National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Toen National Geographic-onderzoeker Asher Jay aan de bouw van haar kunstinstallatie ‘Message in a Bottle’ (‘Flessenpost’) begon, had ze honderd plastic waterflessen verzameld.

De flessen werden gebruikt om aandacht te vragen voor de Wereld Oceanen Dag van 2012 en waren afkomstig van zwerfafval en inzamelplekken. Jay bedekte ze met gekleurd papier uit oude tijdschriften, folders en reclamedrukwerk, afkomstig uit de oudpapierbakken van haarzelf en haar buren. Ook beschilderde ze de flessen. Elke fles bevatte een bericht van iemand, en veel van die berichten verwezen op een of andere manier naar milieukwesties.

Uiteindelijk had ze 365 flessen (en berichten) in haar installatie verwerkt – één voor elke dag van het jaar. Het idee was om mensen ertoe aan te zetten hun levenswijze binnen één jaar aan te passen, zegt Jay. Ze creëerde ook een audiolandschap van de berichten, dat wordt afgespeeld terwijl bezoekers door de installatie lopen.

“De mensen krijgen iets te zien dat na eenmalig gebruik is weggegooid en nu tot kunst is verheven,” zegt Jay, die in haar werk vaak aandacht vraagt voor milieukwesties.

Ian Somerhalder, bekend van zijn rol in de tv-serie The Vampire Diaries, was een van de mensen die bijdroeg aan Jays ‘flessenpost’. Daarin vraagt hij mensen om stil te staan bij de overeenkomsten tussen henzelf en de natuur.

“De wereld is één biologisch proces,” schreef hij in zijn bericht. “De bomen zijn onze longen. Vergelijk het Amazonegebied met het menselijke hart- en vaatstelsel, vergelijk koralen of bomen met onze longen – je ziet letterlijk geen verschil. Ze zijn hetzelfde. Dus als we ons milieu verwoesten, verwoesten we gewoon onszelf.”

Acteur Harrison Ford, lid van de raad van bestuur van Conservation International, schreef in zijn boodschap dat de mens vaak méér dan zijn rechtmatige deel van de hulpbronnen van de natuur in beslag neemt.

“Als de natuur niet gezond wordt gehouden, zal de mens niet overleven,” schreef Ford. “Zo simpel is het.”

Met haar replica van de Brooklyn Bridge verwees de Dopper Foundation bewust naar het ‘Message in a Bottle’-project. De replica werd gebouwd door Burning Man-kunstenaar Colin Hendee en gemaakt van vijfduizend plastic wegwerpflessen. Het kunstwerk bevat ook vijftig beschilderde flessen van Jay, en de ‘brug’ is groot genoeg om door bezoekers te worden belopen.

“Wereldwijd worden elke minuut bijna één miljoen plastic drankflessen verkocht. Dat is één Brooklyn Bridge van plastic wegwerpflessen op ware grootte per jaar – onze replica ‘Plastic Bridge’ is opgebouwd uit het aantal flessen dat in één seconde wordt verkocht: vijfduizend,” zei Merijn Everaarts, oprichter van de Dopper Foundation. “Het bouwen van de brug is een metafoor – als je de kloof tussen slechte naar goede gewoonten wilt overbruggen, moet je uitleggen hoe we ons doel kunnen bereiken door kleine stapjes in de goede richting te zetten.”

De bedoeling is om ook replica’s van andere bruggen te maken, waaronder de London Bridge, en deze als kunstinstallaties overal ter wereld te exposeren. Zo kunnen bezoekers over iets heenlopen waarmee ze een band hebben.

Voor Jay was het gebruik van plastic flessen als kunstmedium aantrekkelijk vanwege de vorm van de flessen en de milieuboodschap die ze afgeven.

“Ik vind het prettig dat flessen langs de lengteas zijn gebogen,” zegt ze. “Elke fles is als een klein stukje ronddraaiende aarde. En elke rotatie telt.”