Dalsland wordt vaak Zweden in het klein genoemd. Al is dat een klein understatement als ik het meer voor me zie. Het is eerder eindeloos. Dit is het Vänermeer; het grootste meer van Zweden. Het ligt in Dalsland, een wildernis die ook wel het duizend-merengebied wordt genoemd en ligt in West-Zweden. Een heuvelachtig gebied op anderhalf uur rijden van Göteborg.

‘Ik geef 100% garantie. Op grote snoeken’ zegt de Nederlander Andy van Assema overtuigend. Sterker nog: ‘Dit is de beste snoekplek van heel Europa. Snoeken van meer dan een meter vangen is hier goed mogelijk. Mijn record staat op 1 meter 29. Soms vangen we er wel vijf of meer per dag.’

Andy gooit zijn hengel uit
Andy gooit zijn hengel uit
Corno van den Berg

We varen op ons gemak langs talloze baaitjes en eilanden. Andy bestuurt de boot en checkt de diepte op de gps. Ondertussen legt hij uit wat we gaan doen. ‘We bezoeken meestal diverse plekken. Gooien onze hengels uit, vangen ze, gaan het gevecht met ze aan, halen ze binnen, maken een foto en zetten ze daarna weer terug. Dat is sportvissen.’

Van Assema woont hier al jaren. Hij kwam hier op vakantie, maar heeft de terugreis nooit gemaakt. ‘Hier vind je rust en ruimte. Alles lijkt hier wat langzamer te gaan. Wat heel goed bij vissen past.’ De zon schijnt, het water kabbelt en ik begrijp hem wel.

Inmiddels heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt. En is hij professioneel gids voor sportvissers. ‘De meeste mensen komen maar voor één vis: The Big One. Zo noemen ze de snoek hier.’ Al zwemt hier ook snoekbaars, baars en roofblei. En alle kleinere vissen waarop deze roofvissen jagen.

Het Vnermeer van boven
Het Vänermeer van boven.
Corno van den Berg

Ik zie vanaf de boot talloze vissen zwemmen; het water is kraakhelder en ruim 20 graden – veel warmer dan ik had verwacht. Vissen is leuk, maar iets verderop zwemmen mensen. Even verkoeling zoeken in het water is ook een optie. Al zal ik dan wel wat vissen wegjagen met mijn witte lijf, vrees ik.

We zoeken een lange rietkraag op. Het riet wuift in de wind. Ik kijk in het ondiepe water. Het is extreem helder. ‘Dit is de plek waar de dieren zich graag ophouden, Om dan vanuit een hinderlaag toe te slaan.’

De boot heeft ongekend veel moderne apparatuur, waaronder een 100pk motor. Van Assema laat een kleine elektrische motor met gps in het water zakken die hij op afstand bestuurt. ‘Dit is om extreem dichtbij de rotsen en rietkragen te kunnen varen.’ Ook plaatst hij een hydraulisch anker, dat zich met twee palen vastzet op de bodem. Ik wist niet eens dat het bestond.

‘Wil je een broodje? En wat drinken?’ Een lunch op het water, veel beter kan het niet. In de maanden april, mei en juni is het bijna altijd prijs. Daarna wordt het water te warm en laten de dieren zich zakken naar de diepere delen. September en oktober zijn daarentegen wel weer goede maanden.

De boot tussen rotsen
De boot tussen rotsen
Corno van den Berg

Andy zoekt door zijn bak met kunstaas en pakt een felgekleurde die verdacht veel op een vis lijkt. De hengels gaan uit, ik sta op het achterdek. Maar rustig gaan zitten mag ook. Het wachten is begonnen, totdat de dobber beweegt. Wat in deze omgeving niet zo heel verkeerd is. ‘Deze trips zijn ideaal voor echt fanatieke vissers, maar ook voor beginners zoals jij.’ Ik moet lachen, toch jammer dat ik zo door de mand val. Maar dit is niet erg. Genieten doe ik sowieso wel.

Bezoek de site van Andy's onderneming hier.

Meer weten over Dalsland? Neem dan hier een kijkje.

Zelf op vakantie naar West-Zweden? West-Zweden is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar: per ferry met Stena Line, met het vliegtuig naar Göteborg of met de auto via het zuiden van Zweden. Meer informatie over een vakantie naar Zweden vind je op de site van Visit Sweden.