Zeekomkommers zijn, ondanks hun naam, geen groenten.

Deze ongewervelde zeedieren hebben veel verschillende rollen, van zeebodembewoners die hun voedsel uit het water filteren tot beroemde delicatesse. Zeekomkommers worden in groten getale gekweekt in en geïmporteerd naar Azië. Omdat ze daar gewild voedsel zijn, is er een levendige illegale handel in ontstaan.

In deze recent opgenomen video filmde Vitaly Bazarov een schijnbaar oneindig lange zeekomkommer die hij zag toen hij in Egypte in de Rode Zee aan het duiken was. Het gaat waarschijnlijk om de soort Synapta maculata, een slangachtige zeekomkommer die met zijn lengte tussen de twee tot drie meter behoort tot de grootste ter wereld.

Het dier gebruikt de tentakels aan een van de uiteinden van zijn lichaam om organisch en ronddrijvend materiaal in zijn mond te vegen terwijl hij door het zachte sediment op de oceaanbodem glijdt.

Er bestaan over de hele wereld meer dan twaalfhonderd bekende soorten zeekomkommers. Hun uiterlijk varieert van plat en aardappelachtig tot harig uitziende wormen. Sommige gebruiken kleine buisvoetjes om te kruipen. Andere, zoals Synapta, maken golfbewegingen om zich voort te bewegen.

Zeekomkommers worden niet alleen gevangen als voedsel, maar zouden ook voor medicinale doeleinden kunnen worden gebruikt. Uit een onderzoek bleek dat ze over een eiwit beschikken dat de groei van de malariaparasiet vertraagt. Daarnaast wordt gezegd dat de dieren een remedie zijn tegen impotentie en dat ze zouden kunnen zorgen voor een lang leven, maar daarvoor is nauwelijks bewijs.