Coronavirussen behoren tot een grote virusfamilie. Vier soorten daarvan zorgen voor relatief onschuldige ziekten als verkoudheid, terwijl andere coronavirussen de oorzaak zijn van veel ernstiger aandoeningen als SARS en MERS. Coronavirussen zijn zoönotisch, dat wil zeggen dat ze van dieren op mensen worden overgebracht.

Eind december 2019 kwamen er meldingen over de uitbraak van een nieuw coronavirus op een markt voor wilde dieren in Wuhan in China. Het virus werd in verband gebracht met gevallen van longontsteking. COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door dit nieuwe coronavirus, verspreidde zich binnen enkele weken over het land — en begon vervolgens aan een opmars in de rest van de wereld. Op 11 maart waren er meer dan 118.000 besmettingen gemeld in meer dan 110 landen, met onder meer grote uitbraken in Italië, Iran en Zuid-Korea. Wereldwijd stond het dodental toen op 4.200. Op dat moment riep de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uit tot een pandemie.

Op deze afbeelding die werd gemaakt door de Amerikaanse instantie Centers for Disease Control and Prevention is de structuur van het coronavirus in uitvergrote vorm te zien Let op de uitsteeksels op de buitenkant van het virus die ervoor zorgen dat het lijkt alsof het virusdeeltje wordt omringd door een corona of krans wanneer het door een elektronenmicroscoop wordt bekeken Een nieuw coronavirus Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 SARSCoV2 bleek de oorzaak te zijn van een uitbraak van een luchtwegaandoening die voor het eerst in 2019 in Wuhan in China werd ontdekt De ziekte die wordt veroorzaakt door het virus wordt COVID19 genoemd wat een samentrekking is van coronavirus disease 2019
Op deze afbeelding, die werd gemaakt door de Amerikaanse instantie Centers for Disease Control and Prevention, is de structuur van het coronavirus in uitvergrote vorm te zien. Let op de uitsteeksels op de buitenkant van het virus, die ervoor zorgen dat het lijkt alsof het virusdeeltje wordt omringd door een corona of krans wanneer het door een elektronenmicroscoop wordt bekeken. Een nieuw coronavirus, Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), bleek de oorzaak te zijn van een uitbraak van een luchtwegaandoening die voor het eerst in 2019 in Wuhan in China werd ontdekt. De ziekte die wordt veroorzaakt door het virus wordt COVID-19 genoemd, wat een samentrekking is van coronavirus disease 2019.
Afbeelding Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MANONE, MS, Cdc

Er is nog veel onbekend over COVID-19. Wat we wel weten is dat het virus zich, net als andere luchtwegaandoeningen, verspreidt via vochtdruppeltjes - speeksel en slijm - die een besmet persoon produceert door te hoesten of te niezen. Mogelijk verspreidt het zich ook via de onbewuste inname van sporen van ontlasting. COVID-19 begint in de longen en veroorzaakt longontsteking-achtige verschijnselen, maar de ziekte kan zich uitbreiden naar het hele lichaam. Het nieuwe coronavirus is met name gevaarlijk voor mensen die al een aandoening hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes of een hart- of vaatziekte.

Meest recente situatie

Recente cijfers over het coronavirus zijn te vinden op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus van National Geographic.

Op de hoogte blijven van de wetenschap en de verhalen achter de uitbraak van het coronavirus? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic en aangevuld met Nederlandse cijfers.