Reisinspiratie is overal. De vraag is: waar ga je heen? Je vindt de antwoorden ongetwijfeld in onze jaarlijkse lijst met bijzondere bestemmingen voor het komende jaar – plekken waar je nog kunt verwonderen, plekken waar je als reiziger verrijkt van terugkeert, en reizen die lokale gemeenschappen en ecosystemen ten goede komen.

Deze lijst is samengesteld door de redacteuren van National Geographic Traveler wereldwijd en zijn onderverdeeld in vijf categorieën: Familie, Avontuur, Cultuur, Natuur en Community.

Een uitgebreide versie van deze lijst is ook te vinden in de eerstvolgende editie van het tijdschrift National Geographic Traveler, dat 1 december 2022 in de winkel ligt.

CULTUUR

De Ponte dellAcquedotto vlak bij de Via Appia in de Italiaanse stad Gravina in Puglia te zien in de James BondfilmNo Time to Die
De Ponte dell’Acquedotto, vlak bij de Via Appia in de Italiaanse stad Gravina in Puglia, te zien in de James Bond-film No Time to Die.
Andrea Frazzetta, National Geographic

Via Appia, Italië

Als alle wegen naar Rome leiden, dan is deze weg, die 2300 jaar geleden werd aangelegd, de moeder aller wegen. De Via Appia is bijna 600 kilometer lang en voert van het hart van de Italiaanse hoofdstad naar de havenplaats Brindisi aan de Adriatische Zee. Na de val van Rome raakte de weg in verval, maar hij krijgt nu een tweede kans: de Italiaanse regering gaat de historische weg weer overal blootleggen en herstellen.

Lees ook: Dit meer heeft het beste zwemwater van Italië

Busan, Zuid-Korea

Met speciaalbieren en hét filmfestival van Azië vormt de tweede stad van Korea de motor achter de Koreaanse golf.

Duizenden oude gebeeldhouwde Boeddhabeelden de hoogste meer dan 17 meter hoog sieren de Longmengrotten in de Chinese provincie Henan
Duizenden oude gebeeldhouwde Boeddha-beelden, de hoogste meer dan 17 meter hoog, sieren de Longmen-grotten in de Chinese provincie Henan.
Jeremy Horner, LightRocket/Getty Images

Grotten van Longmen, provincie Henan, China

Ontelbare nissen in de steile kalksteenrotsen boven de Yi-rivier bevatten meer dan 100.000 boeddhistische beelden, waarvan de meeste zijn gemaakt tussen de vijfde en de achtste eeuw. Archeologen restaureren beschadigde beelden met behulp van 3D-prints, en wetenschappers van de universiteit Xi’an Jiaotong en de universiteit van Chicago scannen de site om er een complete 3D-weergave van te maken.

Zien op tv: Laoshan: China's Holy Mountain

Een medewerker van het Grand Egyptian Museum werkt aan het restaureren van een verguld houten oorlogsschild een van de schatten van Toetanchamon
Een medewerker van het Grand Egyptian Museum werkt aan het restaureren van een verguld houten oorlogsschild, een van de schatten van Toetanchamon.
Paolo Verzone, National Geographic

Caïro, Egypte

Nu er voor Toetanchamon (honderd jaar na zijn ontdekking) en voor een groot aantal recente vondsten een nieuw museum is geopend, staat Egypte wereldwijd weer volop in de schijnwerpers. Het kolossale, moderne Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro ligt in Gizeh, vlak naast de piramides. Het bijna vijftig hectare grote museum toont vijfduizend kunstvoorwerpen die toebehoorden aan de jeugdige koning. In het museum zijn ook de rijke collecties uit de Oudheid ondergebracht – naar schatting 100.000 kunstvoorwerpen.

Lees ook: Welke mysterieuze boodschap stond op de windselen van deze mummie?

