Elke seconde zijn er wereldwijd veertig tot vijftig bliksemflitsen waar te nemen. Jaarlijks komt dit neer op 1,4 miljard ontladingen, nogal ongelijk verdeeld over de aarde. NASA concludeert dit na analyse van de gegevens van twee satellieten: de Tropical Rainfall Measuring Mission en de OrbView-1/Microlab. Dergelijke analyses zijn al eerder verricht, maar het gaat nu om gegevens die zijn verzameld over een lange periode: van 1995 tot 2013. Aan de hand daarvan is nu het gemiddelde aantal bliksemflitsen per jaar op elke vierkante kilometer van de aarde in kaart gebracht.

Evenaar

We wisten al dat bliksem in de ochtend het krachtigst is. Het eerste wat bij het bestuderen van de nieuwe kaart opvalt, is dat verreweg de meeste bliksemschichten boven land ontstaan. Dit is vrij eenvoudig te verklaren: vaste grond absorbeert zonlicht gemakkelijker dan water, waardoor de aarde snel opwarmt. Deze warme lucht stijgt op en zorgt voor een onstabiele atmosfeer, waardoor er meer zware buien ontstaan. Ook valt op dat alle bliksemrijke gebieden zich in de buurt van de evenaar bevinden; in de poolgebieden is onweer een zeldzaam verschijnsel.

Meer van Maracaibo

Op de kaart is te zien dat de meeste ontladingen voorkomen in het oosten van de Democratische Republiek Congo: jaarlijks meer dan 150 per vierkante kilometer. En hoewel het op de kaart niet bijzonder goed is te zien, spreekt NASA daarnaast van een zeer hoge bliksemfrequentie in de omgeving van het Meer van Maracaibo in Venezuela, dat het record bliksemschichten in bezit heeft. Het onweert hier 140 tot 160 dagen per jaar, soms tien uur per dag. Een andere bijzondere situatie doet zich voor in de Brahmaputravallei in Oost-India. Het blijkt hier vooral in mei zeer veel te bliksemen, terwijl de moesson pas in juni begint. Zodra het begint te regenen, is er dus minder onweer.

This is an image
NASA