10x Europese winterbestemmingen

De winter komt eraan, dus het is tijd om te gaan boeken! Of je nou op zoek gaat naar warmere streken of juist de sneeuw trotseert op wintersport, binnen Europa zijn er talloze plekken die ideaal zijn voor een wintertrip.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Chad Blakley

1. Abisko, Zweden

In de winter zal het er erg donker en koud zijn, maar een trip naar het noordelijke Abisko is het allemaal waard. Je kan er deelnemen aan talloze avontuurlijke winteractiviteiten, zoals rijden met een hondenslee, ijsvissen en skiën. Maar het allerbelangrijkste is dat het een van de beste plekken ter wereld is om aurora borealis te ervaren. Geen kou kan daartegenop!

Tip: Vlak bij Abisko, in Jukkasjärvi, ligt het wereldberoemde ijshotel. Zeker een bezoekje waard!

2. St. Anton, Oostenrijk

Wie niet genoeg kan krijgen van de kou en de sneeuw, bevindt zich in Europa in een luxepositie. Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk bieden allemaal geweldige kansen voor een wintersportvakantie. Naar St. Anton ga je niet alleen voor de kick van een steile afdaling, maar ook voor de uitgebreide verzameling van bars en clubs, die zorgen voor een dynamisch nachtleven. 

3. Boedapest, Hongarije

Op een idyllische locatie aan de voet van Vajdahunyadburcht en omgeven door bomen, ligt de grootste outdoor schaatsbaan in Europa. Speakers zorgen voor sfeervolle muziek terwijl de inwoners van de Hongaarse hoofdstad over het ijs glijden. Als het je te koud wordt, begeef je dan naar een van de thermen waar Boedapest om bekend staat om in een warm bad te weken.

4. Canarische Eilanden, Spanje

Als je het echt even gehad hebt met de kou, zijn de Canarische Eilanden het perfecte toevluchtsoord. Het is de enige bestemming in Europa waar je het hele jaar door kan genieten van strandweer. Ga naar Gran Canaria voor een klassieke feest-, zon- en strandvakantie, bezoek La Gomera om door het nationaal park Garrajonay te wandelen, of reis naar Fuerteventura voor hagelwitte stranden die nog niet door toeristen worden overspoeld. 

5. Venetië, Italië

In februari komt de geschiedenis van de Italiaanse kanalenstad tot leven, wanneer de straten zich vullen met spookachtig mooie, gemaskerde figuren. Het Venetiaanse Carnaval is één van de beroemdste Europese festiviteiten. De toegangsprijzen voor de feesten kunnen duur zijn, maar je vermaakt je evengoed bij de gratis evenementen met een masker gekocht op straat.

Tip: Hotels zijn vaak al lang van tevoren volgeboekt, dus zorg ervoor dat je een bezoek op tijd plant en bereid je voor op drukte.

6. L’Espace Killy, Frankrijk

Dit enorme skigebied bij Tignes en Val d’Isère is mogelijk het sneeuwzekerste gebied in Europa, vanwege de twee gletsjers die er liggen. Ook is het een van de meest gevarieerde wintersportgebieden, met mogelijkheden voor skiërs en snowboarders van elk niveau – inclusief faciliteiten voor freestylers. Ga naar Val d’Isère voor een mondaine sfeer en geweldige gastronomie, en naar Tignes om te verblijven in een gemoedelijk dorp van houten chalets. 

7. Kopenhagen, Denemarken

De Deense hoofdstad was het thuis van Hans Christian Andersen, en zeker in de winter ligt er een sprookjesachtig deken over Kopenhagen. Bezoek in februari het culturele festival Wondercool, waarbij door de hele stad evenementen plaatsvinden in het teken van kunst, muziek en eten. Echte koele kikkers kunnen het wagen om een saunabezoek te combineren met een winterduik in de Kopenhaagse haven.

8. Praag, Tsjechië

Een bonte verzameling van architectonische stijlen komt samen in de Tsjechische hoofdstad, die er het mooiste uitziet onder een sneeuwlaagje. De historische gaslantaarns die in de stad branden, maken het straatbeeld nog eens extra romantisch. Bezoek in december de kerstmarkt op het Oudestadsplein en geniet onder de enorme kerstboom van warme glühwein en gepofte kastanjes. 

9. Sevilla, Spanje

In de zomer is het in Andalusië soms niet uit te houden van de hitte, maar in de winter ligt de gemiddelde temperatuur er rond een aangename 17 graden. Nog een voordeel van een winterbezoek is dat het beduidend rustiger is in musea en dat de prijzen van hotels lager liggen dan in de zomer. Hét moment om te genieten van deze stad, die vanwege de vele culturele en architectonische bezienswaardigheden ook wel een ‘openluchtmuseum’ wordt genoemd.

10. Reykjavík, IJsland

Het is dan misschien een van de koudste plaatsen in Europa, maar er zijn in IJsland genoeg warmwaterbronnen om in op te warmen. Het jaarlijkse Winter Lights Festival, dat plaatsvindt in februari, viert de winter op spectaculaire wijze. Veel van de knusse koffiehuisjes verkopen de lokale lekkernij rúgbrauð – een donker, zoet brood. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vier de Mongoolse winter op een oeroud bevroren meer
Reizen
9x gezellige ijshotels en iglo’s om in te overnachten
Reizen
De mooiste winterreizen voor 2018
Reizen
Zo overleef je een ijskoude bestemming
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.