National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Het is moeilijk je een wereld voor te stellen zonder plastic. Toch is die er geweest. Verpakkingen waren van papier of karton, flessen van glas, tenten van katoen, brillen van hoorn, pianotoetsen van ivoor en parachuteschermen van zijde. Totdat er plastic kwam. Het leek zo’n prachtig product: licht van gewicht, waterdicht, makkelijk te verwerken en het gaat lang mee.

Maar nu is plastic overal. De hoeveelheid kunststof is wereldwijd exponentieel gegroeid, de helft van de totale productie vond de afgelopen vijftien jaar plaats. Jaarlijks worden een biljoen plastic tasjes gemaakt, die vaak na een kwartiertje weer worden afgedankt. Door de slechte afbreekbaarheid hoopt plastic zich op, op het land en in de zee.

Kunnen we aan Planeet Plastic ontsnappen? Dan zal er wel wat moeten gebeuren. We moeten minder produceren, op zoek naar duurzame vervangers en het aanwezige plastic beter opruimen en recyclen. “Plastic is niet per se slecht”, zegt de Nederlandse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. “Belangrijk is hoe we ermee omgaan.” Daar zit de crux. Iedereen kan zelf iets doen om het plasticprobleem aan te pakken.

Lees meer over plastic in de juni-editie “Planeet Plastic” van National Geographic Magazine.