Charleston, South Carolina, VS

In het nieuwe International African American Museum belicht de grootste stad van South Carolina een donkere periode uit zijn geschiedenis. Het aan Gadsden’s Wharf gelegen bouwwerk ziet uit over Charleston Harbor, waar in de 18de en 19de eeuw de schepen aanlegden die 100.000 geketende, tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Noord-Amerika brachten. De negen zalen vertellen aangrijpende verhalen: over de loodzware Middenpassage en de gruwelen van het leven op de plantages.

Lees ook: Zo zagen de Amerikaanse nationale parken er vroeger uit

NATUUR

Het Alladale Wilderness Reserve omvat bijna 65 vierkante kilometer aan dramatische valleien meren en kronkelende rivieren in het hart van de Schotse Hooglanden Het reservaat maakt deel uit van een rewildinginitiatief
Het Alladale Wilderness Reserve omvat bijna 65 vierkante kilometer aan dramatische valleien, meren en kronkelende rivieren in het hart van de Schotse Hooglanden. Het reservaat maakt deel uit van een ’rewilding’-initiatief.
Robert Ormerod, National Geographic

Schotse Hooglanden, VK

Op de Schotse glens en heuvels groeide duizenden jaren geleden het Caledonian Forest. In dit uitgestrekte woud leefden tussen de dennen, lijsterbessen en eiken ook inmiddels verdwenen diersoorten, zoals wolven, beren en oerossen. Eeuwen van houtkap en overbegrazing verwoestten het ecosysteem. Plannen om de oerbossen in de Hooglanden te herstellen door oorspronkelijke flora en fauna terug te brengen – ‘rewilding’ – komen goed van de grond en vooral in 2023 worden er grote stappen gezet.

Lees ook: Schuilen in Schotland: hiken door de Hooglanden en overnachten in bothy’s

Slovenië

Slovenië heeft oog voor duurzaam toerisme. Het land lanceerde zeven jaar geleden het Green Scheme, dat ervoor zorgt dat je hier kunt reizen met respect voor landschap en milieu. De nieuwe Slovenia Green Gourmet Route van dit platform sluit hier perfect bij aan. Deze elfdaagse fietstocht met tien tussenstops is speciaal ontwikkeld voor foodies.

Big Bend National Park, Texas, VS

Big Bend National Park trok vóór de pandemie slechts 400.000 bezoekers – bijna tien keer minder dan Yellowstone. Behalve het imposante, ruige woestijnlandschap vol bijzondere diersoorten heeft Big Bend meer te bieden. Over een afstand van 190 kilometer vormt de Rio Grande een natuurlijke grens tussen Big Bend en Mexico. De dorpen en grotere plaatsen langs de grensrivier zijn qua sfeer en keuken heel divers; ontdek het zelf in het Mexicaanse grensplaatsje Ojinaga, tussen de stoffige cowboys van Alpine of de hippe kunstscene in Marfa.

Lees ook: 10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken

Jonge potvissen een van de bijna 30 soorten walvisachtigen die door de wateren rond de Azoren leven in de buurt van het eiland So Miguel
Jonge potvissen, een van de bijna 30 soorten walvisachtigen die door de wateren rond de Azoren leven, in de buurt van het eiland São Miguel.
Enric Sala, Nat Geo Image Collection

Azoren

De Azoren hebben de blik op de toekomst gericht. Deze keten van vulkanische eilanden midden in de Atlantische Oceaan is een autonome regio van Portugal en ligt zo’n 1400 kilometer van de kust van dit land. Vier van de negen eilanden zijn Unesco-biosfeerreservaten – en door het Wereld Natuur Fonds erkend als een veilig leefgebied voor 28 walvis- en dolfijnensoorten. De eilanden streven naar duurzaam toerisme. De archipel is de eerste eilandengroep met een certificering door EarthCheck, een in Australië gevestigd platform voor groen toerisme dat de award in 2019 uitreikte.

