Ik trek de warm wollen deken nog wat verder over mijn nek. De wind blaast zachtjes tegen mijn gezicht. Gehypnotiseerd kijk ik naar de heldere sterrenhemel die zich boven mij ontvouwt. Ik zie een vallende ster… en nog een! De Melkweg staat kraakhelder aan de hemel. Ik slaap vannacht in de Star Suite van het Kagga Kamma Nature Reserve, een natuurgebied in het spectaculaire Cedergebergte, op zo’n drie uur rijden van Kaapstad.

Een romantische setting voor een privdiner voor twee in de Star Suite
Een romantische setting voor een privédiner voor twee in de Star Suite.
Robin Visser

De Star Suite is een luxe slaapkamer in de openlucht, omgeven door rotsformaties en fynbos, het leefgebied van struisvogels, antilopes en springbokken. Om vijf voor vijf staan we klaar om op quads naar ons privéverblijf te rijden, op zo’n drie kilometer van de main lodge. Ik kan mijn ogen bijna niet geloven wanneer de ‘kamer’ voor me opdoemt. Een king size bed staat onder een grote rots, we hebben een eigen vuurpit om een kampvuur op te maken en ons vlees te braaien, een bad, toilet en buitendouche. En dat alles in de openlucht.

Genieten van de zonsondergang in de Rock Pool die bij de openluchtslaapkamer hoort

Maar, vertelt parkwachter Jason, die ons eten en drinken voor de avond komt brengen, er wacht nog een grotere verrassing. Op honderd meter lopen van de Star Suite hebben we onze eigen Rock Pool: een waterpoel in de rotsen, met een waterval. De perfecte plek om de warme dag te eindigen met een glas champagne terwijl we de zon onder zien gaan achter het Cedergebergte.

Een Kaapse klipdas ook wel dassie genoemd
Een Kaapse klipdas, ook wel dassie genoemd.
Robin Visser

De San, ook wel de Bosjesmannen genoemd, verbleven vroeger graag in deze opvallende rotsformaties. Ze sliepen in de grotten, gebruikten het gesteente als keukens, met natuurlijke ovens en koelkasten. Er was genoeg riet in de omgeving om hutten mee te bouwen en genoeg wild om op te jagen. Hun aanwezigheid in het gebied is vandaag terug te zien in muurschilderingen van 1200 tot 6000 jaar oud. Ranger Samantha neemt ons in een grote jeep mee door het reservaat op een Rock Art-tour.

Parkwachter Samantha toont een van de duizenden jaren oude rotstekeningen van de San
Parkwachter Samantha toont een van de duizenden jaren oude rotstekeningen van de San.
Robin Visser

Ze wijst ons op de zogenaamde fine line paintings, gemaakt met dierlijke haren of stekels. De donkerrode kleur komt van verf gemaakt van verpulverde rode okersteen, gemengd met bessensap, dierenbloed en een klein beetje dierenvet. ‘Die combi heeft ervoor gezorgd dat het vandaag de dag nog zichtbaar is. Andere kleuren zoals wit en geel zijn met de tijd vergaan,’ legt ze uit. De meeste tekeningen zijn niet meer compleet, maar er is toch een hoop uit af te leiden: conflicten met de kolonisten, festiviteiten en heilige dieren zoals de elandantilope.

De Star Suite heet niet voor niets zo
De Star Suite heet niet voor niets zo.
Robin Visser

Als ik ’s nachts onder de blote sterrenhemel lig, kan ik niet helpen me een beetje als een van de vroege inwoners van Afrika te voelen. Zo onder een grote rots, met de wind die mijn wang streelt en het geluid van knagende klipdassen rond onze lodge. Wanneer slapen we nou nog buiten? Zonder plafonds of muren? Deze suite en dit heerlijke bed staan natuurlijk ver af van de leefwijze van de San, maar ooit sliepen zij misschien ook wel hier, onder deze rots. Hé, een vallende ster! Welterusten.

Praktisch

De grotwoningen van Kagga Kamma
De grotwoningen van Kagga Kamma.
Robin Visser

De Star Suite maakt onderdeel uit van Kagga Kamma, een bijzondere viersterrenaccommodatie in een natuurreservaat met keuze uit verblijf in grotwoningen, hutten en chalets. Daarnaast bieden zij de mogelijkheid om een nacht onder de sterren door te brengen in een van de twee openluchtsuites. Dagelijks worden er meerdere tours georganiseerd voor de gasten, waaronder de Sunset Drive, waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren in het gebied, en de Rock Art-tour.

Veerle Witte is de digital nomad van National Geographic Traveler. Tijdens haar wereldreis, publiceert zij iedere zaterdag een nieuw verhaal over haar avonturen in de rubriek ‘De wereld volgens Witte’. Waar is zij nu? Volg haar reis op de voet via Instagram, waar je ook vragen en tips kan sturen.