10x goed nieuws voor de natuur in 2020

Van de vervolging van ‘Tiger Kings’ tot nieuwe wetgeving voor schubdieren: het was niet alleen maar kommer en kwel in 2020.

Door Rachel Fobar, Dina Fine Maron
Gepubliceerd 8 dec. 2020 16:00 CET, Geüpdatet 14 dec. 2020 10:25 CET
In november stemden kiezers in Colorado voor de herintroductie van de wolf in de staat waar ...

In november stemden kiezers in Colorado voor de herintroductie van de wolf in de staat waar het dier ruim vijftig jaar geleden uitgestorven raakte door de jacht.

Foto door Ronan Donovan, National Geographic

Niemand zal ontkennen dat 2020 een zwaar jaar was. Wereldwijd stierven meer dan een miljoen mensen aan het coronavirus, wat onuitwisbare sporen achterliet in gezinnen en gemeenschappen. En ook dieren kregen het vaak zwaar te verduren. De Chinese regering maakte reclame voor berengal als medicijn tegen het coronavirus, de stroperij nam toe doordat de lockdowns het ecotoerisme stillegden, en dieren in gevangenschap, zoals de tijgers in de Bronx Zoo tijgers in de Bronx Zoo en nertsen in Deense en Nederlandse fokkerijen, bleken het virus te hebben opgelopen. (Om te voorkomen dat mensen besmet zouden raken met de virusvariant die bij de nertsen werd aangetroffen gaf de Deense overheid opdracht om de ruim 15 miljoen dieren in nertsenfokkerijen te ruimen. De kadavers werden echter niet diep genoeg begraven en door de ontbindingsprocessen verschenen er ‘zombienertsen’ aan de oppervlakte.)

Maar 2020 bracht niet alleen maar slecht nieuws. Dit waren tien positieve ontwikkelingen op natuurgebied:

1. Dieren hadden baat bij gedragsveranderingen van mensen door de pandemie. Door het coronavirus, dat voor het eerst op mensen overging op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan, kwam er aandacht voor de wereldwijde handel in wilde dieren en de manier waarop mensen met deze dieren omgaan. In februari nam de Chinese regering een besluit dat de grondslag is voor een verbod op het eten van wilde dieren.

De pandemie dwong mensen om thuis te blijven, waardoor er hernieuwde aandacht kwam voor de natuur. Er was een toename van de data op websites voor burgerwetenschap, waarop ‘gewone mensen’ worden gestimuleerd om wetenschappelijke waarnemingen te doen en die door te geven. Dat leverde waardevolle informatie op voor natuurbeschermingsprojecten. Zo werd op SciStarter, een site waar belangstellenden lopende onderzoeksprojecten kunnen vinden, sinds 2019 480% meer data aangeleverd. Dergelijke gegevens vormen een schat aan kennis voor wetenschappers, vooral voor academici die door de pandemie hun veldonderzoek moesten stilleggen.

Daarnaast nam het wegverkeer in de Verenigde Staten in maart en april met maar liefst 73% af en daalde het aantal aanrijdingen met wilde dieren, als herten, elanden, beren en poema's met 58%. Fraser Shilling, hoofd van het Road Ecology Center van de University of California, rekende voor dat vijftig procent minder verkeer in een jaar zou betekenen dat er “500 miljoen gewervelde dieren niet worden gedood op straten en wegen. Dat maakt echt een wezenlijk verschil voor het dierenrijk.” Bekijk meer artikelen over het coronavirus van National Geographic.)

Deze tijger- en lijgerwelpen werden in 2018 gefotografeerd in de Tiger Safari van Bhagavan “Doc” Antle, in Myrtle Beach in de Amerikaanse staat South Carolina. (Lijgers zijn de nakomelingen van een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger.) Eerder dit jaar werd Antle in staat van beschuldiging gesteld vanwege de smokkel van wilde dieren en dierenmishandeling.

Foto door Steve Winter, National Geographic

2. Er werden juridische stappen gezet tegen eigenaren van twijfelachtige privé-dierentuinen in de VS. Een stortvloed van juridische procedures dit jaar maakt duidelijk dat de regelgeving tekortschiet op het gebied van in gevangenschap levende tijgers en de mishandeling waaraan deze dieren soms worden blootgesteld in kleine dierentuinen en als huisdier. Nog voor de start van het door Netflix uitgezonden Tiger King, werd Joseph Maldonado-Passage, oftewel Joe Exotic, begin 2020 veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar voor onder meer voorbereidingshandelingen voor de moord op Carole Baskin, het doodschieten van vijf tijgers en de illegale verkoop van tijgers naar andere Amerikaanse staten. Ook Bhagavan "Doc" Antle en Tim Stark, andere exploitanten van privé-dierentuinen die in de Netflix-serie voorkwamen, werden juridisch aangepakt. Daarnaast raakte Jeff Lowe, de voormalige eigenaar van de Greater Wynnewood Exotic Animal Park van Joe Exotic in Oklahoma, zijn vergunning kwijt voor het tonen van dieren aan het publiek. Inmiddels zijn er ook civielrechtelijke procedures aangespannen tegen Lowe en zijn vrouw Lauren en mogen zij op bevel van de rechter hun dieren niet meer online of via de sociale media aan het publiek laten zien. (Lees meer over wat Tiger King niet liet zien.)