Een kudde zebras waadt door de wateren van de Okavango Delta in de Selinda Spillway
Een kudde zebra’s waadt door de wateren van de Okavango Delta in de Selinda Spillway.
Beverly Joubert, Nat Geo Image Collection

Botswana

De uitgestrekte nationale parken en wildreservaten in Botswana in zuidelijk Afrika hebben te lijden van stroperij en overtoerisme. Met nieuwe technologie om stropers te weren, voluntourism en steun van de bevolking probeert men hier het tij te keren.

In het Tuli Block, een natuurgebied aan de oostgrens van Botswana waar luipaarden, bruine en gevlekte hyena’s en olifanten leven, maken rangers in het 70.000 hectare grote Central Tuli Game Reserve gebruik van nieuwe technologie. Smart Parks (een Nederlands bedrijf) ontwikkelde energiezuinige sensoren voor radioverkeer. Dankzij deze innovatie merken rangers eventuele stropers en hun voertuigen eerder op en weten zij beter waar het wild zich ophoudt.

Fotogallerij: 6x Onvergetelijke ervaringen in Botswana

AVONTUUR

De intrigerende Incatempels en terrassen van Choquequirao liggen hoog boven de Apurmacrivier in de Peruaanse Andes
De intrigerende Inca-tempels en terrassen van Choquequirao liggen hoog boven de Apurímac-rivier in de Peruaanse Andes.
Victor Zea, National Geographic

Choquequirao, Peru

De ruïnes van Choquequirao behoren tot de meest afgelegen Inca-vindplaatsen in de Peruaanse Andes. Een bezoek aan deze site is dan ook voorbehouden aan doorzetters. Het uitgestrekte complex is uitsluitend te voet te bereiken – de tocht gaat over steile voetpaden bijna 30 kilometer zigzaggend omhoog en omlaag en eindigt op een hoogte van ruim 3000 meter, tussen de toppen van de Andes en het oerwoud daar beneden. De Peruaanse overheid trekt 265 miljoen euro uit voor de aanleg van een gondel die de vijf kilometer overspant tussen de plaats Kiuñalla en de archeologische vindplaats, waardoor het stukken makkelijker wordt om Choquequirao te bereiken.

Lees ook: Waarom Peru een culinaire topbestemming is

Nieuw-Zeeland

Het land waar het bungeejumpen werd uitgevonden komt na de pandemie weer tot leven. Op Zuidereiland trekt Queenstown opnieuw avontuurlijke reizigers van over de hele wereld aan. In dit aan een meer gelegen stadje met 15.000 inwoners kun je skiën en het hele jaar door hiken in de Remarkables, een bergketen die zijn naam eer aandoet.

Voor wandel- en fietsfanaten ligt er veel moois in het verschiet: er wordt haard gewerkt aan nieuwe fiets- en wandelnetwerken die dorpen met elkaar verbinden en door spannende natuur leiden.

De schemering valt over Delicate Arch en andere rode rotsformaties in Arches National Park een van de vijf nationale parken van Utah VS
De schemering valt over Delicate Arch en andere rode rotsformaties in Arches National Park, een van de vijf nationale parken van Utah, VS.
Chad Copeland, Nat Geo Image Collection

Utah, VS

Met vijf nationale parken en acht nationale monumenten is Utah dé bestemming voor reizigers met een hang naar avontuur. De meeste outdoorliefhebbers beperken zich echter tot een handjevol iconische bestemmingen, zoals Zion National Park. Het Utah Office of Outdoor Recreation ontwikkelde daarom het Zion National Park Forever Project – een initiatief dat overtoerisme tegengaat.

