Ooit was IJsland een afgelegen eiland waar nooit iemand kwam. De inwoners van Reykjavik leefden samen als in een dorp en met een totale bevolking van 332.000 kende iedereen elkaar. Maar de laatste jaren voegt een enorme groep toeristen zich bij dit kleine clubje. Die groep is zelfs zo gegroeid dat alleen al de Amerikaanse toeristen per jaar grotere aantallen bedragen dan de totale IJslandse bevolking. In 1996 bezochten 200.000 buitenlanders het land, in 2016 waren dat er 1,6 miljoen.

Dat is volgens Vox te wijten aan de goedkope vluchten vanuit Amerika: met Icelandair en Wow Air sta je al voor $99 in IJsland vanuit Boston, New York en Baltimore. Maar ook de uitbarsting van de Eyjafjallajökull (een vulkaan die bekend staat om zijn onmogelijk uit te spreken naam) in 2010 droeg zijn steentje bij. Het land stond toen wereldwijd in de spotlights. Daar besloot het verkeersbureau op in te spelen met een serie video’s van dansers bij gletsjers en naakte vrouwen in warmwaterbaden die sociale media moesten veroveren, waarop het aantal toeristen snel de lucht in schoot.

In 2016 was Reykjavik de meest gegooglede stad ter wereld, tijdens die zoeksessies werd vooral gefocust op winterreizen en het noorderlicht. Dat zorgt immers ook voor een perfecte setting voor de huidige Instagramgeneratie. Natuurlijk dragen ook de fjorden en watervallen die, heel praktisch, (bijna) allemaal langs Route 1 liggen (de weg die helemaal rond het land loopt en garant staat voor een epische roadtrip) bij aan de populariteit van IJsland.

De inwoners van Reykjavik zijn nog niet zo ver als de Venetianen, die demonstreren om de toeristen uit hun stad te krijgen, maar de regering werkt wel aan het beperken van Airbnb-accommodaties in de hoofdstad.

Lees hier hoe de Cinque Terre in Italië omgaat met de grote toeristenstroom.