Deze zonnige kustplaats, die bestaat uit een rijke metropolis met daaromheen uitgestrekte townships, heeft dankzij het WK voetbal van 2010 een boost gekregen. Het openbaar vervoer is verbeterd en de centraal gelegen achterstandswijk City Bowl kreeg een opknapbeurt. De stad wordt geroemd om zijn veelzijdigheid: er is volop gelegenheid voor het maken van een (strand)wandeling of om te gaan kitesurfen, en zowel winkels als restaurants zijn van wereldklasse. Het is een stad waar je je direct thuisvoelt.

Dag 1

Ochtend: Historische architectuur
De vaste collectie van de South African National Gallery huist in een imposant art-decogebouw en omvat kunst uit Afrika en Europa, kralenkunst, maskers en sculpturen. Tijdelijke tentoonstellingen stellen lokale kunst centraal, bijvoorbeeld de multimediale werken van Peter Clarke, een van de succesvolste kunstenaars van Kaapstad.

Vlakbij staat het Parlementsgebouw met zijn imposante gevel, rode muren en hoge witte zuilen. In het complex, dat stamt uit 1885, leest de Zuid-Afrikaanse president jaarlijks de State of the Nation voor. Sluit je aan bij een rondleiding of koop een toegangskaartje voor de publieke tribune (deze is alleen de eerste helft van het jaar geopend) als het parlement bijeen is. Bezoek na afloop het Tuynhuys, de Zuid-Afrikaanse presidentiële residentie. Op de beroemde trap van dit gebouw kondigde president F.W. de Klerk in 1992 het einde van de apartheid aan.

Middag: Beklim de Tafelberg
Waar je ook bent in de stad, overal is de vaak in mist gehulde, afgeplatte top van de Tafelberg zichtbaar, gelegen in nationaal park Tafelberg. De meeste toeristen nemen de kabelbaan die hen binnen vijf minuten naar de top brengt, maar wie niet opziet tegen een pittige klim, kan ook over een steil pad naar boven lopen. Boven aangekomen kan je dan nieuwe energie opdoen in het Table Mountain Café. Bezoekers verkennen de omgeving via vlakke, slingerende wandelpaden of bewonderen (bij een heldere lucht) het uitzicht vanaf een van de bankjes aan de rand van de top.

Op de Tafelberg
Op de Tafelberg.
Raymond Rutting

Aan de andere kant van het park bevindt zich het natuurreservaat Silwermyn, waar vroeger door de Hollanders zilver werd gedolven. Nu trekt het gebied voornamelijk wandelaars en is er een plankier dat voor rolstoelen toegankelijk is. ‘Hier heb je het gevoel dat je op het platteland bent,’ zegt Kathryn Pettit, manager en projectleider bij African Impact uit Kaapstad, een belangrijke toeristische organisatie die gebruikmaakt van vrijwilligers. ‘Het meer is altijd warm en dieprood van kleur.’

De Kirstenbosch National Botanic Garden (500 hectare) ligt aan de voet van de Tafelberg en vormde de eerste tuin waarin de inheemse plantenwereld van Zuid-Afrika centraal stond. In een beeldentuin is hedendaagse Afrikaanse beeldhouwkunst te zien. Goed gemarkeerde paden slingeren zich door fynbos (lage, struikachtige begroeiing) en bergbossen. Het Smuts Track (genoemd naar voormalige premier Jan Smuts) is behoorlijk zwaar en doorkruist de Skeleton Gorge. In de zomer trekken zondagavondconcerten een grote stroom toeristen en muziekliefhebbers aan.

Avond: Eten in Camps Bay
In Camps Bay, een welgestelde wijk die ingeklemd ligt tussen witte zandstranden en de zijkant van de Tafelberg, ligt hotel Camps Bay Retreat. Hier wordt op woensdag en zaterdag in een fraaie setting van strakke gazons, kruidentuinen en fynbos een traditionele Zuid-Afrikaanse braai gehouden.

