Buiten het kader: aflevering 2

In de tweede aflevering van de nieuwe podcast 'Buiten het kader' neemt redacteur Kevin van Huët je mee naar de holle wegen in Limburg.

Het is voorjaar in het Savelsbos en het daslook staat volop in bloei. Twee jonge dassen zijn op verkenning in de omgeving van hun burcht. Dassen zijn zeker geen zeldzaamheid in het Zuid-Limburgse landschap, en holle wegen met hun steile flanken lenen zich bij uitstek voor het bouwen van burchten. Enkele van de oudste burchten – gigantische bouwwerken met tientallen uitgangen – zijn te vinden in de holle wegen in het Savelsbos.

Door Effie Korpershoek
Gepubliceerd 22 mrt. 2022 14:00 CET, Geüpdatet 24 mrt. 2022 08:12 CET

In Buiten het kader nemen onze hosts Tim Beudel en Kevin van Huët je mee naar plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zult komen. Aan de hand van gesprekken met experts duiken ze in de verhalen achter het bekende gele kader van National Geographic.

In de tweede aflevering van de podcastserie Buiten het kader neemt redacteur Kevin van Huët je mee naar de holle wegen in Limburg. In de loop van de eeuwen zijn deze wegen uitgesleten door erosie en menselijk verkeer. Ook vandaag de dag vind je deze unieke sporen nog terug in het Limburgse landschap, en vormen ze bijzondere ecotopen waar talloze planten- en dieren voorkomen.

Onze redacteur ging op pad met boswachter Sjeng Jehae en National Geographic fotograaf David Peskens.

Foto door National Geographic

De holle wegen vind je in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Deze rijkelijk begroeide gebieden zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem. Schrijver Niels Guns en fotograaf David Peskens gingen op pad voor de derde editie van het National Geographic Magazine 2022 om deze bijzondere omgeving te omschrijven en vast te leggen. Je leest hier de volledige reportage.

“Daarnaast herbergen de holle wegen tot op de dag van vandaag een schat aan dier- en plantensoorten. Door de bijzondere ondergrond en het afwijkende microklimaat ontstonden kleine afgeschermde ecotopen, waarin voor Nederland zeldzame soorten gedijen.”

Niels Guns
Links: Hoogst:

Een jonge bosuil heeft net zijn nest verlaten in het Savelsbos, even buiten Maastricht. Zijn eerste poging tot vliegen is op de grond geëindigd. Omhoog vliegen kan hij nog niet, daarvoor zijn de vleugelveren nog te kort. Met zijn sterke klauwen kan hij wel weer een boom in klimmen om een nieuwe poging te wagen. Zijn ouders houden hoog in de bomen de omgeving scherp in de gaten. Bij gevaar komen ze onmiddellijk in actie.

Rechts: Bodem:

Aan de rand van Sittard begint een holle weg die eindigt bij de Sint-Rosakapel op de Kollenberg. De kapel is gewijd aan Rosa van Lima, die de stad in 1668 van de zwarte pest zou hebben bevrijd. Ter ere van Sittards beschermheilige trekt sinds 1675 elke laatste zondag van augustus een processie door de holle weg naar de kapel.

foto's van David Peskens

Na een week waarin de stormen Corrie, Dudley en Eunice flink huishielden in Nederland reisde het podcastteam van Buiten het kader op de eerste zonnige dag van dit vroege voorjaar naar het zuiden van Nederland. Als een echte stadsjongen komt redacteur Kevin van Huët licht onvoorbereid aan op zijn felgekleurde sneakers, die algauw onherkenbaar waren. Benieuwd naar hoe de rest van de dag verliep? In de tweede aflevering van Buiten het kader leer je over de rijke historie en de ecologische waarde van de holle wegen. 

De tweede aflevering van Buiten het kader is vanaf nu te beluisteren in je favoriete podcast-app.

Leer hier meer over de afleveringen van Buiten het kader.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Dieren
Nog nooit zagen we de kop van een tyrannosaurus zo goed
Dieren
Handel in neushoornhoorns terug in Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.