA

Waarschijnlijk heb je al eens water gedronken dat door UV-straling is gezuiverd, want veel bottelarijen en gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties maken gebruik van deze methode. Dankzij lichtgewicht en vernieuwende producten als Steripen kunnen reizigers deze technologie nu ook mee op reis nemen.

Op bepaalde niveaus vernietigt ultraviolet (uv) licht het DNA van virussen, protozoën en bacteriën. Met een druk op een knop en een draai aan een hendel wordt water in de Steripen-fles met UV-straling gezuiverd, waardoor binnen enkele minuten ruim 99 procent van de bacteriën en virussen worden gedood.

Hoewel uv-licht de kracht heeft om water te zuiveren kan het geen slib, zware metalen en andere deeltjes uit het water filteren, dus is het goed om UV-zuivering te gebruiken in combinatie met een gewone filterfles.

Persoonlijk filtersysteem

Dit is een goede optie als je de voorkeur geeft aan een filtersysteem dat compact en flexibel genoeg is om op jouw specifieke behoeften af te stemmen.

De verwijderbare filters van de LifeStraw Flex en van de Sawyer Mini kunnen ook dienstdoen als drinktuitjes (waarmee je water direct uit een waterbron kunt opzuigen) en kunnen ook op drinkwaterrugzakken worden gebruikt. Beide systemen berusten op holvezelmembranen, maar de Flex heeft ook een capsule met actieve kool om chemicaliën en zware metalen op te vangen. De filter van de Flex moet na ongeveer negentig liter aan gefilterd water worden vervangen – veel vaker dan de Sawyer, die volgens de fabrikant minstens 378.000 liter lang meegaat.

Elektrolyse-zuivering

Avonturiers die op lichtgewicht-technologie inzetten, kunnen ook kiezen voor een apparaat dat water zuivert door middel van elektrolyse. In deze kleine maar efficiënte en draagbare apparaten wordt een eenvoudige pekeloplossing (ter plekke te maken van water en zout) onder stroom gezet voor het creëren van een ontsmettingsmiddel dat aan drinkwater (tot wel twintig liter) kan worden toegevoegd en dat vrijwel alle ziekteverwekkers doodt.

In tegenstelling tot UV-apparaten werkt dit type ontsmettingsmiddel ook in troebel water. Deze apparaten gaan lang mee en zijn oplaadbaar. De Potable Aqua PURE kan volgens de fabrikant ongeveer 60.000 liter water ontsmetten voordat er vervangende onderdelen nodig zijn, terwijl de batterij met een USB-verbinding kan worden opgeladen. Als je gevoelig bent voor smaakjes of chemicaliën, moet je wel bedenken dat deze vorm van ontsmetting sporen van chloor in het drinkwater achterlaat.

Chemische zuivering

Het omgaan met chloortabletten kan schadelijk voor de gezondheid zijn, terwijl ook jodiumtabletten met gezondheidsrisico’s in verband zijn gebracht. Beide vormen van ontsmetting geven het drinkwater bovendien een onaangenaam smaakje en een vieze geur. Een alternatief is natriumdichloorisocyanuraat (NaDCC), een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken bestanddeel met dezelfde purificerende kracht als chloor, maar dan met minder risico’s.

Gooi een NaDCC-purificatietablet – bijvoorbeeld Aquatabs– in niet-troebel water. Daardoor komt het milde zuur waterstofhypochloriet vrij, dat de meeste ziekteverwekkers doodt en het water na ongeveer een half uur drinkbaar maakt. Bedenk wel dat met deze methode geen slibdeeltjes of verontreinigingen als pesticiden uit het water worden verwijderd. Als je troebel water behandelt, kun je dat beter eerst filteren voordat je de tabletten laat oplossen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door, omdat er soms verschillende tijdsduren worden aangegeven.

Vraag om schoon water

Gefilterd water kan gratis beschikbaar zijn, als je weet waar je het kunt vinden. Apps als RefillMyBottle en Tap wijzen je op plekken waar je onderweg je watertank kunt bijvullen.

Dankzij het gebruik van filtreer- en purificatiemethoden hebben Mike en Anne Howard, het reizende echtpaar van HoneyTrek, gedurende tweeduizend dagen de wereld rond kunnen reizen zonder hun afspraak om geen plastic flesjes te gebruiken, te breken.

En soms is het gewoon een kwestie van vragen: hoe meer reizigers in restaurants, hotels en bij touroperators vragen of hun herbruikbare waterfles bijgevuld kan worden, des te vaker zal deze dienstverlening worden ingevoerd en des te minder wegwerpflesjes zullen er worden gebruikt.

Journaliste Sunny Fitzgerald is gespecialiseerd in duurzaam reizen en woont momenteel in Jordanië. Vind haar op Instagram @froliqen haar website.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com