Deze vogel lokt vrouwtjes met zijn drumsolo

De Fregata magnificens probeert concurrenten af te troeven met zijn omvangrijke borstpartij, die hij kan opblazen en waar hij vervolgens op kan drummen.

Door Patricia Edmonds
Gepubliceerd 18 jan. 2019 15:30 CET
Foto door Tui De Roy, Minden Pictures
Dit verhaal verscheen in de februari 2019 editie van National Geographic Magazine.

Menig mannetje op zoek naar een partner maakt zich breed om indruk te maken op de vrouwtjes. Maar in kleur, omtrek en pure muzikaliteit wint niemand het van de omvangrijke borstpartij van Fregata magnificens, de Amerikaanse fregatvogel.

Een flirtend mannetje probeert concurrenten af te troeven met zijn rode keelzak, die hij kan opblazen tot een hartvormige ballon die even groot is als hijzelf. Dan kleppert hij met zijn snavel. Het geluid resoneert in de zak als een drum, als een getrommeld liefdeslied. ‘Je hoort het lang voordat je de vogels ziet’, zegt Jen Jones van de Galapagos Conservation Trust, die de vogel onderzoekt op de eilanden.

Vrouwtjes houden het overzicht vanuit de lucht en nemen hun opties in ogenschouw. De mannetjes verhogen de inzet met ‘dans- en hoofdbewegingen en onregelmatig schudden’, vertelt Jones. Volgens onderzoek (rechts) levert het getrommel de mannetjes de meeste partners op, maar de hele show is ‘geweldig’, zegt Jones. ‘Een feest voor de zintuigen.’

Verspreiding

Fregata magnificens komt vooral voor langs de oost- en westkust van Noord- en Zuid-Amerika.

Beschermingsstatus

Voor de IUCN geldt de vogel als ‘niet bedreigd’, maar sommige populaties hebben last van exoten en habitatverlies.

 

Zeldzame beelden van nieuwe paradijsvogelsoort laten vreemd baltsgedrag zien
Dit is de mannelijke westelijke kraagparadijsvogel, die voorkomt in West-Papoea. Oorspronkelijk werd gedacht dat dit dezelfde vogel was als de beroemde grote kraagparadijsvogel met een 'smiley'. Uit recente waarnemingen blijkt echter dat hun balts er heel anders uitziet.

Andere feiten

Fregatvogels kunnen maanden achtereen hoog in de lucht vliegen, waarbij ze gebruikmaken van warme luchtstromen. Ze komen enkel naar het wateroppervlak om voedsel te vinden, zegt Jones, of om het van andere dieren te stelen.

Volgens ecologen die het baltsgedrag van vogelmannetjes in Mexico onderzochten, voorspelt het drumeffect ‘zeer waarschijnlijk’ paarsucces. Mannetjes die op een lagere frequentie drummen – dankzij een grotere keelzak – en in een sneller, constanter ritme, trekken meer vrouwtjes aan. Mogelijk zagen de wijfjes hen als meer ervaren of doortastend.

LEES VERDER

Dieren1:00

Mannetjesdolfijnen bieden vrouwtjes liefdesgeschenken aan in zeldzame video

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Deze schuwe paradijsvogel schittert in paartijd
Dieren
Deze bedreigde schildpad heeft een ‘punkkapsel’ van algen
Dieren
Om te begrijpen hoe slijkspringers paren, moet je diep de modder in
Dieren
Deze pad is erg kieskeurig als het om paren gaat
Dieren
Waarom spinnen op zoek gaan naar oudere partners

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.