Zwitserland door de lens van National Geographic

Duizenden meters hoge bergen en groene valleien vormen samen het karakteristiek Zwitserse, schilderachtige landschap. Je hoeft hier dan ook niet lang te zoeken naar de perfecte setting voor je inzending voor de verschillende categorieën. Ook eigenzinnige, fotogenieke bewoners vind je genoeg, in afgelegen dorpen waar eeuwenoude tradities in ere gehouden worden. Boven hun dorpen, tussen de Alpentoppen, leven bijzondere wilde dieren zoals steenbokken, marmotten en sneeuwhoenders. Wij tippen enkele fotografiemogelijkheden voor bijzondere locaties en mensen in de regio’s Bern, Ticino en Wallis.

Fotogenieke locaties in Bern

Midden in Zwitserland ligt de regio Bern, met in het noorden de gelijknamige hoofdstad. In het zuiden van de regio ligt het Berner Oberland, met zijn sneeuwwitte pieken, groene dalen en oude tradities. Hier geniet je van het panoramisch uitzicht op beroemde bergen zoals de Eiger, Mönch en Jungfrau en vele andere fotogenieke landschappen. Ga met een gids op zoek naar de beroemde steenbokken die op bergkammen in deze sprookjesachtige omgeving rondlopen. Ook in de groene dalen maak je moeiteloos schitterende plaatjes. Wandel langs ruim zeventig watervallen in het Lauterbrunnental of door het verborgen Gasterntal met zijn azuurblauwe rivier langs hoge, steile rotswanden. In het najaar kleuren de valleien langzaam oranje en geel en worden de wijngaarden langs de oevers van spiegelende meren nog spectaculairder. Breng tijdens je bezoek aan de regio Bern tijd door met de locals die volgens eeuwenoude tradities geiten hoeden, bierbrouwen of knipselkunst creëren.

In het Lauterbrunnental kun je maar liefst 72 watervallen zien
In het Lauterbrunnental kun je maar liefst 72 watervallen zien.
Jungfrau Region Tourismus AG

Fotogenieke locaties in Ticino

Bewoners die Italiaans spreken, mediterrane planten en een Italiaanse flair in de steden: in de Zuid-Zwitserse regio Ticino waan je je in Italië. Vanaf de top van de 912 meter hoge San Salvatore kijk je uit over Ticino’s grootste stad, Lugano, en over pittoreske vissersdorpen aan het azuurblauwe Meer van Lugano. Aan de oevers van het 140 hectare grote moerassige natuurreservaat Bolle di Magadino gedijen talrijke vogelsoorten. Hoger in de bergen wonen locals zoals de huttenwaard van Alpe Nimi en een imker die al meer dan 45 jaar met zijn bijen werkt. Ook in dit noordelijk gelegen deel van Ticino valt genoeg te beleven en fotograferen. Stap terug in de tijd in het Zwitserse Bavonatal, waar de bewoners grotendeels zelfvoorzienend leven, of bezoek een van de afgelegen zijdalen van het Centovalli, een vallei die Zwitserland en Italië met elkaar verbindt. In de herfst kleuren de groene valleien oranje en geel. Ga op zoek naar eetbare kastanjes en geniet van de Ticino-wijnen.

Een Bike  Winetour in Ticino
Een ‘Bike & Wine-tour’ in Ticino.
Giglio Pasqua, Zwitserland Toerisme

Fotogenieke locaties in Wallis

De volmaakte weerspiegeling van witte bergtoppen in kraakheldere meren en een gletsjer die zich uitstrekt zo ver het oog reikt: in de regio Wallis in het zuidwesten van Zwitserland hoef je nooit lang te zoeken naar iconische landschappen. Vanaf een van de gemarkeerde uitkijkpunten fotografeer je bijvoorbeeld de reflectie van de spitse top van de Matterhorn in de Riffelsee of vereeuwig je de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. In de herfst geniet je vanaf de vele wandelpaden van de prachtigste herfstkleuren die mooi contrasteren met het grijs en wit van de bergen. Leer tijdens je bezoek de lokale ambachtslieden en berggidsen kennen, die je als geen ander over de verborgen schatten in de regio kunnen vertellen. Niet alleen de bevolking van Wallis, maar ook de dieren die ze houden, zijn fotogeniek – en omgekeerd. Fotografeer zwartneusschapen en Hérens-koeien op hun geboortegrond in de Walliser dalen.

Een verborgen parel inNendazVeysonnaz in de regio Wallis de bergtop Dent deNendaz
Een verborgen parel in Nendaz Veysonnaz in de regio Wallis: de bergtop Dent de Nendaz.
Florian Bouvet

Ga naar natgeofotowedstrijd.nl en stuur nu je foto’s in. Of neem deze zomer je camera mee naar Zwitserland en maak unieke beelden die kunnen meedingen in de categorie Mens, Dier of Landschap! Insturen kan nog tot 26 september! Wil je meer weten over Zwitserland en de bovengenoemde locaties? Lees dan verder in onze Zwitserlandspecial of op de website van Zwitserland Toerisme.