Spot tijgers in deze unieke nationale parken

Een expert in natuurbescherming geeft tips over het spotten van ’s werelds grootste katachtige.

Gepubliceerd 1 mrt. 2019 13:11 CET
Een tijger laat zijn strepen zien in het Nationale Park van Ranthambhore.
Een tijger laat zijn strepen zien in het Nationale Park van Ranthambhore.
Foto van Aditya Singh, Getty Images

Februari is Big Cat Month op National Geographic Wild! Daarom is de zender de hele maand gratis te ontvangen, lees hier meer >

Nog vóór haar tweede levensjaar had Krithi Karanth haar eerste tijger in het wild gezien – dankzij haar vader, de bioloog Ullas Karanth. Nu doet Krithi – een expert in natuurbehoud en National Geographic-onderzoekster– onderzoek naar conflicten tussen de mens en wilde dieren en naar de interactie tussen mensen en tijgers. Om ’s werelds grootste katachtige te kunnen spotten raadt zij aan om minstens drie dagen rond te struinen in een van deze India senationale parken. Het spotten van een tijger in het wild vereist geduld, zegt zij – en een beetje geluk.

Nagarahole

Dit parkis gelegen in de zuidelijke Indiase deelstaat Karnataka en het is ook de plek waar Karanth haar eerste glimp van het majestueuze roofdier opving. Samen met drie naburige reservaten kan Nagarahole bogen op de hoogste concentratie aan tijgers ter wereld. De beste kans om een ervan te spotten is tijdens een avondsafari.

Een grote mannetjestijger rust uit op een muur in het Nationale Park van Panna.
Foto van Marcel Gross, Alamy Stock Photo

Ranthambore

Als voormalig jachtgebied van maharadja’s is dit park in Rajasthan het bekendste tijgerreservaat van India. “Het is de plek waar je het gemakkelijkst een tijger kunt zien,” zegt Karanth. “Als je maar een paar dagen hebt, ga je naar Ranthambore.” Het reservaat staat ook bekend om zijn sfeervolle landschappen met ruïnes van een oude vesting. Supertip: voor het beste weer plan je je bezoek tussen november en april.

Tijgers 101
Tijgers staan voor ons symbool voor schoonheid, kracht en het belang van dierenbescherming. Hier ontdek je vijf verrassende wetenswaardigheden over deze gestreepte katachtigen, zoals hoe groot ze kunnen worden, welke aanpassing ze hebben ontwikkeld om te kunnen zwemmen, en hoezeer de tijgerpopulaties zijn afgenomen.

Panna

Het grasland van dit park in Madhya Pradesh vertoont een andere habitat dan in de meeste andere Indiase tijgerreservaten. Draag kleding in aardkleuren en goede wandelschoenen, adviseert Karanth, plus een lange broek tegen tekenbeten. Mis een ritje langs de rivier de Ken niet, want daar heb je kans krokodillen te spotten.

In het Nationale Park van Kanha duikt een Bengaalse tijger op uit de schaduw.
Foto van Nitin Prabhudesai, Getty Images

Kanha

De legendarische natuurbeschermer George Schaller woonde in dit park in Madhya Pradesh terwijl hij in de jaren zestig van de vorige eeuw onderzoek deed naar tijgers. Je kunt hier niet alleen tijgers spotten, zegt Karanth, maar ook panters, olifanten, hyena’s, everzwijnen en bijna tweehonderd soorten vogels.

Kitson Jazynka schrijft geregeld voor het tijdschrift Travelervan National Geographic. Volg haar op Twitter @KitsonJ.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

LEES VERDER

Grrom: 16x majestueuze grote katachtigen

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.