Niemand weet waarom Simon, het ruim negentig centimeter lange konijn dat het langste konijn ter wereld had kunnen worden, een vlucht van Londen naar Chicago met United Airlines niet overleefde.

Maar deskundigen vertellen National Geographic desgevraagd dat de doodsoorzaak van het dier mogelijk ligt in stressvolle omstandigheden tijdens de reis.

Vliegmaatschappijen zorgen er meestal voor dat het verblijf van dieren in het bagageruim prettig is, maar dat is niet altijd het geval, aldus Sandy Parshall, die programmamanager is bij de House Rabbit Society. Deze Amerikaanse non-profitorganisatie uit Californië zet zich in voor de opvang en het welzijn van konijnen. (Lees ook: ‘Waarom Pasen slecht is voor konijnen’.)

“De luchtdruk moet op peil worden gehouden in een vliegtuig, en niet alle delen van het vliegtuig zijn verwarmd,” aldus Parshall die ook piloot is. “Het kan behoorlijk koud worden.”

Daarnaast lopen dieren een nog groter risico tijdens vluchten met transfers. Het asfalt op startbanen en platforms absorbeert kou of hitte, dus daar lopen in het vliegtuig meereizende dieren een extra grote kans om in een stressvolle situatie terecht te komen.

Anne Martin, algemeen directeur bij de eerder genoemde konijnenvereniging, voegt toe dat andere stressfactoren, zoals geluid, ook kunnen hebben bijgedragen aan het overlijden van Simon, die tot het ras van Vlaamse reuzen behoorde.

“Konijnen zijn prooidieren. Als er bijvoorbeeld blaffende honden zijn, kunnen ze daar zo gestresst door raken dat ze een hartaanval krijgen,” aldus Martin.

Volgens Parshall en Martin is het beter om konijnen tijdens een vliegreis mee te nemen in de cabine en onder een stoel te zetten, of om ze op een andere manier te vervoeren, bijvoorbeeld met de auto.

This is an image

Vriendelijke reuzen

Dieren die worden gefokt op bijzondere fysieke kenmerken, zoals lengte, hebben vaak meer genetische afwijkingen. Het zou kunnen dat Simon daardoor kwetsbaarder was, merkt Martin nog op.

De eigenares van Simon, Annette Edwards, stelde in een interview met het Britse tabloid The Sun dat haar konijn drie uur voor de vlucht nog was onderzocht door een dierenarts en dat hij toen ‘zo fit als een hoentje’ was.

Het tien maanden oude konijn zou als huisdier naar de V.S. gaan. De verwachting was dat hij groter zou worden dan zijn vader Darius, die met een lengte van zo'n 1 meter 30 houder is van het Guinness World Record voor langste konijn.

Duitse reuzen worden in Europa als soort erkend, maar volgens de definitie van de American Rabbit Breeders Association behoort Simon tot het ras van Vlaamse reuzen. Er zijn vroege documenten over het ras in Europa die teruggaan tot de 16e eeuw. In de jaren 90 van de 18e eeuw werd het ras vanuit België geïmporteerd naar de V.S.

Deze tamme soort, ook wel “vriendelijke reuzen” genoemd, staat volgens de Maryland Zoo in Baltimore bekend als een perfect huisdier, vooral voor jonge kinderen. Op het moment van publicatie van dit artikel had United Airlines nog geen officiële doodsoorzaak voor Simon bekendgemaakt.