New York is een stad die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. Je kunt er een paar jaar niet zijn geweest, en opeens is alles weer anders, nieuw, verbeterd. Ik had dat met het Meatpacking District. Een jaar of tien geleden kwam ik in deze wijk aan de Lower West Side van Manhattan terecht, omdat er een galerie zat waar ik heen wilde – toen was de buurt nog grotendeels rommelig en een beetje viezig. Nu weet je niet wat je ziet in het Meatpacking District: het heeft zich van een vuile, duistere industriebuurt vol prostituees en zwervers ontwikkeld tot een hippe, levendige en gezellige yuppenwijk, vol kroegjes, galeries, winkels en eettentjes.

De oorsprong van deze wijk, de vleesverpakkingsindustrie, kom je nog op diverse plekken tegen, zoals bij de High Line: ooit een spoorlijn die de goederen tot in de pakhuizen bracht, nu een hip stadspark met een Nederlands tintje dat dwars door de wijk loopt. Een prachtig vormgegeven paradijs, ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Het eerste deel opende in 2009 en was toen nog vrijwel onontdekt. Nu is het er gezellig druk en kun je er op de doorlopende houten banken picknicken, chillen en mensen kijken. Onlangs is het derde en laatste deel van de High Line geopend, waardoor je nu tot aan de Hudson River kunt wandelen. Van daar heb je een prachtig uitzicht op de skyline van het westelijke deel van de stad. Wie vroeg genoeg is, ontloopt de drukte nog en kan er heerlijk joggen. En dat is een prima begin voor 24 uur in het Meatpacking District!

Ontbijten

Je kunt voor ontbijt natuurlijk altijd terecht bij Starbucks of Le Pain Quotidien, maar mijn favoriet is Sarabeth’s Bakery in Chelsea Market. Alles wordt vers gemaakt in de bakkerij, die je door het raam ernaast kunt zien. De scones zijn legendarisch en de cappuccino is er heerlijk. Of ga voor de homemade granola met banaan en yoghurt. Mocht je geen zoetigheid voor ontbijt willen, dan is de Eggs Green&White heel lekker: roerei met frisse roomkaas en lente-ui, geserveerd met zuurdesembrood.

Vervoer

Je kunt hier vrijwel alles belopen, maar pak eens een fiets om wat sneller je weg te vinden! Op diverse plekken staan Citibikes die je voor $10 per dag (of $25 per week) kunt gebruiken.

Lunchen

De keuze voor eetplekjes is hier zeer ruim, afhankelijk van waar je zin in hebt. Voor een heerlijke pizza of pasta is er Sarafina. Ook Italiaans en erg lekker voor ontbijt, brunch, lunch of diner is Macelleria op de Gansevoort Street. Of Meme on Hudson, die op zaterdag en zondag ook een uitgebreide brunchkaart hebben (de Shakshuka Moroccan Breakfast is lekker spicy). Op een leuke plek met een geweldig mensen-spot-terras zit het Mexicaanse restaurant Dos Caminos. Iets meer upmarket en wat rustiger is Fig&Olive op 430 West 13th Street (3-gangen lunchmenu $28,-).

Tijd voor een ijsje!

L’Arte del Gelato is een ambachtelijke ijssalon in Chelsea Market. De ingrediënten worden geïmporteerd uit Italië, zoals pistachenoten uit Sicilië en hazelnoten uit Piemonte. Fruit halen ze bij lokale boeren in New York. Ze hebben ook een klein stalletje op de High Line.

Shoppen

Chelsea Market is sowieso een bezoek waard. Behalve eettentjes bevinden zich ook originele winkels, zoals Artists&Fleas, een marktplaatsje van verschillende kunstenaars en ontwerpers. Anthropologie heeft leuke kleding en sieraden, maar ook aparte borden en glazen. In kledingconceptstore Rag&Bone op 425 West 13th Street maken ze een onvervalste Italiaanse espresso voor je. Let hier ook even op de tekst bij de ingang: ‘Dave’s Quality Veal’. Het is de originele tekst die elk jaar wordt bijgewerkt, en die verwijst naar de roots van het gebouw.

This is an image

Borreltijd

Beergarten voor worst, pretzels en bier, net onder de High Line en het Standard Hotel. Wijnbar Corkbuzz in Chelsea Market, waar ze 32 open wijnen hebben, die ze per glas schenken, tussen de $10 en $30 dollar. Ze hebben ook cocktails, bier en hapjes. Open van 11 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts.

Eten

Als je eerst wat gedronken hebt in de Beergarten (zie hierboven), dan rol je vrijwel vanzelf in The Standard Grill, waar ze heerlijke gegrilde visjes en vleesjes hebben. Hip & happening: The Monarch Room, een restaurant waarin je je in de jaren dertig waant. Ze doen hier aan sharing dishes, een concept dat je steeds vaker tegenkomt, wat ik alleen maar kan toejuichen, om zoveel mogelijk verschillende hapjes te proeven. Sharing dishes doen ze ook bij het mysterieuze Buddakan, waar je wat doorzettingsvermogen moet hebben om binnen te komen, maar dan heb je ook wat.

Al tien jaar goed: Spice Market (ook sharing, maar bestel niet alles in 1 keer; het zijn maar kleine tafeltjes en ze brengen alles tegelijk en halen het ook weer weg, zelfs als je het niet op hebt). Wil je liever iets eenvoudigs, maar wel lekker en romantisch op het half overdekte terras (met terrasverwarmers): La Bottega.

Dansen, cocktails en kleine hapjes

In het Meatpacking District bevindt het uitgaansleven zich op grote hoogte. Letterlijk. Rooftop bars doen het hier erg goed. Zoals de Plunge rooftop bar + Lounge van het Gansevoort Hotel, al jaren een klassieker, net als Le Bain op het dak van The Standard Hotel. Maar momenteel hip&happening is de PHD bar op de 12de etage van het Dream Hotel Downtown, waar Beyoncé ook schijnt te komen. Proef hier ook even de heerlijke (alcoholvrije) cocktail met verse gember en munt.

Overnachten

Als je toch in een van die hippe rooftop bars bent, is het wel zo makkelijk om er enkele verdiepingen lager te overnachten, dan hoef je alleen nog maar de lift te nemen. Dream Hotel Downtown, The Standard Hotel en Gansevoort Hotel hebben alledrie ook nog eens een zwembad. Bij een bescheidener budget is er ook nog genoeg keus bij Airbnb.

Eigenlijk kun je je hier minimaal een week uitstekend vermaken, zonder dat je de wijk hoeft te verlaten!