Off the beaten track: de ruïnes van Ani in Turkije

Ruïnes op een zee van golvend gras markeren de hoekstenen van een spookstad, die ooit de statige hoofdstad was van het Armeense rijk.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET
Foto door Izzet Keribar / Getty Images

Afgelopen zomer voegde UNESCO 24 plekken toe aan de Werelderfgoedlijst, daarbij waren de ruïnes van deze verlaten stad in het noordoosten van Turkije. Tijdens de 10e en 11e eeuw was de Armeense hoofdstad een levendig centrum met 100.000 bewoners dat profiteerde van de Zijderoute en in glorie wedijverde met Constantinopel. Nu zorgen enkel nog de overblijfselen daarvan, in combinatie met de afwezigheid van toeristen, voor een desolate en bijna apocalyptische sfeer. Ani staat ook bekend als de stad van 1001 kerken, dankzij de mengelmoes van architectuurtechnieken die de afwisselend christelijke en moslim heersers achterlieten.

Foto door Izzet Keribar / Getty Images

Vanaf de oostelijke stad Kars is het een uur rijden naar Ani. In juni liggen de ruïnes in een veld vol wilde bloemen, in de winter onder een dikke laag sneeuw. Bezoek de ruïnes vroeg in de ochtend om de plek helemaal voor jezelf te hebben. Het enige wat de stilte onderbreekt is het geruis van de grensrivier in het ravijn, met daarachter een glooiend berglandschap. Pas goed op waar je loopt, de stad ligt tegen de grens van Armenië aan, waar een aantal militaire zones verboden te betreden zijn. Verdere voorzieningen zijn er niet, dus denk eraan om zelf eten en drinken mee te nemen.

Foto door Panegyrics of Granovetter, Flickr
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
Reis door de geschiedenis op deze archeologische vindplaatsen
Reizen
Dit is waarom je Stonehenge wilt zien tijdens de zomerzonnewende
Reizen
Ontdek een imposante eeuwenoude stad in Thailand
Reizen
In vogelvlucht over Cambodja’s eeuwenoude stenen stad

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.