Planeet Plastic

Het is moeilijk je een wereld voor te stellen zonder plastic. Toch is die er geweest.

Door Aart Aartsbergen
foto's van Randy Olson
Gepubliceerd 18 jun. 2018 09:27 CEST

National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

 

Het is moeilijk je een wereld voor te stellen zonder plastic. Toch is die er geweest. Verpakkingen waren van papier of karton, flessen van glas, tenten van katoen, brillen van hoorn, pianotoetsen van ivoor en parachuteschermen van zijde. Totdat er plastic kwam. Het leek zo’n prachtig product: licht van gewicht, waterdicht, makkelijk te verwerken en het gaat lang mee.

Maar nu is plastic overal. De hoeveelheid kunststof is wereldwijd exponentieel gegroeid, de helft van de totale productie vond de afgelopen vijftien jaar plaats. Jaarlijks worden een biljoen plastic tasjes gemaakt, die vaak na een kwartiertje weer worden afgedankt. Door de slechte afbreekbaarheid hoopt plastic zich op, op het land en in de zee.

Kunnen we aan Planeet Plastic ontsnappen? Dan zal er wel wat moeten gebeuren. We moeten minder produceren, op zoek naar duurzame vervangers en het aanwezige plastic beter opruimen en recyclen. “Plastic is niet per se slecht”, zegt de Nederlandse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. “Belangrijk is hoe we ermee omgaan.” Daar zit de crux. Iedereen kan zelf iets doen om het plasticprobleem aan te pakken.

Lees meer over plastic in de juni-editie “Planeet Plastic” van National Geographic Magazine.


 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem
Stop met plastic
Hele Noordzeekust schoon: 2.764 vrijwilligers ruimen 11.163 kilo afval op
Stop met plastic
Belgische Surfclubs en National Geographic voor een plasticvrij strand
Stop met plastic
Ruim 3000 kilo plastic van Nederlandse strand gehaald tijdens National Geographic Beach Cleanup
Stop met plastic
De (plastic) verpakking van het magazine

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.