De impact van het coronavirus op het dierenrijk - tot nu toe

Het aantal diersoorten dat tot nu is getroffen door COVID-19 is op één hand te tellen: katten, honden, tijgers, leeuwen, nertsen. Welk effect heeft het virus op deze dieren?

Door Natasha Daly
Gepubliceerd 2 okt. 2020 10:26 CEST
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
Dit verhaal verschijnt in de oktober 2020 editie van National Geographic magazine.

Terwijl het aantal coronabesmettingen onder mensen weer toeneemt, blijven COVID-19-gevallen bij dieren uitzonderlijk. De huisdieren waarbij het virus werd aangetroffen, waren besmet door hun eigenaren; de grote katachtigen hoogstwaarschijnlijk door een verzorger zonder klachten; de nertsen vermoedelijk door hun fokker of andere besmette dieren.

COVID-19 is een zoönose - een infectie ziekte die afkomstig is van dieren -, maar veroorzaakt een geheel menselijke ziekte, aldus viroloog Diego Diel van de Cornell University. Als het virus echt een grote bedreiging zou vormen voor de gezondheid van dieren, zou dat volgens Diel inmiddels wel duidelijk zijn geworden.

Verder tasten we nog in het duister over de gevolgen van het virus voor dieren. Aan de ene kant is er geen bewijs gevonden dat huisdieren het virus kunnen overdragen op mensen, anderzijds zijn dieren tot op heden ook niet op grote schaal getest. We testen immers niet 'elke hond en kat die symptomen in de luchtwegen toont', zegt Shelly Rankin, microbioloog aan de University of Pennsylvania. 'Misschien is dat over een jaar wel zo. Maar de enige reden waarom dat ooit in het verleden wel is gebeurd, is als er een direct verband was met de gezondheid van mensen.'

Alleen met experimenteel onderzoek bij levende dieren zouden we kunnen bepalen hoe vatbaar diverse soorten zijn voor het oplopen of overdragen van dit virus, of de mate waarin ze er ziek van worden, zegt Diel. 

Tijgers

In april werd Nadia, een vier jaar oude tijger in de New York Bronx Zoo, als eerste niet-gedomesticeerd dier positief getest. Later volgden er nog vier andere tijgers in dezelfde dierentuin. Het virus veroorzaakte bij deze dieren hoesten en een piepende ademhaling.

Foto door AUSCAPE/UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES

Huiskatten

Het is bekend dat katten vatbaar zijn voor virussen zoals corona; verschillende huiskatten in Europa, Azië en de VS zijn positief getest. In bijna alle gevallen bleek ook het baasje COVID-19 te hebben; de enige uitzondering was een loslopende kat die zich in getroffen gebied bevond.

Nertsen

Op meerdere nertsenfokkerijen in Nederland, Spanje en Denemarken zijn nertsen positief getest op het virus. Daarop werden op de getroffen boerderijen honderdduizenden nertsen geruimd en worden in Nederland volgend jaar zelfs alle fokkerijen permanent opgedoekt.

Leeuwen

In de Bronx Zoo werden drie leeuwen positief getest. Onder meer de Cornell University en de University of Illinois bevestigden de resultaten met ontlastingmonsters. De leeuwen en tijgers in de dierentuin zijn waarschijnlijk besmet door dezelfde verzorger. Ze zijn inmiddels hersteld.

Allison Mahoney holds a photograph of her seven-year-old German shepherd, Buddy, at her home in Staten Island, New York.

Foto door Kholood Eid

Honden

In juni werd de Duitse herder 'Buddy' als eerste hond in de Verenigde Staten positief getest. In juli overleed hij aan lymfeklierkanker. Zijn besmetting roept de vraag op of dieren met onderliggende kwalen, zoals kanker, misschien vatbaar zijn voor het virus.

Lees alles over de wetenschap achter de uitbraak van corona op natgeo.nl/coronavirus

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Nog zeven grote katten testen positief op coronavirus bij Bronx Zoo
Dieren
Wat je moet weten over katten en het coronavirus
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Wereldprimeur: aantal gorilla's in Californische dierentuin testen positief op COVID-19
Dieren
Eerste coronabesmetting geconstateerd bij in het wild levend dier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.