Het Chinese restaurant is niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Voor veel Nederlanders was het in de jaren vijftig de eerste kennismaking met ‘uit eten gaan’ en ondertussen heeft bijna iedereen er weleens afgehaald. Maar de eerste Chinezen kwamen niet naar Nederland om in de horeca te werken. Aan de hand van unieke archieffoto’s duiken we in de geschiedenis van de Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland.

Het leven als een havenarbeider

In 1911 kwamen de eerste Chinese migranten naar Nederland, veelal om te werken als havenarbeider of stoker op grote schepen in de havens van onder meer Amsterdam en Rotterdam. Het leven in Nederland viel velen zwaar. Het werk was belastend, en de nieuwe arbeiders kregen minder betaald dan andere zeelieden.

chineesindische restaurants
Fotograaf Onbekend / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een blik in de keuken van een Chinees restaurant in het Chinatown van Katendrecht: boven de dampende potten hangen gebraden kippen. Rotterdam, 1936.

Toen er in de jaren twintig door de economische crisis minder werk was in de scheepvaart, werden vooral de Chinese migranten hard getroffen. Afgedankte havenarbeiders moesten een andere manier vinden om aan inkomsten te komen. Ze verkochten zelfgebakken pindakoekjes of openden kleine eethuizen, vooral in Rotterdam en Amsterdam.

buitenkant van chinees restaurant
Fotograaf Onbekend / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
De gevel van Chinees restaurant Asia in Amsterdam. Nederland, 1934.
een aantal obers poseert in de eetzaal van chinees restaurant
Fotograaf Onbekend / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Obers poseren in de eetzaal van Chinees restaurant Asia in Amsterdam. Nederland, 1934.

In 1920 opende in de Rotterdamse wijk Katendrecht het eerste Chinese eethuis van Nederland: Cheung Kwok Low. Hier werden authentieke Chinese gerechten geserveerd aan landgenoten. In 1928 werd het eerste restaurant geopend op de Binnen Bantammerstraat in Amsterdam waar ook Nederlanders van de keuken kwamen proeven.

chinese kinderen bestuderen een bonnenlijst in het chinees
Rhijn, J. van / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Chinese kinderen bestuderen een bonnenlijst in het Chinees, die in een als bakkerszaak omschreven bedrijf op Katendrecht hangt, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rotterdam, 1941.

De samensmelting van drie culturen

Na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië raakte de groei van het aantal restaurants in een stroomversnelling. Indische Nederlanders en militairen die tussen 1945 en 1949 in Indonesië hadden gediend, kwamen naar Nederland en verlangden naar de Indische keuken.

een chinese kok bezig met het bereiden van een chinees gerecht in de keuken van een chinees restauran
Andriesse, Emmy / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een Chinese kok bereidt een traditioneel gerecht in de keuken van een Chinees restaurant in Amsterdam, 1951.
in een chinees restaurant eet een chinese man met eetstokjes uit een kommetje
Andriesse, Emmy / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een Chinese man eet met eetstokjes in een Chinees restaurant in Amsterdam, 1951.

De Chinese restauranthouders zagen hun kans schoon en namen koks met een Indische achtergrond aan om Indische gerechten op de kaart te zetten, zoals saté, gado gado en nasi goreng. Sommige gerechten werden voor de Nederlanders aangepast: de porties werden vergroot en minder pittig gemaakt.

warenkeuring op bezoek bij een chinees restaurant
Stuifbergen, W.L. (Pim) / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
De warenkeuring op bezoek bij een Chinees restaurant.

Zo kwamen drie culturen samen – de Indische, Chinese en Nederlandse – en ontstond het Chinees-Indische restaurant wat we vandaag de dag kennen.

een chinese kelner draagt een dienblad met glazen wijn in een chinees restaurant
Blansjaar, Henk / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een Chinese kelner serveert glazen wijn in een Chinees restaurant in Amsterdam. 10 maart 1948.
bediening in chinees indisch restaurant
Chijs, G.A. van der / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Bediening in een Chinees-Indisch restaurant. Nederland, april 1964.

Razend populair in de jaren tachtig

Het Chinees-Indische restaurant beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. De zaken schoten als paddenstoelen uit de grond, in zowel steden als kleine dorpen. Op het hoogtepunt waren er ruim 2300 restaurants.

chineesindische restaurants
Punt, W. / Anefo / Nationaal Archief
Een man en een vrouw uit eten aan de Vijzelstraat 28, hoek Herengracht 515. Amsterdam, 14 december 1972.

Het Chinees-Indische restaurant was razend populair. Maar liefst zestig procent van de Nederlanders at weleens bij de Chinees, van wie dertig procent zelfs minstens één keer per maand.

chinese schotels en gerechten voor afhaal
Siebeling, Frans / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Chinese gerechten voor afhaal in een Chinees-Indisch restaurant. Nederland, circa 1960.

Voor veel mensen was het hun allereerste ‘uit-eten-ervaring’. Het Chinees-Indische restaurant was bovendien het eerste in Nederland waar je eten kon afhalen.

een chinese kok bezig met het bereiden van loempia's in de keuken van een chinees restaurant
Andriesse, Emmy / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een Chinese kok bereidt een gerecht in de keuken van een Chinees restaurant in Amsterdam. 1951.
chinese man in overjas en met krant en sigaret in de hand in een chinees restaurant
Andriesse, Emmy / Spaarnestad Photo / Nationaal Archief
Een Chinese man met krant en sigaret in een Chinees restaurant in Amsterdam. 1951.

Immaterieel erfgoed

De laatste jaren is het aantal Chinees-Indische restaurants gedaald, vooral in de grote steden. Dat komt vooral door de groeiende voorkeur voor gezond, licht eten en de opkomst van snelle Aziatische eetconcepten.

chinees restaurant het verre oosten te den haag
Fotograaf onbekend / Nationaal Archief
Koks, obers en eigenaren poseren tussen de gedekte tafels van Chinees restaurant Het Verre Oosten in Den Haag. Nederland, 1933.

Maar ook het tekort aan Chinese chefs en de wens van veel Chinese ouders om hun kinderen een ‘betere’ toekomst te bieden een belangrijke rol in de teruglopende aantallen. In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur uitgeroepen tot immaterieel erfgoed, juist vanwege de unieke samensmelting van culturen die erin samenkomt.

drijvend chinees restaurant in oosterdok wordt vanavond geopend
Vollebregt, Sjakkelien / Anefo / Nationaal Archief
Het drijvende Chinese restaurant aan de Oosterdokskade op de dag van de opening. Amsterdam, 2 oktober 1984.
drijvend chinees restaurant in oosterdok wordt vanavond geopend
Vollebregt, Sjakkelien / Anefo / Nationaal Archief
Interieur van het drijvende Chinese restaurant in Amsterdam.

Misschien is het dus weer eens tijd om langs een Chinees-Indisch restaurant te gaan en jezelf te trakteren op een babi pangang: in Nederland het populairste gerecht van de Chinees-Indische keuken.

Meer ontdekken? Krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium en steun onze missie. Word vandaag nog lid!