De luchtvaart wordt sterk beïnvloed door technologische ontwikkelingen. Body scans in plaats van fouilleren, online inchecken en een geautomatiseerde paspoortcontrole zijn slechts enkele van de veranderingen die we de afgelopen jaren hebben mogen meemaken. Nu lijkt het erop dat een nog drastischere ontwikkeling op komst is: verkeerstorens op afstand.

Het Zweedse luchtverkeersbureau LFV heeft licenties bemachtigd voor het gebruik van dergelijke verkeerstorens. Het bedrijf hoopt hiermee van het vliegveld Örnsköldsvik het eerste op afstand bestuurbare vliegveld ter wereld te maken. De verkeersleiders kunnen via beeldschermen in de gaten houden wat er op het vliegveld gebeurt. Samen met Saab ontwikkelde LVF de technieken om het concept te realiseren. ‘Met deze torens op afstand creëren we nieuwe kansen voor de volledige luchtvaartindustrie,’ zegt LFV-directeur Olle Sundin. ‘We handhaven het hoge veiligheidsniveau op het vliegveld, terwijl we de effectiviteit verhogen en de kosten verlagen.’

Het duurde ongeveer tien jaar tot het idee gerealiseerd werd, maar nu is de techniek klaar voor gebruik in een verkeersleiderscentrum in Sundsvall, ruim 150 kilometer van Örnsköldsvik vandaan. Volgens de makers heeft de nieuwe ontwikkeling het voordeel dat bouw en onderhoud van de prijzige verkeerstorens in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Bovendien is de digitale ‘verkeerstoren’ uitgerust met verschillende nieuwe technieken, zoals nachtvisie, beeldversterking en objectsherkenning.

Ook op Schiphol?

Sinds vorige week maakt ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruik van camera's om de Polderbaan 's nachts in de gaten te houden, zegt persvoorlichter Bertine Langelaan-van Bavel. 'Er is echter een belangrijk verschil, omdat wij geen verkeersleiding geven op basis van deze beelden, zoals dat met Remote Tower Services wel het geval is.'

De luchtverkeersleiding voor de Polderbaan wordt voorlopig dus nog gewoon vanuit de verkeerstoren op Schiphol Centrum gegeven, maar de camerabeelden helpen de verkeersleiders bij het monitoren van het vliegverkeer en het sneller waarnemen van eventuele onregelmatigheden op de Polderbaan. Volgens Langelaan-van Bavel is het goed mogelijk dat dit een eerste stap is naar Schiphol-torens op afstand: 'LVNL werkt momenteel aan een project om Remote Tower Services te onderzoeken. Het gebruik van camerabeelden helpt ons om een beeld te vormen over het toepassen van Remote Tower in de toekomst.'