Waar vind je het mooiste strand van Europa? Iedereen zal op die vraag een ander antwoord geven; verspreid over het continent liggen meer dan twintigduizend stranden om uit te kiezen. Van de witte zandstranden in Kroatië tot het inktzwarte lavazand aan de IJslandse kust – dit zijn tien van de mooiste stranden van Europa.

1. Roze koraalzand op Elafonissi

Griekenland staat bekend om de vele mooi bountystranden. Maar vergeet de witte zandstranden – op het Griekse schiereiland Elafonissi hebben de stranden op veel plekken een roze tint. Die kleur is het gevolg van minuscule stukjes koraal die in de loop van de tijd afbrokkelden en aanspoelden. Een zeldzaam fenomeen: wereldwijd zijn er slechts enkele roze stranden bekend, waarvan het merendeel buiten Europa. Op Elafonissi is de roze kleur van het zand de ene keer duidelijker te zien dan de andere, afhankelijk van hoeveel koraalzand is aangespoeld.

2. Europa’s hoogste duin

Een duinwandeling om nooit te vergeten? Daarvoor reis je naar het Bassin d’Arcachon in Zuid-Frankrijk. Ingesloten tussen het kalme water van deze baai en duizenden hectaren aan dennenbossen ligt de gigantische Dune du Pilat. Het hoogste punt van de duin ligt rond de 110 meter boven de zeespiegel, daarmee is het de hoogste zandduin van Europa. Veel bezoekers zien in de enorme berg zand vooral een uitnodiging om er met een surfplank of snowboard vanaf te glijden.

reynisfjara zwart strand in ijsland is een van de mooiste stranden van europa
Op Reynisfjara, een strand aan de zuidkust van IJsland bij het dorp Vík í Mýrdal, is het zand zwart.
Mlenny

3. Het zwarte strand Reynisfjara

IJsland is niet gezegend met witte zandstranden en palmbomen, maar het eiland biedt iets dat misschien nog unieker is: stranden met zwart lavazand. Deze opvallende verschijning is het resultaat van vulkanisch gesteente – een restant van de vele vulkaanuitbarstingen die het eiland heeft gekend. Ten oosten van Reykjavik, aan de IJslandse zuidkust, ligt het beroemdste van de zwarte stranden: Reynisfjara. Naast het zwarte zand kunnen bezoekers hier ook andere geologische bezienswaardigheden bewonderen, zoals de rotsformaties van Reynisdragar die uit de zee omhoog steken en Hálsanefshellir, een wand van basalten pilaren.

4. Kliffen en schapen rond Keem Beach

Een enkele brug verbindt Achill Island, het grootste eiland van Ierland, met het Ierse vasteland. Het eiland staat bekend om de ruige landschappen, vissersbevolking én een aantal van de mooiste stranden die Ierland rijk is. Via een smalle weg die langs kliffen en schapen kronkelt, komen bezoekers terecht op Keem Beach in het uiterste westen van het eiland. Dit afgelegen strandje, ook bekend als een van de filmlocaties van The Banshees of Inisherin (2022), werd al meerdere keren uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.

5. Hagelwit bountystrand: Zlatni Rat

Dit witte kiezelstrand op het Kroatische eiland Brač komt steevast voor op lijsten met de mooiste stranden ter wereld. En terecht, wie behoefte heeft aan een paradijselijke stranddag zal op Zlatni Rat weinig te klagen hebben. Naast het kraakheldere water en de bomen die voor schaduw zorgen, steekt het strand met een bijzondere puntvorm de zee in (foto bovenaan). Hierdoor is het altijd aan één van de zijden windstil.

voidokilia in griekenland mooiste stranden van europa
Voidokilia, een strand in de vorm van de Griekse letter omega, staat bekend om de vele vogels die er te zien zijn.
Constantin Carip / EyeEm

6. Vogelspotten op Voidokilia

Vanuit de lucht gezien lijkt Voidokilia wel door mensen gemaakt. Het strandje buigt zich rond het water van de Middellandse Zee als een perfecte halve cirkel – of, zoals de lokale bevolking het omschrijft, als de Griekse letter omega. Natuurliefhebbers en vogelspotters halen hier hun hart op – Voidokilia ligt pal naast de Lagune van Gialova, een beschermd natuurgebied met duinen, slikken, weide en wetlands. In dit landschap overwinteren tienduizenden vogelsoorten, waaronder flamingo’s.

7. Snorkelen in de Blauwe Lagune

De Blauwe Lagune, een ondiep stuk Middellandse Zee genesteld tussen twee Maltezer eilanden, is een van Malta’s beroemdste attracties. Geen onontdekte parel dus, maar vanwege de prachtige omgeving is deze plek toch zeker de moeite waard. Het water van de lagune heeft een fel turkooizen kleur en is omgeven door rotsen en riffen – naast de zonaanbidders kunnen ook duikers en snorkelaars zich hier uitleven.

8. Natuurlijke kathedraal in Ribidao

Voor een wel heel bijzonder kerkbezoek reis je naar de Noordwest-Spaanse regio Galicië. Hier ligt het Playa de Las Catedrales, het ‘strand van de kathedralen’. Die naam verwijst niet naar bouwwerken die er door mensen werden neergezet, maar naar een natuurlijk monument van rotsbogen, kliffen en grotten. De spectaculaire vormen werden in miljoenen jaren uitgesleten door de wind en het zeewater. Bezoek het strand tijdens eb voor een wandeling tussen de tientallen meters hoge rotsbogen. Absoluut een van de mooiste stranden van Spanje.

bij lyme regis aan de engelse jurassic coast kunnen bezoekers zelf fossielen vinden
Bij Lyme Regis aan de Engelse Jurassic Coast kunnen bezoekers op zoek gaan naar fossielen, zoals deze ammonieten.
Simon Emmett Photography

9. Op fossielenjacht bij Lyme Regis

Aan de Engelse Jurassic Coast kan elke bezoeker even in de huid kruipen van een paleontoloog. De steile kliffen, rotsblokken en zandstranden van dit kustgebied liggen bezaaid met fossielen die zo’n tweehonderd miljoen jaar oud zijn. Op het strand van Lyme Regis valt van alles te vinden: spiraalvormige ammonieten, afdrukken van insecten, plantenresten en zelfs dinosaurusbotten. Ga zelf met een beiteltje op zoek of laat je rondleiden door een gids van het Lyme Regis Museum.

10. Scheepswrak op Navagio Beach

Een roestend scheepswrak ligt half weggezakt in een wit zandstrandje. Het klinkt als de setting van een spannende film, maar deze plek is gewoon te bezoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Navagio Beach is een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland. Dat komt deels door het wrak van een smokkelschip dat in de jaren tachtig op het strand terechtkwam, maar zeker ook door het landschap zelf – Navagio Beach wordt omgeven door krijtrotsen van zo’n tweehonderd meter hoog en de diepblauwe golven van de Ionische Zee.

Headshot of Myrthe Prins
Myrthe Prins
Online redacteur National Geographic

Myrthe Prins werkt al ruim tien jaar als journalist – ze schreef reisverhalen voor Traveler, was verslaggever voor de PZC en interviewde tal van onderzoekers voor haar wetenschapsrubriek in National Geographic Magazine. Naast haar werk als online redacteur schrijft ze poëzie en proza, leert ze nieuwe talen en helpt ze haar team ontsnappen uit escape rooms.