Betrapt! Deze wilde dieren werden gesnapt op camera

De technologie van de cameraval biedt wetenschappers verrassende nieuwe inzichten in het verborgen leven van wilde dieren.

Door Ruhi Manek
Gepubliceerd 8 aug. 2019 14:26 CEST

Cameravallen hebben een revolutie in onze kennis van de wilde natuur teweeggebracht– van veldonderzoek tot natuurbehoud. Hoewel de technologie al honderd jaar oud is, zijn cameravallen de laatste tijd veel populairder geworden, vooral door de mogelijkheden van de kleurenfotografie.

Fototoestellen of videocamera’s die met behulp van een bewegings- of infraroodsensor zelfstandig foto’s en video’s kunnen maken, worden vooral geactiveerd door het passeren van dieren. Hun vermogen om autonoom en met minimale verstoring foto’s van passerend wild te maken is vooral voor de wereld van de wetenschap een enorme aanwinst gebleken.

“De reden dat cameravallen zo geweldig zijn, is dat ze niet alleen een foto maken maar daarmee ook een verifieerbare waarneming doen,” zegt Roland Kays, zoöloge en expert in cameravallen van het North Carolina Museum of Natural Sciences en de North Carolina State University in Raleigh. “Een van de belangrijkste aspecten van de wetenschap is dat iets verifieerbaar moet zijn.”

Zo werd in 2017 met behulp van cameravallen voor het eerst bewijs geleverd voor de aanwezigheid van boshonden ten noorden van Panama. De ongelooflijk zeldzame opname gaf wetenschappers meer inzicht in een van de minst onderzochte carnivoren ter wereld.

Publiekslieveling

Als wetenschappelijk instrument zijn cameravallen niet bedoeld om mooie plaatjes van wilde dieren te schieten, maar om onderzoekers een beeld te geven van de aanwezige fauna in een bepaald gebied. (Bekijk deze zeldzame video van een veelvraat die door een cameraval werd gemaakt.)

Toch tonen steeds meer niet-wetenschappers interesse in het vastleggen van wilde dieren met behulp van cameravallen.

Zeldzame opname met cameraval van floridapanter en welp
Deze opname werd gemaakt met een cameraval die werd opgesteld door Carlton Ward, Jr. in het Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida. Ward maakte de video enkele weken nadat ze de panter op foto had vastgelegd.

Zo plaatsen amateur-wetenschappers vaak cameravallen in hun eigen achtertuin om de opnamen ervan met wetenschappers te delen. Experts kunnen al deze gegevens verzamelen, analyseren en vergelijken met gegevens over andere gebieden.

Deze unieke samenwerking zorgt er niet alleen voor dat “mensen bij wetenschappelijk onderzoek worden betrokken maar ook meer over de dieren te weten komen,” zegt Kays.

Een cameraval heeft ongetwijfeld ook nadelen, onder andere de hoge prijs ervan. Maar terwijl de technologie zich steeds verder ontwikkelt, zal het werken met cameravallen steeds goedkoper en de kwaliteit van de opnamen steeds beter worden. En dat belooft heel wat interessante en nieuwe inzichten in de grote soortenrijkdom van onze planeet.

Bekijk in deze fotogalerij enkele van de beste foto’s die met cameravallen zijn gemaakt – van de nachtelijke vlucht van een uil tot de avontuurlijke zoektocht naar appels van een grizzlybeer.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

Hoe dit apparaatje de perfecte close-up van een tijger maakte

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Dit zijn de beste wildlife foto’s van 2019
Dieren
10x goed nieuws voor de natuur in 2020
Dieren
Dit zijn de beste wildfoto’s van 2020
Dieren
Olifanten in gevangenschap kunnen tbc op mensen overdragen
Dieren
Slangen hebben ook vrienden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.