Wist je dat Thailand naast prachtige bountyeilanden met parelwitte stranden ook een prachtig natuurgebied met kalksteenrotsen en een stuwmeer heeft? De eeuwenoude jungle heeft geweldige geheimen!

Het voordeel van werken voor een reisorganisatie als Talisman: op inspectiereis gaan! Afgelopen maand kreeg ik de kans om een bezoek te brengen aan nationaal park Khao Sok. Dit natuurgebied stond al heel lang op mijn bucketlist vanwege de prachtige plaatjes van dramatisch uit het water oprijzende kalksteenrotsen. In het park bevindt zich naast een eeuwenoud regenwoud ook het stuwmeer Chiao Lan, in 1982 afgedamd door de Ratchapraphadam.

Khao Sok

Nationaal park Khao Sok is goed te bereiken vanuit Phuket (ca. 3,5 uur rijden) of sneller vanuit het noordelijker gelegen Khao Lak (ongeveer 1,5 uur rijden). En zo reed ik op een zonnige doordeweekse ochtend met gids en chauffeur vanuit Khao Lak in de richting van Surat Thani. De drukke weg met aan weerszijden hotels, winkeltjes en restaurantjes maakte na het stadje Bang Sak plaats voor een rustige weg die langs rubberboom- en ananasplantages voert. Hoe noordelijker we kwamen, hoe mooier het werd. Mijn hart ging sneller kloppen toen in de verte de blauwe grillige toppen van het kalksteengebergte zichtbaar werden. We maakten een stop bij een waterval, die bijna droog stond vanwege het seizoen, en een uitkijkpunt waar je een weids uitzicht had over het landschap. Een derde stop was bij een ijzeren hangbrug over een rivier. Hier wandelden we over de brug naar een fruitkwekerij. Op dit moment was het guavetijd, en ik kocht een zakje verse guaves voor onderweg. Een zuurzoete vrucht, die je net als een appel uit de hand eet.

This is an image

Uiteindelijk kwamen we aan bij nationaal park Pier. Hier kochten we de entreebewijzen voor het nationaal park en nam ik afscheid van mijn gids en chauffeur. Ik was nu in goede handen van een lokale gids, Ed, en de bootsman. Ik nam plaats op het voorste plankje van de longboat (zo ver mogelijk weg van de luidruchtige motor), nog net onder het afdakje voor wat broodnodige schaduw. Het was inmiddels midden op de dag en de zon brandde hoog aan de hemel. Maar vanaf het moment dat de boot gas gaf, blies een verkoelende wind door mijn haren en werd ik regelmatig natgesproeid door het boordwater. Heerlijk! We voeren over felblauw water richting de grillig gevormde karststeenformaties in de verte. Wat een prachtig landschap, ik bleef foto’s maken!

We naderden drie rechtopstaande rotsen, overdekt met groene jungle, Little Guilin. De motor werd afgezet en een weldadige rust daalde over ons neer. Ed vertelde over het proces dat vooraf ging aan het bouwen van de dam en over de 9 dorpen die nu voorgoed op de bodem van het meer liggen.

This is an image

Drijvend de nacht in

Onder de indruk voeren we verder tot ik een rij met witgrijze hutjes op het water zag drijven. Ons onderkomen voor de nacht: Phupa Waree. Hier stond in het restaurant, ook drijvend, een heerlijke lunch voor me klaar: vissoep, rijst, roerbakgroente, curry met kip en een omelet. Heel veel schaaltjes voor maar één persoon! Daarna naar mijn kamer, die op dat tijdstip van de dag aanvoelde als een sauna. De brandende zon op het platte dak, geen airco en overdag ook geen fan, omdat er alleen in de avond electriciteit is. De inrichting was basic, 3 matrassen op de grond met een simpel dekentje. Maar alles was wel schoon en zag er netjes uit. De badkamer was ook simpel, maar was voorzien van een eigen douche, toilet en wastafel. Ik schoof gauw de grote glazen puideuren zo ver mogelijk open en dook vanaf mijn terrasje zo het meer in! Lekker opgefrist ging ik weer met mijn gids de boot in, klaar voor de jungletrekking.

Onderweg bekeek ik eerst nog twee andere drijvende lodges, maar deze vielen af voor Talisman. De ontvangst bij de een was matig en bij de ander zag het geheel er slecht onderhouden uit. Heel anders dan het hutje waar ik zelf verbleef, waar alles net nieuw was.

This is an image

Vervolgens stond er nog een jungletrekking op het programma. De kalkstenen rotspartijen zijn overdekt met regenwoud. Sommige delen zijn na het ontstaan van het stuwmeer opeens eilanden geworden waardoor de habitat van de natuurlijke bewoners, zoals gibbons, tapirs, luipaarden en zelfs een enkele olifant, behoorlijk is gekrompen. De junglepaden lopen vrijwel allemaal bergopwaarts, je moet soms echt klauteren en klimmen. In een regenwoud is het altijd vochtig en dus is het belangrijk dat je stevige schoenen met goed profiel draagt om te voorkomen dat je uitglijdt. Er zijn paden die naar een uitzichtspunt leiden, een waterval of een grot. Eenmaal terug in de boot was de zon al wat gezakt en gleden we zachtjes zonder motor door het water, dicht langs de groene waterkant. Opeens zagen we een wild varken dat zich op de oever waagde, maar snel het bos in schoot toen het ons in het vizier kreeg. Al snel daarna raakte de gids weer in vervoering, hoog op een tak zat een prachtige Silver Leaf Langur, een zilverkleurige aap. Die zijn nooit alleen en al snel zagen we er meer, vrolijk van tak tot tak springend!

Het diner vond weer plaats in het drijvende restaurant. Het was niet druk omdat het een doordeweekse dag was. In het weekend is het drukker, veel Thai uit Phuket boeken dit als een leuke weekendtrip!

Het hoogtepunt van de Khao Sok Tour was wel het slapen met de schuifdeuren wagenwijd open, want insecten gedijen er niet door de zuurtegraad van het water. Je slaapt op het water, dus je voelt het licht deinen en je hoort het water klotsen. Een prachtige sterrenhemel strekte zich uit over het meer en rond de morgenstond zag ik het eerste ochtendlicht aan de hemel verschijnen. Tijd voor een ochtendduik in het meer!

This is an image

Dan een kop koffie in het restaurant maar nog geen ontbijt, eerst op ‘Morning Mist’ safari. Weer de boot in en glijden over het water dicht langs de waterkant, op zoek naar neushoornvogels en gibbons! Daarna ging het eenvoudige ontbijt van gebakken eieren met toast ( of een Aziatisch ontbijt) er prima in en was het tijd om afscheid te nemen van mijn simpele maar dierbare onderkomen voor deze nacht. Voor de laatste keer de longboat in voor de terugreis naar de bewoonde wereld. Wat was dit een geweldige ervaring en een bijzondere kant van Thailand om te zien!

Annelies Hoogenboom is bestemmingsspecialist bij Talisman travel design. Naast verschillende Aziatische bestemmingen is zij ook gespecialiseerd in het Verre Oosten en Brazilië. "Het contrast is geweldig. Het blijft een prachtige ervaring om deze uitersten te beleven."