3. Zwarte natuurliefhebbers verenigden zich tijdens de eerste ‘Black Birders Week’ ooit. Het begon met een incident in het Central Park in New York. Een witte vrouw belde de politie toen een zwarte vogelspotter genaamd Christian Cooper haar vroeg om haar hond aan de lijn te doen. Vier dagen later postte biologiestudente Corina Newsome een video op Twitter waarin ze zei: “Al veel te lang krijgen zwarte mensen in de Verenigde Staten voorgespiegeld dat buitenactiviteiten zoals vogelspotten niet voor ons bedoeld zijn; hetzij via het beeld dat de media ons voorschotelen van hoe ‘buitenmensen’ er uitzien, hetzij door het racisme waarmee zwarte mensen te maken krijgen als ze zich wel bezighouden met buitenactiviteiten, zoals we onlangs zagen in Central Park. Wij hebben nu besloten om dat beeld bij te stellen.” Newsome organiseerde samen met anderen Black Birders Week, met onder meer vijf dagen van virtuele events. Het doel was om de zichtbaarheid te vergroten van zwarte wetenschappers en natuurliefhebbers in de door witten gedomineerde gemeenschap van vogelspotters.

4. China nam twee belangrijke beschermingsmaatregelen voor schubdieren, op mensen na de meest verhandelde zoogdieren ter wereld. In juni verklaarde Beijing dat schubdieren het hoogste niveau van bescherming krijgen dat de Chinese wetgeving kent. Door deze aanwijzing is zo goed als alle handel en exploitatie van schubdieren verboden. Het land, dat een van de grootste verbruikers is van de schubben van het dier, haalde het ook van de officiële lijst van toegestane ingrediënten voor traditionele geneesmiddelen. Dierenbeschermingsorganisaties verwachten dat de vraag naar de schubben aanzienlijk daalt door deze ingreep. Hoewel er nog wel mazen in de wet bestaan, kunnen de lichaamsdelen van de dieren niet langer als rauwe ingrediënten worden gebruikt. Wereldwijd werd afgelopen jaar ruim 128 ton aan schubben en vlees van schubdieren onderschept, een recordvangst. Daaruit blijkt dat de markt voor de lichaamsdelen voor toepassing in traditionele Chinese geneeskunst en het vlees van het dier nog steeds groeit, ondanks een wereldwijd verbod op de commerciële handel in dit bijzondere dier.

Schubdieren, de op mensen na meest verhandelde zoogdieren ter wereld, worden sinds dit jaar beter beschermd door de Chinese wet. China is een van de grootste afnemers van schubdieren, vanwege hun vlees en vanwege de schubben die worden gebruikt in de traditionele geneeskunst.

Foto door Brent Stirton, National Geographic

5. Er werden verdachten opgepakt voor de georganiseerde smokkel van vliegende eekhoorns. In Florida werden verschillende mensen aangehouden bij het oprollen van de volgens justitie grootste smokkelbende van Amerika (en mogelijk zelfs ter wereld) op het gebied van de handel in vliegende eekhoorns. Volgens instanties in Florida verdwenen de afgelopen jaren duizenden Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorns uit de bossen. Ze werden naar een Zuid-Koreaanse opkoper verscheept die ze naar verluidt als huisdier verkocht. (Lees hoe National Geographic deze zaak van heel dichtbij volgde en hoe justitie deze zaak met behulp van GPS-trackers, onderzoek naar zendmasten en informanten wist op te lossen.)

6. Er werd een nieuw stap gezet in de strijd tegen een invasieve soort. De VS nam een vervolgstap om de illegale import van een van de meest invasieve soorten ter wereld tegen te gaan: de Chinese wolhandkrab. Dit schaaldier wordt gezien als culinaire lekkernij. Volgens de autoriteiten zijn er sinds eind 2019 in verschillende havens bijna vijftienduizend levende dieren in beslag genomen. “Het zou grote gevolgen hebben als de krabben zouden ontsnappen en zich in het wild zouden voortplanten,” zei Eva Lara-Figuerdo van de U.S. Fish and Wildlife Service eerder dit jaar tegen National Geographic. De dieren zouden met hun tunnels schade toebrengen aan rivieroevers. Ook zou de voedselketen in gevaar komen doordat ze inheemse soorten eten. Daarnaast vormen de dieren een bedreiging voor de gezondheid van mensen doordat ze een parasiet kunnen overbrengen die schade toebrengt aan de longen.

7. Werkloos geworden circusolifanten krijgen een nieuw leven. In september maakten dierenbeschermers bekend dat de overbodig geworden olifanten van het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus volgend jaar verhuizen naar een duizend hectare groot opvangcentrum in Florida. White Oak Conservation, dat de 35 Aziatische olifanten kocht, zegt dat het nieuwe onderkomen de grootste populatie Aziatische olifanten op het westelijk halfrond zal huisvesten. “Zo kunnen wij zorgen dat de dieren weer gewoon olifanten kunnen zijn, in een situatie die zoveel mogelijk lijkt op die in het wild,” vertelde Michelle Gadd van White Oak dit jaar tegen National Geographic.