Bij Roundhouse, gevestigd in een voormalige wachtpost uit 1786, serveert men moderne Zuid-Afrikaanse cuisine. Dit restaurant heeft een lange wachtlijst. Het iets ongedwongener zusterbedrijf Rumbullion (buiten) serveert ontbijt in picknickstijl en pizza bij de lunch. Het fraaie terras biedt een weids uitzicht over Camps Bay en de Twaalf Apostelen.

Dag 2

Ochtend: Robben Island
Na een peperdure renovatie is het Robben Island Museum, waar oud-president Nelson Mandela onder het apartheidsregime 18 (van de 27) jaar gevangen heeft gezeten, sinds 1997 weer open voor publiek. Vanaf een speciale terminal vertrekken veerboten naar het eiland. Daar krijgen bezoekers een rondleiding in de extra beveiligde gevangenis die er gevestigd was. Ook kan men een kijkje nemen in Mandela’s cel. Het eiland is bestempeld tot cultureel erfgoed en herbergt een beschermd natuurgebied, waar naast zwartvoetpinguïns ook kudden springbokken voorkomen, de populaire mascotte van Zuid-Afrika. Geniet van een ontbijt bij een van de vele restaurants op de pier terwijl je wacht op de ferry – de eerste boot vertrekt om 9 uur 's ochtends.

Middag: Koopjes jagen
Wie zin heeft om te winkelen of te lunchen, mag een bezoek aan de Victoria and Alfred Waterfront zeker niet overslaan. Hier vind je meer dan 450 winkels aan een promenade waar een verkoelend briesje staat. Bekijk de victoriaans-gotische klokkentoren en draai daarna een rondje mee in het 40 meter hoge reuzenrad.

Bij de winkels van het Cape Quarter Lifestyle Village, in de chique wijk Green Point, vind je hedendaagse Afrikaanse kunstnijverheid, lokaal vervaardigde mode en woonaccessoires. De winkels liggen rond een binnenplaats en zijn ontworpen in de Kaap-Maleise bouwstijl. Deze is geïnspireerd op die van de Hollandse kolonisten in de omgeving en wordt gekenmerkt door donkere balkenplafonds en kleurige gevels.

De Red Shed Craft Workshop, aan de V&A Waterfront, biedt een alternatief voor de moderne winkelcentra in de stad. Koopjesjagers kijken op hun gemak rond tussen de kramen met vazen van gerecycled glas, antieke zilveren sieraden uit Ethiopië en handgeschilderde kussens met Afrikaanse dieren erop.

Moe van al het shoppen? Strijk neer op het terras van Bascule, de whiskybar van het Cape Grace Hotel. Het is de grootste whiskybar van het zuidelijk halfrond, maar natuurlijk kan je hier ook andere drankjes bestellen (heerlijke cocktails!) en genieten van een hapje eten terwijl je uitkijkt over de jachthaven met de Tafelberg er achter.

Avond: Antilope en cocktails
In Long Street – sinds jaar en dag het domein van de backpackers – zijn originele kunstnijverheidswinkeltjes te vinden en eettentjes in alle prijsklassen. Deze zijn geopend tot in de kleine uurtjes, waarna het in de levendigste straat van Kaapstad eindelijk ook rustig wordt. Bij het Long Street Café, gevestigd in een voormalige boekhandel, kun je terecht voor tal van gerechtjes, uiteenlopend van Thaise wraps tot wafels en ijs. Op woensdagavond vermaakt een kosmopolitische crowd zich hier met karaoke.

Bij Lolas
Bij Lola’s.
HH

Bij Lola’s even verderop prijkt het menu op een schoolbord: maisbeignets, ansjovis op toast en gestoomde mosselen van de westkust. Bij Fork serveert men gerechten van het seizoen in kleine porties, bijvoorbeeld gefrituurde geitenkaas met een marmelade van port en ui of filetjes van koedoe (antilope) met een pittige aardappelpuree.

In de aan zee gelegen voorstad Sea Point ligt restaurant La Perla. Hoewel de inrichting en de formele atmosfeer enigszins gedateerd overkomen, is dit sinds de opening in 1959 een lokale legende. Bestel verse zeevruchten en vraag een tafeltje op het onlangs gerenoveerde terras, waar gasten een Britse koloniale traditie in stand houden door tegen zonsondergang in de openlucht een sundowner (cocktail) te drinken.