De Oostenrijkse regio Karinthi gedomineerd door Alpentoppen en een uitstekende wintersportbestemming herbergt verschillende bergbeklimmersdorpen in het Bergsteigerdrfernetwerk
De Oostenrijkse regio Karinthië, gedomineerd door Alpentoppen en een uitstekende wintersportbestemming, herbergt verschillende bergbeklimmersdorpen in het Bergsteigerdörfer-netwerk.
Westend61, Alamy Stock Photo

Oostenrijkse Alpen

Sinds 2008 bundelen een aantal hooggelegen bergdorpen in de Oostelijke Alpen van Europa hun krachten. Zij hopen zo meer bezoekers te trekken met een interesse in bergbeklimmen, fietsen en andere wintersporten, zoals langlaufen en ijsklimmen. De meeste zogeheten Bergsteigerdörfer liggen in het westelijke deel van Oostenrijk, in Tirol en Karinthië, maar er hebben zich ook dorpen aangesloten in Zwitserland, Duitsland, Italië en Slovenië. De Bergsteigerdörfer, het zijn er inmiddels 36, wijzen grootschalige toeristische projecten als skilodges en gondels af en streven naar een duurzame vorm van bergtoerisme.

Lees ook: Bergavonturen tussen de Alpen en de Adriatische Zee

Nationaal Park Revillagigedo, Mexico

540 kilometer voor de kust van het zuidelijkste puntje van het schiereiland Baja California ligt een natuurgebied dat grossiert in superlatieven. Nationaal Park Revillagigedo is een marien park van 148.000 km2, het grootste mariene reservaat onderwaterpark van Noord-Amerika. Het biedt een veilige leefomgeving voor de grootste concentratie tropische megafauna van het continent, van hamerhaaien tot bultruggen – de grote soortenrijkdom leverde het gebied de bijnaam ‘kleine Galápagoseilanden’ op.

COMMUNITY

Een kleine witte kapel op de top van de berg Profitis Ilias op Karpathos een van de minder bekende eilanden in de Griekse Dodekanesosarchipel
Een kleine witte kapel op de top van de berg Profitis Ilias op Karpathos, een van de minder bekende eilanden in de Griekse Dodekanesos-archipel.
Ciril Jazbec, National Geographic

Dodekanesos, Griekenland

De wat avontuurlijker ingestelde bezoeker die de bekendere Dodekanesos-eilanden als Leros, Patmos of Ko of drukke Cycladen-eilanden als Mykonos en Santorini liever vermijdt, vindt op minder bekende delen van de Dodekanesos-archipel, zoals Karpathos, witte kerkjes, authentieke dorpen en eeuwenoude tradities.

Kajakkers op de Milwaukee River peddelen langs de Historic Third Ward van de stad een opgeknapt pakhuisdistrict dat nu de thuisbasis is van de Milwaukee Public Market en andere attracties
Kajakkers op de Milwaukee River peddelen langs de Historic Third Ward van de stad, een opgeknapt pakhuisdistrict dat nu de thuisbasis is van de Milwaukee Public Market en andere attracties.
Cavan Images, Alamy Stock Photo

Milwaukee, Wisconsin, VS

De grootste en bruisendste stad van Wisconsin heeft een niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit en een hechte creatieve gemeenschap die tot ver buiten het Grote Merengebied de aandacht trekt. In 2023 komen langs de drie waterwegen (de rivieren Milwaukee, Kinnickinnic en Menomonee) fraaie promenades, en een verwaarloosde rafelrand is omgetoverd tot het gezellige Deer District met hotels, concertzalen en het stadion van de Bucks. In oudere stadswijken brengen projecten als het geplande centrum voor kunst en cultuur in Bronzeville, gericht op Afrikaans-Amerikaanse kunst, nieuw leven in de brouwerij.