8. Na duizenden jaren keerde de Tasmaanse duivel terug naar het vasteland van Australië. Drieduizend jaar geleden verdwenen deze buideldieren van het continent, vermoedelijk doordat inheemse bewoners jaagden op de Australische zoogdieren, die zich tegoed deden aan hun stoffelijke overschotten. De soort kwam alleen nog voor op het eiland Tasmanië en in de jaren negentig daalde het aantal dieren tot 25.000 nadat er een besmettelijke, dodelijke soort gezichtskanker onder de duivels uitbrak. In maart en september werden er zo'n 25 dieren overgebracht naar een omheind reservaat van vierhonderd hectare in het oosten van Australië. De dieren zijn inmiddels in het wild uitgezet en moeten zich gaan aanpassen aan de plek waar hun voorouders vandaan kwamen. “Ze zijn vrij. Ze zijn waar ze horen,” zei Tim Faulkner, de voorzitter van de dierenbeschermingsorganisatie AussieArk eerder tegen National Geographic. “Nu moeten de duivels hun eigen weg maar zoeken.” Omdat Tasmaanse duivels aaseters zijn, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Wetenschappers hopen dat de dieren zullen bijdragen aan het herstel van het evenwicht in gebieden waar dat verstoord is geraakt door invasieve soorten als verwilderde katten en vossen.

9. Zeldzame wereldwijde samenwerking leidde tot de aanpak van illegale smokkel. Tussen september en oktober namen internationale instanties op het gebied van handhaving en dierenbescherming duizenden natuur- en dierenproducten in beslag in het kader van Operation Thunder 2020. Onder de inbeslaggenomen goederen bevonden zich onder meer de schubben van zo'n 1.700 schubdieren en 87 vrachtwagens vol illegaal gekapt hout. Daarnaast werden er levende dieren aangetroffen, zoals ruim 30 chimpansees en 1.800 reptielen. Meer dan honderd landen deden mee aan de actie onder leiding van Interpol en de Werelddouaneorganisatie, die in totaal een jaar duurde en de vierde in zijn soort was. Dergelijke gecoördineerde initiatieven dragen bij aan de mogelijkheden die landen zelf hebben. Ze zijn van belang omdat “veel illegale natuurproducten ofwel helemaal onzichtbaar blijven of worden gelegaliseerd met behulp van valse vergunningen of andere documenten,” vertelde Rebecca Regnery van Humane Society International. Door dit soort samenwerking kunnen landen recidivisten beter herkennen en documenten beter beoordelen op hun geldigheid. (Lees meer over een soortgelijke actie in 2019.)

Werkloos geworden olifanten van het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, hier gefotografeerd tijdens hun laatste optreden in 2016, verhuizen volgend jaar naar een duizend hectare groot opvangcentrum in Florida.

Foto door Bill Sikes, AP Photo

10. In de Amerikaanse staat Colorado wordt de wolf geherintroduceerd. Afgelopen november stemden kiezers met een kleine meerderheid voor de terugkeer van de wolf in het zuidelijke deel van de Rocky Mountains. De dieren stierven daar in de jaren veertig uit doordat er op ze werd gejaagd. Het is voor het eerst dat in een Amerikaanse staat werd gestemd voor de herintroductie van een dier in zijn ecosysteem. Het project zal begin 2022 of 2023 plaatsvinden onder toezicht van het Parks and Wildlife Department van de staat Colorado. Biologen schatten in dat de staat plek kan bieden aan enkele honderden wolven. Doordat ze op herten en elanden jagen, dragen de roofdieren bij aan het tegengaan van overbegrazing en de daarmee gepaard gaande erosie. Aan de restanten van hun prooien kunnen aaseters als veelvraten, adelaars en beren zich tegoed doen. “De natuurlijke balans in Colorado wordt hersteld door de herintroductie van de wolf,” aldus Jonathan Proctor van de non-profitorganisatie Defenders of Wildlife, die zich inzette voor het aannemen van maatregel. (Lees meer over het omstreden besluit van de Amerikaanse overheid om de wolf van de lijst van bedreigde diersoorten te halen.)

Wildlife Watch is een project op het gebied van onderzoeksjournalistiek van National Geographic Society en National Geographic Partners dat zich richt op illegale praktijken rond en uitbuiting van wilde dieren. Lees hier meer verhalen van Wildlife Watch en lees meer over de non-profitmissie van de National Geographic Society op nationalgeographic.org. Tips, feedback en ideeën voor verhalen zijn welkom op NGP.WildlifeWatch@natgeo.com.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Olifanten in gevangenschap kunnen tbc op mensen overdragen
Dieren
Schubdieren krijgen onverwachte steun uit China
Dieren
Belangrijke feiten die ‘Tiger King’ mist over tijgers in gevangenschap
Milieu
Proefboring naar olie en gas gestart in Okavango-regio van Namibië
Dieren
Insecten verdwijnen razendsnel. Maar we kunnen ze nog redden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.