Stockholm

Niet alleen de mensen hier zijn beeldschoon en modebewust; ook de straten, parken en musea van Stockholm benadrukken het imago van Zweedse stijl. Het oude centrum, Gamla Stan, is een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Europa. Op slechts enkele meters van dit historische openluchtmuseum ligt het trendy nieuwe centrum van Stockholm. De laatste mode, de hipste cocktailbars en de beste restaurants van de omgeving zijn verzameld in deze levendige buurt. Mis zeker niet de kans om de scherenkust van Stockholm, bestaande uit tienduizenden eilanden, te verkennen.

Bezoekers houden zich warm op een terrasje in Gamla Stan het oude centrum van Stockholm
Bezoekers houden zich warm op een terrasje in Gamla Stan, het oude centrum van Stockholm.
Mauricio Abreu, Corbis, HH

Foteviken Museum

Bebaarde Noormannen in langschepen trokken ruim duizend jaar geleden al plunderend door Europa. In dit Vikingreservaat in Höllviken worden de eeuwenoude leefomstandigheden en gewoonten van dit volk nagebootst. Leer in dit interactieve openluchtmuseum over de tradities, nijverheidsproducten en veldslagen die de Vikingen op hun naam hebben staan, en bezoek in juni de grote Vikingmarkt.

Land van de Sami

Al duizenden jaren wordt Lapland bewoond door de Sami. Dit arctische gebied in het noorden van Scandinavië is voor velen een magische bestemming. Behalve de kans om de Sami en diens gewoonten te leren kennen, kunnen bezoekers aan dit winterwonderland rekenen op bijzondere natuurverschijnselen zoals de middernachtzon en het Noorderlicht.

Noorderlicht boven Lapland
Noorderlicht boven Lapland.
Christian Kober, Corbis, HH

Åre

Een van de grootste en populairste skigebieden van Scandinavië ligt rond de 1420 meter hoge Åreskutan. Al verschillende internationale sportevenementen hebben in dit idyllische berggebied plaatsgevonden. Naast het mooi gelegen skiresort, staat Åre bekend om de twaalfde-eeuwse kerk die gewijd is aan de heilige Olaf en de chocoladefabriek. Bezoek ook het nabijgelegen – maar grotere – Östersund, dat ligt aan een enorm meer waar volgens de legendes een monster leeft.

Göteborg

In deze havenstad komen de creatievelingen van Zweden samen om te ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad. Neoklassieke architectuur, innovatieve kunstprojecten en cafés vol fairtrade-producten domineren de relaxte straten van Göteborg. Bij het water liggen indrukwekkende schepen, de beste visrestaurants en een maritiem museum en aquarium.