Bezoekers van de Canadese provincie Alberta kunnen in contact komen met het inheemse verleden en heden van de regio
Bezoekers van de Canadese provincie Alberta kunnen in contact komen met het inheemse verleden en heden van de regio.
ROAM Creative

Alberta, Canada

Alberta is beroemd om zijn natuurschoon, zoals de hoog in de Rocky Mountains gelegen Athabasca-gletsjer en Banff National Park. Ook de weidse prairies en de moderne, uit spiegelend glas en staal opgetrokken steden als Calgary en Edmonton zijn zeer bekend. In deze Canadese provincie komt de laatste tijd ook steeds meer aandacht voor de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Aboriginal-sites in Alberta vormen een goed beginpunt voor wie meer te weten wil komen over de periode vóór de komst van de Europeanen. In Elk Island National Park, ten oosten van Edmonton, mag je tijdens een wandeling met gids werken met prehistorische stenen werktuigen. Ook kun je een workshop Cree-handwerk volgen, een kennismaking met een rijke, 8000 jaar oude cultuur.

Kaarsen omringen een jonge Nang Keodanser in Luang Prabang de voormalige keizerlijke hoofdstad van Laos die nu bereikbaar is met eenbullet train
Kaarsen omringen een jonge Nang Keo-danser in Luang Prabang, de voormalige keizerlijke hoofdstad van Laos die nu bereikbaar is met een bullet train.
Kike Calvo, Nat Geo Image Collection

Laos

Tijdens de pandemie sloot ook Laos, een van de landen in Zuidoost-Azië die sterk van het toerisme afhankelijk zijn, noodgedwongen zijn grenzen. In Laos, dat bekendstaat om zijn smaragdgroene vergezichten langs de Mekongrivier, maakte het aantal binnenlandse reizen na december 2021 een flinke groei door. Dat kwam door de opening van Lane Xang – een snelle, door China gefinancierde en aangelegde treinverbinding. Lane Xang is de vroegere naam van Laos en betekent zoiets als ‘koninkrijk van een miljoen olifanten’. Startpunt van de 420 kilometer lange spoorlijn is de Chinese stad Kunming. De trein raast door 75 tunnels en over 167 bruggen voor hij ten slotte het eindpunt bereikt: de hoofdstad Vientiane.

Ghanese mode staat bekend om zijn felle kleuren en levendige patronen hier in Accra te zien in een ontwerp van het merk OseiDuro
Ghanese mode staat bekend om zijn felle kleuren en levendige patronen, hier in Accra te zien in een ontwerp van het merk Osei-Duro.
Per-Anders Pettersson, Getty Images

Ghana

Voor de pandemie nodigde de Ghanese president Nana Akufo-Addo mensen met Afrikaanse roots uit om dit West-Afrikaanse land te bezoeken en daar, in hun land van herkomst, met Ghanezen in contact te komen. Sindsdien hebben velen, onder wie Amerikaanse sterren als Danny Glover en Chance the Rapper, zo’n reis ondernomen. Vanwege de confrontatie met tastbare overblijfselen van de slavenhandel langs de Ghanese kust is het voor velen een emotioneel beladen bezoek.

Daarnaast is hoofdstad Accra het modehart van Ghana. Overal zie je kleurige stoffen met drukke dessins. En overal klinken afrobeats, in taxi’s en in de buurtsuper, maar ook reggae, Haïtiaanse zouk en Amerikaanse hiphop.

FAMILIE

De Crosstown Trail die diagonaal door San Francisco loopt biedt een overvloed aan bezienswaardigheden en ervaringen waaronder weidse vergezichten over de Pacifische kust
De Crosstown Trail, die diagonaal door San Francisco loopt, biedt een overvloed aan bezienswaardigheden en ervaringen, waaronder weidse vergezichten over de Pacifische kust.
Alessandra Sanguinetti, National Geographic

San Francisco

In San Francisco ontdekken kinderen dat je voor een mooie wandeling niet per se de natuur in hoeft. Het nieuwe Crosstown Trail slingert zich dwars door de stad, van Candlestick Point in het zuidoosten naar Lands End in het noordwesten. Volg deze 27 kilometer lange route langs tuinen, over heuvels en door drukke, stadse straten.

