We slingeren omhoog en omlaag. Rechts van me rijzen beboste kloven op, links ligt het blauwe Wakatipumeer met hoge bergtoppen erachter. Resten sneeuw rusten op de flanken. Een van de mooiste autoroutes van Nieuw-Zeeland brengt me in 45 minuten van Queenstown naar Glenorchy: de toegangspoort tot enkele van de mooiste wandelpaden van het land én het decor voor films als Lord of the Rings en Narnia. Een laid-back versie van het populaire Queenstown.

Uitzicht op een alpinerivier vanaf de start van de Routeburn Track
Uitzicht op een alpinerivier vanaf de start van de Routeburn Track.
Robin Visser

Zwarte zwanen zwemmen door meren omgeven door geelgekleurde bomen, de herfst is hier begonnen. ‘Paradise - 7 km’ lees ik op een bordje langs de weg. We slaan af, de andere kant op. Vandaag rijden we naar een smalle kloof om met Paradise Ziplines, geopend in december 2017, over duizend meter aan lijnen te zoeven, boven de alpinerivier de Oxburn Stream. "Normaal is het water helderblauw, maar door de regen van de afgelopen dagen is het tijdelijk grijs," vertelt Chris, die er drie jaar over heeft gedaan om deze zipline op te zetten.

This is an image

We wandelen door inheemse beukenbossen omhoog naar de bovenste lijn. "Deze kloof is privéterrein en niet bereikbaar buiten deze tour," vervolgt hij. "Vroeger werd hier gemijnd, maar verder is het een onaangetast gebied, waar geen toeristen komen."

Besneeuwde bergtoppen omringen Glenorchy
Besneeuwde bergtoppen omringen Glenorchy.
Robin Visser

Een Maoriwaaierstaart, een endemische vogelsoort uit Nieuw-Zeeland, fladdert op enkele meters achter me aan. Soms vliegt hij naar een tak, kijkt nieuwsgierig en fluit zijn distinctieve deuntje. Dan vliegt hij weer op me af en weer weg. Het lijkt of hij een spelletje speelt, maar in werkelijkheid jaagt hij op insecten die ik opschrik tijdens het lopen. We zoeven van de ene naar de andere kant van de beboste kloof. "Daar liggen de bergen die beroemd zijn geworden door Lord of de Rings," wijst Chris. "Ze vormen de achtergrond voor Paradise." Lager in de kloof komen we aan bij de Orc Chasm, een 200 meter lange zipline. Ik zoef nét boven de rivier, door een tunnel van bomen en over een waterval, zo weer terug het bos in.

Ziplinen, paardrijden, jetboaten, heli-hiken, kajakken en wandelen: de ruige natuur rondom Glenorchy, de Dart River Valley en het Mount Aspiring National Park, dat op Unesco's Werelderfgoedlijst staat, smeekt je eropuit te trekken. Honderden wandelroutes omgeven het relaxte outdoordorp van nog geen vierhonderd inwoners, met de beroemde meerdaagse geliefde Routeburn Track als ster van de show.

De Routeburn Track een van de klassieke Great Walks van NieuwZeeland
De Routeburn Track: een van de klassieke Great Walks van Nieuw-Zeeland.
Robin Visser

Het is een van de kortste Great Walks van Nieuw-Zeeland maar het meest divers in landschap: van regenwoud en hangbruggen boven diepe valleien tot besneeuwde bergtoppen en glinsterende meren. Naast meerdere andere routes, wandel ik een klein deel van de twee- tot vierdaagse Routeburn Track. Ik heb direct spijt dat ik geen hut op de langeafstandsroute gereserveerd heb, zodat ik hem helemaal had kunnen lopen. Extra reden om terug te komen bedenk ik, terwijl ik boven een helderblauwe rivier over een hangbrug wiebel. Glenorchy is zo'n plek waar je voor een dag naartoe komt, maar uiteindelijk een week blijft hangen.

Verblijftip: Glenorchy Camp

De duurzaamste accommodatie van Nieuw-Zeeland opende drie weken geleden in Glenorchy zijn deuren: Camp Glenorchy. Dit eco-kamp, het laatste grote project van de Amerikaanse filantropen Paul and Debbi Brainerd, tilt duurzaamheid naar een heel nieuw niveau zonder in te leveren op comfort. Hypermoderne composttoiletten – met een afzuigsysteem om geurtjes te voorkomen – besparen enorm op watergebruik, net als de app om je douchetijd in te stellen: maximaal 7 minuten.

This is an image

Het terrein met zeven cabins, zeven caravanplekken en een stijlvolle gemeenschappelijke ruimte met lounge en keuken, kent meer dan 1600 sensoren die zorgen dat lichten enkel aangaan wanneer er iemand aanwezig is. Het kamp is volledig gebouwd met materialen uit de regio: van drijfhout uit de rivier tot stenen uit de bergen. Kunst komt van lokale kunstenaars, afvalwater wordt ter plekke gezuiverd en het kamp beschikt over de grootste zonnepanelentuin van het Zuidereiland. "We willen een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid," vertelt oprichter Paul. En dat zijn ze.

Veerle Witte is de digital nomad van National Geographic Traveler. Tijdens haar wereldreis, publiceert zij iedere zaterdag een nieuw verhaal over haar avonturen in de rubriek ‘De wereld volgens Witte’. Waar is zij nu? Volg haar reis op de voet via Instagram, waar je ook vragen en tips kan sturen.