Op het Maturastrand in Trinidad een belangrijke broedplaats voor de bedreigde diersoorten kruipt een jonge lederschildpad naar de zee
Op het Matura-strand in Trinidad, een belangrijke broedplaats voor de bedreigde diersoorten, kruipt een jonge lederschildpad naar de zee.
Nat Geo Image Collection

Trinidad & Tobago

Dit Caribische land, waar vijf van de zeven verschillende soorten zeeschildpadden (lederschildpadden, onechte en echte karetschildpadden, soepschildpadden en warana’s) uit het nest kruipen, trekt veel schildpadtoeristen. Nergens nestelen meer lederschildpadden dan op het strand Grande Riviere in Trinidad, aan de noordkust van het eiland; hier huist de grootste kolonie ter wereld. Een organisatie die de lederschildpad beschermt, organiseert tours onder leiding van officiële gidsen.

De inkomsten van deze trips gaan naar bescherming van de lederschildpad, die last heeft van klimaatverandering, verlies aan habitat en zwerfplastic. Reizigers kunnen zelfs op vrijwillige basis een handje helpen.

Lees ook: 5 spectaculaire bestemmingen om carnaval te vieren

Tayrona National Park aan de Caribische kust van Colombia is een toevluchtsoord voor bijna 300 soorten vogels
Tayrona National Park, aan de Caribische kust van Colombia, is een toevluchtsoord voor bijna 300 soorten vogels.
Alex Saberi, Nat Geo Image Collection

Colombia

De rumoerige vogelstand van Colombia is al even kleurrijk als die in Encanto, de animatiefilm van Disney die zich afspeelt in de prachtige natuur van dit Zuid-Amerikaanse land. Colombia is het vogelrijkste land op aarde: meer dan 1900 vogelsoorten (bijna een vijfde van alle vogelsoorten) komt voor op plekken als de bergketen Perijá.

Het stadhuis en de centrale bibliotheek van Manchester  de meest bezochte openbare bibliotheek in het VK  bevinden zich in het hart van de bloeiende metropool
Het stadhuis en de centrale bibliotheek van Manchester - de meest bezochte openbare bibliotheek in het VK - bevinden zich in het hart van de bloeiende metropool.
APS, Alamy Stock Photo

Manchester, VK

De op één na grootste stad van Groot-Brittannië geniet wereldfaam onder liefhebbers van sport en muziek. In 2023 lanceert Manchester, thuisstad van de topclub Manchester United, een paar attracties die de stad na de pandemie weer tot leven moeten brengen. Zoals de Factory, een nieuw cultureel centrum, dat de permanente thuisbasis wordt van het Manchester International Festival. Dit tweejaarlijkse, überhippe culturele festival brengt het beste op het gebied van theater, opera en muziek voor alle leeftijden.

Lees ook: Met een oldtimer door Noord-Engeland

De Train des Vignes in Zwitserland biedt een spectaculair uitzicht over het Meer van Genve
De Train des Vignes in Zwitserland biedt een spectaculair uitzicht over het Meer van Genève.
Marcus Gyger, Switzerland Tourism

Zwitserland

Dagelijks pakken in Zwitserland 6,6 miljoen mensen de trein, een heel aantal op een bevolking van 8,7 miljoen. Boek tijdens je vakantie een van de unieke treinreizen, zoals de Gotthard Panorama Express, die langs bezienswaardigheden leidt waar meertalige gidsen passagiers op attenderen. Of de ‘koekjestrein’ van Bern naar Luzern, die bij banketbakkerij Kambly stopt, waar kinderen koekjes mogen bakken en zelf een koektrommel ontwerpen die mee naar huis mag. De ‘chocoladetrein’ vertrekt in Montreux, waar de reis begint met chocoladecroissants en warme chocolademelk. De trein maakt een tussenstop in Gruyères, waar eerst een rondwandeling door het oude centrum en langs de wereldberoemde kaas op het programma staat.

Ben jij benieuwd geraakt naar nog meer adembenemende plekken en ervaringen? Lees hier de topbestemmingen van 2022!